måndag 15 november 2010

Om flaskmatning och ersättning på engelska

Av Marit Olanders

Det har kommit en ny, uppdaterad version av brittiska The Baby Friendly Initiatives guide till föräldrar om bröstmjölksersättning. Du hittar den här.
Det finns också en pdf till vårdpersonal på samma sida. Scrolla ner till slutet av textne så ligger det pdf:er som länkar där.
Det finns också en länk till en sida från brittiska hälsodepartementet om säkerhet vid flaskmatning. Den innehåller bra bilder på hur man tillreder bröstmjölksersättning och hur man steriliserar flaskor, nappar och eventuell annan utrustning. Och så påpekar den en viktig sak: Ersättningspulver är inte sterilt utan kan innehålla Enterobacter sakazakii eller, mer sällsynt, Salmonella. Även om pulvret är förpackat i en förseglad förpackning kan det innehålla bakterier. Därför råder brittiska myndigheter alla att blanda ersättning med vatten som håller minst 70 grader.

Koka upp vatten i vattenkokaren, låt det svalna i högst 30 minuter innan det blandas med pulvret. Vid 70 grader kan man fortfarande bränna sig av vattnet/ersättningen, så sedan måste ersättningen kylas under kallvattenkranen innan man ger det till barnet. Man kan droppa lite ersättning på handleden för att se om det har blivit tillräckligt kallt. Läs mer i broschyren direkt.

Här skiljer sig de brittiska råden från de svenska. Senast jag var i kontakt med Livsmedelsverket om hur man ska blanda ersättning, tidigare i år, fick jag veta att det är tillverkarens anvisning som gäller. Nestlés ersättning skulle blandas med vatten på 40 grader, om jag inte minns fel. Är det då så att det pulver från Nestlé som säljs i Sverige är sterilt? Gissningsvis inte, eftersom det tillverkas i Holland och antagligen kommer från samma ställe som det som finns att köpa i England.

En annan sak som skriften från NHS tar upp är hygienen runt omkring tillredningen. De råder föräldrar att rengöra och desinficera den yta där man gör tillredningen, tvätta händerna innan man sätter igång och spara inte ersättnign i mer än två timmar.

Och: Lämna aldrig barnet ensamt med nappflaskan.

Inga kommentarer: