fredag 7 maj 2010

Vilka kvinnor är det som ammar exklusivt i sex månader?

Av Eva-Lotta Funkquist

Sedan 2002 har WHO rekommenderat exklusiv amning i sexmånader och amning med tillägg av annan kost tills barnet är två år eller äldre. Innan WHO skapade den här rekommendationen sammanställde man mycket forskning angående amning och mor/barn-hälsa. Intressant nog är det så här som kvinnor ammar i s.k. ursprunliga kulturer. WHO hade stora svårigheter då rekommendationen skrevs och det har efteråt sagts att WHO inte borde ha lyckats med tanke på hur mycket pengar som barnmatsindustrin lägger ner på på lobbying och marknadsföring.

Många länders hälsodepartement har ställt sig bakom rekommendationen. Nu har man genomfört en studie i Kanada för att se vilka kvinnor det är som följer rekommendationen om sex månaders exklusiv amning. Det visade sig att endast 13,8 % av de kanadensiska mammorna ammade exklusivt i sex månader.

Längre utbildning, högre ålder, bosatt i norr och väster, att sammanbo med sin partner, tidigare graviditet, lågt BMI och hemförlossning var positivt associerat med exklusiv amning i sex månader. Rökning, kejsarsnitt, vård på neonatal intensivvårdsavdelning och återgång till arbetet innan barnet fyllde sexmånader var däremot negativt associerat med exklusiv amning i sex månader.

Klicka på rubriken om du vill läsa mer!

6 kommentarer:

Maria sa...

Hej,

Jag ammar fortfarande mitt barn som är över 2 år nu, men jag ammade inte exklusivt de första 6 månaderna.

Varför då?

För BVC-sköterskan berättade för mig att det var bra att börja ge smakportioner redan från 4 månader.

För det var mitt första barn, och för jag inte visste bättre då.

För jag var nybliven mamma, osäker och ville göra allt så rätt som möjligt och på bästa vis för mitt barn. Hade de sagt "Amma exklusivt i 6 månader!" hade jag gjort det. Men de sa "ge smakportioner vid 4." så då blev det så.

Men nu vet jag bättre, så nästa barn skulle det inte vara nån brådska med smakportionerna för.

"Lobbying" mot BVC måste vara det absolut viktigaste sättet att nå ut till nyblivna mammor och hjälpa dem, tror jag.

Amningsbloggen sa...

Maria!
Jag brukar uppmana alla som får tokiga råd att mejla till sin barnhälsovårdöverläkare. Det brukar vara ganska lätt att ta reda på vem det är. Ring till exempel sjukhusets växel och be om mejladressen. På så sätt kan den personen ordna fortbildning i amningsfrågor.
Hälsar Eva-Lotta

En annan Maria sa...

Jag ammade i sex månader utan annan mat, men blev också rekommenderad att ge smakportioner vid fyra mån (bl a för den kända åsikten om "smakfönster"). Vi läste på en massa och tog beslutet att vänta men det var inte lätt för vi kände inte att vi blev stöttade i beslutet och överallt gavs det smakportioner hit och dit. Som förstagångsmamma var jag oroad över (knäppa) tankar som "tänk om min son ändå inte blir mätt eller saknar något näringsämne". Om det blir ett till barn vet jag hur vi ska göra och känna, och framförallt inte känna utan lita på våran magkänsla och forskningen! BVC har varit en stor besvikelse och framförallt källa till oro. Tror dem förstör amningen för många mammor.

Jonna sa...

Min dotter fyller två år om ett par veckor och varken jag eller hon har några planer på att lägga ner amningen inom överskådlig framtid. Dock helammade inte jag heller i sex månader, trots att den BVC vi gick till dotterns första sju månader faktiskt förespråkade helamning första halvåret (vilket ingen av mina vänners och bekantas BVC gjort). "Alla" man pratade med tjatade ju om det där förbaskade smakfönstret och dottern verkade ju så intresserad av mat.
Jag tror inte att hon tagit skada av att börja med smakportioner vid drygt fem månaders ålder, men jag ångrar ändå såhär i efterhand att jag inte kunde vänta lite till (för det var jag som var den drivande, pappan tyckte gott att jag kunde helamma ett tag till).

Anonym sa...

Hej! Hittade precis denna blogg. Har medvetet undvikit att googla så mycket på sånt som rör min bebis. Därför visste jag inte att det är så många som blivit itutade det här med "fönstret", trodde det var bara jag. Jag känner mig faktiskt lite lurad och sviken av bvc. Min dotter är 8 månader och vi ammar mycket fortfarande, men har gett små portioner av mat sedan drygt 4 månaders ålder. Jag känner stress över att jag fortfarande ammar så mycket och inte kommer vidare med maten, känner att jag borde börja byta ut mål osv. "Alla andra" verkar vilja avveckla amningen efter 6 månader.

Jag håller med övriga skribenter att om jag får ett barn till ska jag inte stressa på med smakportionerna. Men jag tycker samtidigt att jag fortfarande helammar. Att jag ger lite mat räknas knappt tycker jag. På frågan om jag helammat i 6 månader skulle jag alltså svara ja.

wonderkarin sa...

Jag undrar om denna sida inte bryter mot WHO-koden?

http://www.facebook.com/MAMBaby

Dessutom så svarar hon någon annan som påpekar detta att koden slutade gälla i sverige 2008-2009, vad kan hon mena med det?