lördag 29 oktober 2011

Nappflaskor som motverkar kolik - en bluff

Amningsbloggens nappflasktest del 3

Av Marit Olanders

Alla nyföddflaskorna i testet påstås förebygga eller motverka kolik. ”Anti colic” är ett säljargument på framträdande plats på fyra av förpackningarna - Avent, Mam, Meda och Nuk. Detta med anti kolik nämns också på Dr Brown’s och Esskas förpackningar.

Kolik är mycket påfrestande för både föräldrar och barn. Kolik kan drabba både ammade och flaskmatade barn. Det finns många spekulationer om vad som kan orsaka och bota kolik men ingen universallösning.

Nappflasktillverkarna utgår från antagandet att barn kan få kolik av att svälja luft. Det speciella med de här anti-kolikflaskorna är nämligen att de har en ventil som släpper in luft i flaskan medan barnet dricker, vilket i sin tur ska göra att barnet inte sväljer luft. Jag frågade Eva-Lotta Funkquist, som är insatt i amningsforskningen, om det finns vetenskapliga belägg för att kolik orsakas av att barnet sväljer luft och det hade hon inte hört talas om. I så fall skulle ju ammade barn aldrig drabbas av kolik eftersom det inte finns luft inne i bröstet. Och så enkelt är det ju inte.

Jag skulle vilja påstå att de här flaskorna förebygger kolik lika dåligt som antirynkkrämer föryngrar hud.

Amningsbloggens nappflasktest del 1
Amnignsbloggens nappflasktest del 2
Amningsbloggens nappflasktest del 4

6 kommentarer:

Knyttets mamma sa...

Kolik är ju inte fysiskt ont utan ångest, enligt vad man sett vid mätning av hjärnaktivitet hos barn med kolik. Jag får också jätteont i magen om jag har ångest eller är väldigt stressad. Tänk om det hade hjälpt att bara rapa (eller bara svälja mindre luft)!

Anonym sa...

Jag trodde det var det onda i magen som gav ångesten?

Ammade barn borde väl förresten också svälja luft, de andas ju samtidigt som de ammas. Min bebis får väldigt mycket luft i magen när vi ammar, så han behöver rapa mellan varje sidbyte.
Men han har inte kolik, ska jag förtydliga.

Knyttets mamma sa...

Smärtcentra i hjärnan är inte aktiverat under kolikanfall.

Andrea sa...

Ammade barn kan visst svälja luft! Min dotter hade en period ganska dåligt tag och släppte och smaskade och fick i sig massor av luft. Inte minsta tillstymmelse till kolik, dock.

Amningsbloggen sa...

Andrea: Då kommer ju luften in via mungiporna eller något annat och det påverkar ju inte de här flaskorna. /Marit Olanders

julia sa...

I boken The continuum concept skriver författaren Jean Liedloff om sin fältresa till indiander i sydamerika och hon menar att våra barn i väst får kolik pga stress. Stress för att de lämnas ensamma och får för lite hudkontakt samt stress för att de ammas alltför sällan och därför är hungriga.
Jag har skrivit ett arbete om olika problem med amning och deras lösning ur ett evolutionmedicinskt perspektiv och tar där upp bl.a. kolik. Om någon vill läsa arbetet finns det här http://naturligtvisare.se/2011/10/30/amning-ur-ett-evolutionart-perspektiv/