lördag 23 januari 2010

Vad man får visa

I bildflödet från Haiti har det bland annat förekommit en filmsnutt på en ammande mamma, där hela bröstet - och barnet - var pixlat. Vi har också kunnat se ett spädbarn potentiellt utsättas för livsfara genom att matas med nappflaska. Den hade perfekt skärpa, med loggan på nappflaskan påpassligt vänd mot kameran.
Kolla här.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller helt med om att det är fruktansvärt att man inte får visa amning, medan produktplacering är helt okej. :[

MEN att påstå att det här flaskmatade barnet "har utsatts för livsfara" tycker jag är att ta i när extremt många barn har blivit övergivna. Eftersom det här barnet matas av en läkare el dyl gissar jag att det tyvärr är föräldralöst av en eller annan anledning och då är ersättning eller svält de två valen som finns.

Frida Viibus Lundgren sa...

I kväll på svt-nyheterna fick vi följa en mamma och flera som varit inblandade i hennes förlossning för två dagar sedan. Man fick se bebisen liggandes i sin lilla säng och mamman som klagade över att hon inte ens fick tag på mjölk till sitt nyfödda barn...
Visst, mjölken kanske inte runnit till, men det lär ju dröja om hon bara ränner runt för att leta efter den... Snälla berätta för henne att den finns i brösten!!!

Sara N sa...

Hejhej! Jag tror att barnläkarna Hugo Lagerkranz och Solomon Schulman har berörts tidigare här på bloggen, tänkte bara tipsa att i senaste Vi föräldrar ha de med ett uttalande från deras nyutkommna bok "Man kan ju fråga sig om fri amning gör att barnet vänjs vid att småäta, istället för att lära sig att äta riktiga måltider" Och texten till citatet menar att de båda läkarna "slår ett slag för de gamla råden att amma var fjärde timma" Jag blev ledsen och förbannad när jag läste texten, att sånt ens kan få publiceras i en såpass stor föräldrartidning som vänder sig till så många ammande. Jag tycker då inte generationen där dessa regler tillämpats har mindre tendens till att småäta, snarare tvärtom - men jag är ju inte läkare. Och ang. det pixlade bröstet känner man bara en stor sorg, det är hemskt att det är så skrämmande för vissa.

Cecilia sa...

Jag håller helt med zandrama! Jag tror att man bör vara väldigt precis och försiktig med formuleringarna här. Det är så många små barn som minst sina föräldrar, det är inte alls enkelt, och bröstmjölk som också doneras från grannlandet ges säkert också med flaska?

Jag kände att jag satte kaffet lite i halsen. JAG förstår ju vad som menas, men jag tror att många kan ta illa vid sig och läsa det som nappflaska = livsfara, när det som avses är att det är svårt att flaskmata på ett SÄKERT sätt under en katastrofsitiuation som den på Haiti just nu. För vidare läsning kan man ju tipsa om 2009 års internationella amningsvecketema där vikten av att stötta amning under naturkatastofer förklaras mer ingående.

Amningsbloggen sa...

Zandrama och Cecilia, det är så mycket vi inte vet om barnet på bilden, och den som matar. vi vet ingenting om situationen runt omkring dem. Finns det varaktig färskvattenförsörjning? Finns det fungerande avlopp? Toaletter som går att spola? El? Eller andra uppvärmningsmöjligheter? Vi vet inte ens om barnet är föräldralöst, om det verkligen inte finns någon mamma, moster/faster eller mormor som med stöd och hjälp kan få till relaktation för det här barnet. Det vi vet från hjälparbetare är att vid katastrofer så väller det in bröstmöjlksersättning. Problemet beskrivs som enormt. 1/3 av nödhjälpen under Balkkankriget lär ha varit nappflaskor och bröstmjölksersättning. 1/3!!
Bilden från Haiti på det flaskmatade barnet utmanar oss. I Sverige är det en allmän sanning att flaskmatning är farligt under psäkra förhållanden., Jag kan inte komma på många förhållanden som kan vara värre än Haiti just nu. Vilka associationer får vi av bilden? Ro eller oro?
Marit Olanders

Cecilia sa...

Marit, Jag tänker ju som du, men jag hade gärna sett resonemanget utvecklat mer redan i inlägget. Jag är väl lite paranoid efter höstens debatt och tyckte "livsfara" var lätt att rycka ur sitt sammanhang. :-S