torsdag 1 oktober 2009

En myt är en myt är en myt

Sajten allt om barn publicerar idag Sju myter om amning. Alla kan amma, mjölken är tunnare på kvällen, bröstmjölksersättning är likvärdig med bröstmjölk ...
De verkade så bekanta. Jag har ju skrivit dem själv, till Amningshjälpens skrift Sugen på livet. Samma formuleringar. Nästan i samma ordning. Jag lade ut dem på Amningsbloggen för några veckor sedan, se här.
Det är en märklig känsla att läsa sina egna ord i ett helt främmande sammanhang. Sofia Zwedberg låtsas tack och lov inte att vara jag, utan ger sina egna förklaringar till myterna.
Nu undrar jag bara varför den sista myten inte fick vara med i Allt om barn - ”Det är osunt att amma barn som kan gå och prata.”
Svar önskas!

Marit Olanders

6 kommentarer:

Danitra sa...

Jag skulle nog gissa att det snarare är journalisten Emelie Lindgren som är orsaken till att dina frågor hamnade på AoB (som för övrigt sällan producerar eget material - tydligen inte ens när dom påstår så).

Riktigt illa av dom! Ska lägga till det i mitt inlägg.

Anonym sa...

Så genant för henne!

Jag kan så här anonymt erkänna, att jag ibland gjorde samma grej själv när jag jobbade som frilansjournalist. Även om jag i alla fall försökte sammanställa material från minst två olika källor, och skriva om det lite med egna ord.

Men någon gång när jag hade riktigt bråttom så kopierade jag rakt av och hoppades att ingen som kände igen texten skulle läsa - och det gick alltid vägen.

Men idag är det mycket mer riskfyllt att stjäla andras material, eftersom det är så lätt att någon upptäcker det när de googlar på nätet. Idag skulle jag aldrig våga göra så.

Anonym sa...

Jag tycker du ska maila dem och be dem uppge källa!

/Jenny

Amningsbloggen sa...

Tack för ert stöd!
Även om jag egentligen vet att det är så det går till, blir man förvånad när en stor Bonniers-drake bara tar för sig av vad en liten underbetald aktör producerar. När det händer en själv liksom. Jag har mejlat alltombarn-redaktionen nu.
Jag tycker det är extra allvarligt är eftersom Amningshjälpen tidigare har beskyllts just för att hetsa alla till amning, bl a genom påståendet "alla kan amma". Det är inget föreningen står för, eller någonsin har gjort. Tvärt om var det ju p g a att så många inte klarade att amma med de råd som gavs som föreningen bildades - och fortfarande lever kvar. At nå ut med budskapet "Amningshjälpen säger inte att alla kan amma" har varit en viktig uppgift.
Marit OLanders

Med stud sa...

Marit
Det är INTE osunt att amma barn som kan gå och prata! Vad baserar du det på? Skulle mjölken vara sur, mindre näringsrik eller på annat sätt onyttig? Det är isåfall en myt. Tror du att barnen skulle bindas för starkt till sin mor? Det är isåfall bara en åsikt. Tror du att barnet har mindre behov av icke pasteriserad mjölk där alla de känsliga naturliga enzymerna finns kvar och tänker du isåfall att processad, pasteriserad mjölk (med eventuella rester av antibiotika och hormonpreparat) från kor är bättre för barnet. Eller hur tänker du egentligen?

Med stud sa...

Hej Marit
Nu läste jag ordentligt och ser att jag tolkade dig fel. Förlåt, förlåt, förlåt!!!
Du har nog precis samma åsikt från mig i frågan.