tisdag 23 november 2010

En omtänksam jul!

Av Eva-Lotta Funkquist

SOS barnbyar tipsar om omtänksamma julklappar. För 50 kr kan man ge ett barn i ett fattigt land en sagostund. På bilden syns ett litet barn med en nappflaska. Snälla SOS barnbyar, tänk om och tänk omtänksamt och byt ut bilden! Varje år dör 1.4 miljoner barn på grund av utebliven amning, de allra flesta i fattiga länder. Och alla ni som läser detta, mejla SOS barnbyar och be dem tänka om. Klicka på rubriken om du vill se reklamen.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det är väldigt omtänksamt att ge barnet en nappflaska om mamman t.ex har dött av hiv... eller helt enkelt "bara" inte kan amma, precis som många i västvärlden. Modersmjölksersättning räddar också liv, både här och där, glöm inte det. Jag är själv evigt tacksam över att det finns.

Marit Olanders sa...

Anonym, jag är glad över att du har hittat något som fungerar för dig! Om ett spädbarns mamma dör är det enda säkra alternativet för många att barnet ammas av någon annan.

Anonym sa...

Hej igen! Nej, Marit, du missförstod mig nu. Jag har ammat mitt barn, men JAG SJÄLV är uppfödd på ersättning! Jag är adopterad hit till Sverige när jag var bebis, blev lämnad på ett barnhem och vet inte vilka mina föräldrar är. De fick mig iallafall att överleva med hjälp av flaska, och vi är rätt många som delar den erfarenheten, så jag reagerar väldigt starkt på att ni skriver att det inte skulle kunna vara omtänksamt!! Verkligheten är inte så enkel, Marit och Eva-Lotta! Jag tror ni har svårt att ta av er era i-landsglasögon ibland på den här bloggen.

Anonym sa...

Om man inte kan bli ammad av någon annan än sin mamma och absolut måste få modersmjölksersättning är det säkrare att få den på annat sätt än i nappflaska, tex med sked eller kopp. Nappflaskor kräver noggrann rengöring vilket kan vara lättare att få till med en kopp. Nappflaskor (och icke livsnödvändig modersmjölksersättning) är ett stort problem i u-länder, det kan vi inte komma ifrån.

Marit Olanders sa...

Jag vet inte hur förhållandena var på just det barnhem där du bodde. Kanske fanns det rinnande vatten, el och avlopp. Kanske hade barnhemmet tillräckligt gott om pengar för att blanda ersättningen rätt, och inte spä ut den. Det är några av förutsättningarna för att ersättning ska vara säkert.

Heidi sa...

Men det är INTE omtänksamt att göra reklam för en produkt som faktiskt gör att många barn inte överlever, när de skulle haft bättre chanser med amningen. Jag förstår att du tänker att nappflaskan räddade dig men för en majoritet av barnen är det ju inte så, därför är det ju viktigt att inte göra reklam för en sådan produkt. Nappflaskan kommer ju att fortsätta användas och existera och användas ändå. Värre är det med amningens chanser eftersom den inte har en mångmiljonindustri bakom sig.

Anonym sa...

Heidi: Man kan väl inte påstå att SOS barnbyar gör REKLAM för nappflaskor!! Dumheter! De visar bilder från sin verksamhet på hemsidan. Vi vet ingenting om vad den lilla flickan på bilden har för bakgrund. Hur som helst så är det är oförskämt att kalla det reklam för nappflaskor!!!

Anonym sa...

Nappflaskor och omtanke av barn i katastrofområden och u-länder hör i grund och botten inte ihop om man vill vara omtänksam. Sedan finns det självklart undantag. SOS Barnbyar borde definitivt veta bättre än att ha en sådan här annons.

Heidi sa...

Ja, kalla det reklam eller inte reklam, men det är en bild som visas till många människor som exempel på deras verksamhet. Och jag håller med att det finns ju alltid undantag, men en representativ bild bör vara genomtänkt.

Johanna sa...

Men är inte de flesta barn som bor i barnbyarna föräldralösa? Då är det väl inte så konstigt att barnet har en flaska.