onsdag 26 oktober 2011

Mc Kenna om samsovning, ensamsovning och risker

av Marit Olanders

I veckan har det kommit oroande och sorgliga besked om att förekomsten av plötslig spädbarnsdöd, PSD, åter ökar i Sverige. Som vanligt ses samsovning som en risk för PSD, och man skiljer inte på säker och osäker samsovning. En nykter, ickerrökande ammande mamma som sover tillsammans med sitt barn innebär inte en förhöjd risk för PSD, menar James J Mc Kenna i en artikel från förra året. Dessutom främjar samsovning amning, som i sin tur minskar risken för PSD.

För ganska prick två år sedan hade Amningsbloggen den stora äran att publicera ett inlägg av Mc Kenna, skrivet exklusivt för Amningsbloggen, där han kritiserar Hugo Lagercrantz för att i Sverige okritiskt ta efter de nordamerikanska sömnråden. Mckenna skrev bland annat:

It is especially disappointing and surprising in light of his excellent work in psychobiology that Dr. Langercrantz is able to turn his back on the biology of human infancy and maternal care and breastfeeding..to argue a recommendation that not only is unnecessarily extreme, but highly impractical and unrealistic..for those very biological and emotional reasons that Langercrantz has always championed.

13 kommentarer:

Anonym sa...

I det jag hörde i P1:s nyheter framförde man fler rökande mammor som den mest troliga förklaringen till ökningen. Den kvinnan de intervjuade nämnde inte samsovning, men jag tror hon nämnde att de trodde fler sovit på mage.

Anonym sa...

Jag hörde också att fler mammor och blivande mammor röker... Sorglig utveckling. Där har MVC en STOR uppgift framför sig!

Anonym sa...

Amning är en skyddsfaktor, men sova i egen säng och ha napp på natten är också skyddsfaktorer.

"– Vi kan inte på förhand säga vilka barn som löper risk att drabbas, därför måste man från myndighetshåll vara oerhört tydlig med att föräldrar inte kan förhandla med riskfaktorerna, säger Miriam Katz-Salamon, docent på Karolinska universitetssjukhuset."

Hämtat från DN, http://www.dn.se/nyheter/sverige/plotslig-spadbarnsdod-okar-igen

Alltså vanskligt att gå emot råden om samsovning och rekommendera det ändå!

Anonym sa...

Sova i egen säng i föräldrarnas rum, sova på rygg och inte ha för varmt, skulle jag skriva... Anledningen till att vi slutade samsova var just för att det alltid blev så tätt och varmt och att bebisen hamnade på sidan jämt när vi ammat färdigt och somnat båda två... Vågade inte fortsätta så.

Marit Olanders sa...

Vi har skrivit mycket om säker samsovning här på bloggen. När jag hinenr och orkar ska jag gå igenom sömnartiklarna och märka dem emd samsovning.

McKenna argumenterar att många föräldrar ändå samsover med sina barn eftersom det är ett så enkelt sätt för alla i familjen att få bättre sömn och amma på natten och då borde man berätta för allmänheten hur man kan samsova säkert - vilket man i princip gör om man sover med en ickerökande nykter ammande mamma i en lämplig säng, utan lösa kuddar, gosedjur, glipor eller annat osm kan medföra risker.

Forskning visar att 99 % av alla dödsfall vid samsovning kan förklaras av en eller flera kända riskfaktorer för plötslig spädbarnsdöd. Det är viktigt att det inte uppstår såna pinsamheter som Trygg-Hansas annons som visar en livsfarlig samsovningssituation i en soffa, full med lösa kuddar, som jag skrev om tidigare i oktober.

Anonym sa...

F ö Anonym, ser jag ingen som "rekommenderar" samsovning i inlägget. Jag hävdar att man kan ifrågasätta företeelser utan att "rekommendera" något annat. /Marit Olanders

Andrea sa...

Marit, även en nykter, icke-rökande, icke-ammande förälder borde väl rimligtvis kunna samsova säkert med sitt barn? ;)

Det värsta, näst att samsova onykter och som rökare, är väl att ha bebisen i ett eget rum. I den där brittiska undersökningen som kom härom året hade väl över 40% av barnen dött i eget rum. Ändå fick tidningarna det till att samsovning var farligt, trots att en förkrossande majoritet av de dödsfallen berodde på farlig samsovning.

Jag undrar förresten hur många av dödsfallen som berodde på magläge. Tänker på Anna Wahlgrens förespråkande av detta...

Marit sa...

Andrea, det får du fråga Mc Kenna om;)

Anonym sa...

Marit,
Vilka var de riskfaktorerna du nämnde, som orsakade 99% av dödsfallen i samband med samsovning?

Några andra kända riskfaktorer är för övrigt:
För varmt
Användning av tjocka täcken, kuddar, nallar, mm
Magläge
Att barnet somnar på sidan (kan lätt rulla över på mage)
Att någon av eller båda föräldrarna röker, eller att barnet vistas i en miljö där någon röker

Napp skyddar läste jag, en teori om varför är att filten, kudden, madrassen, etc inte kan hamna lika tätt emot barnets ansikte då.

Knyttets mamma sa...

Jag förstår inte att kuddar och filtar skulle öka risken för psd. Då är det väl kvävning det handlar om? Kvävning är ju en dödsorsak som syns vid obduktion. Psd sätts väl bara när allt ser normalt ut?

Anonym sa...

Knyttets mamma:

De flesta riskfaktorer förstår man inte orsaken till. Det finns teorier om att mkt täcken och kuddar dels kan göra det för varmt och dels kan minska syremängden kring barnet. En teori är att barnets kropp skulle reagera som då det var ett foster på detta, dvs att sluta andas.

Lotta

Amningsbloggen sa...

Lotta, förutom teorier finns det forskning om omständigheter där barn dött och då har magläge, rökning, alkohol, samsovning i soffor och andra olämpliga underlag varit överrepresenterade blandf barn som dött jämfört med kontrollgrupp. Siffran 99% kommer från McKennas artikel som jag länkade till och där finns också referens vidare. Läs gärna mer under ämnet sömn hör på Amnignsbloggen elelr gå in i arkivet för oktober 2009 för att läsa vidare.
/Marit Olanders

Veronika sa...

Marit - på vilket sätt var din sista kommentar svar på Lottas inlägg? Att det finns forskning om i vilka situationer psd är överrepresenterat motsäger inte att vi inte vet vad som gör att de situationerna är farliga. Det finns ingen forskning som kollar exakt vad som går snett i en osäker (eller trott säker) sovsituation där ett barn dör. Förstås.


Allmän observation: Det där om att sidsovning är osäkert för att bäbisen så lätt kan rulla över på mage då, det har verkligen inte stämt på mina barn. När de har varit riktigt små har de inte kunnat ligga på rygg utan att tippa över på sidan, de har varit rätt tunna och hopkrupna. Mage har de däremot inte kunnat komma över på förrän _långt_ senare. Om jag hade envisats med att de skulle sova på rygg hade jag varit tvungen att palla upp dem på något vis och det verkar verkligen inte säkert, med tanke på riskerna med värmen, kuddar och lösa föremål osv.