fredag 23 oktober 2009

Veckans mest missförstådda man

Jag började sammanfatta veckans omtalade studie om riskfaktorer för plötslig spädbarnsdöd till Amningsnytt. Jag körde fast på en detalj och mejlade artikelförfattaren Peter Fleming och frågade. Det handlade inte om var det är säkrast för barn att sova, utan en annan detalj.

Peter Fleming svarade snabbt, och tillfogade oombedd en sak:
– Jag hoppas att du ger korrekt information. Vad vi fann var att för kvinnor som inte rökte, inte hade druckit två enheter alkohol (dvs hade inte druckit mer än 2 cl ren alkohol) och inte hade tagit droger, fanns det inga bevis för en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd, om hon sov i en säng med fast madrass med sitt spädbarn (och inte på en soffa eller annan mjuk bädd eller vattensäng). Vi har tidigare visat (och denna studie bekräftar) att använda kudde och duntäcke till spädbarnet ökar risken för PSD, så om föräldrar väljer att samsova, skulle vi också rekommendera att inte använda dessa.

Det här är viktig information, menar Peter Fleming, om vi på allvar vill främja amning i Storbritannien.

Marit Olanders

3 kommentarer:

Skorpan sa...

Det svider nog att ha blivit missförstådd så grovt i så stora delar av västvärlden.

Stackarn!

Ett fantastiskt jobb du gör Marit!

Tove Kungsholmen sa...

Men det är språkmässigt omöjligt att förstå vad Fleming/Olanders menar. Ni får skriva om sista meningen i näst sista stycket. Är det barnet som inte ska ha duntäcke och kudde i föräldrarnas säng eller ska föräldrarna heller inte ha det?

Skriv gärna en kort kommentar hos mig och förklara om ni orkar!

Marit Olanders sa...

Enligt studien låg 16% av barnen som dog i PSD en kudde, med huvudet eller hela kroppen, vid sista sömntilllfället, mot 3% i kontrollgruppen. 32% av barnen som avled hade duntäcke (föräldrarnas eller eget) mot 12% i kontrollgruppen. Då gäller det alltså både samsovande och ensamsovande barn sammantaget.