måndag 17 oktober 2011

Belinda Olsson har svarat

Av Marit Olanders

Idag har jag fått svar från svt, där Belinda Olsson förklarar att hon aldrig har tagit uppdrag för Semper. Amningsbloggen tackar för mejlet och därmed är den saken utredd.

Min första fråga om hur långtidsamning skulle debatteras fick jag dock inget svar på.

14 kommentarer:

Knyttets mamma sa...

Vad tröttsamt. Det var ju den första frågan som var mest intressant.

Anonym sa...

Marit: kan du då rätta till smörjan du skrev inne hos Sagogrynet också, tack?
Om man tar av sig amningsglasögonen var detta uppenbart redan från början.
Men du har alltid varit snar till att hävda att de som säger nåt positivt om flaskmatning är utsända av djävulen själv, dvs barnmatsindustrin. Jag t.ex blev också anklagad för detta för nåt år sen, av dig. Helt grundlöst!
Kan du lära dig något av detta nu?!

Marit Olanders sa...

Anonym: Länk på det tack!
Som du kunde läsa i inlägget så redovisade jag öppet att det var min egen tolkning av Belinda Olssons bloggionlägg, jag skrev dessutom "om jag tolkar hennes blogg rätt". Grunden till min fråga, som jag ställde till Debattredaktionen på svt innan jag lade ut det på bloggen, var att Belinda Olsson för ett tag sedan yttrade sig mycket hatiskt om medlemmar i Amningshjälpen och kallade dem amningsmullor. Är det okej tycker du?

Anonym sa...

Det finns de som helt enkelt tycker annorlunda i frågan om Sveriges amningspolitik utan att de för den anledning jobbar för Semper.

Det kanske inte är så konstigt att man blir kallad för amningsmulla när det ibland förekommer här sådana åsikter från Amningshjälpens medlemmar som "varje barns rätt till bröstmjölk". Ni kallar det själva för entusiasm, men ni tycker faktiskt lite extremt i den här frågan ibland.

Anonym sa...

Här kommer länken du önskade Marit:

http://sagogrynet.wordpress.com/2011/10/11/jag-fick-ett-brev/#comments

"varavexaleva"

Hälsningar,
Andrea Nord

Marit Olanders sa...

Andrea Nord, det var inte den länken jag menade. Det var någon som sa att jag alltid anklagade folk för att "vara utsända av djävulen själv, dvs barnmatsindustrin." Att jag gör så, _alltid_ tillochmed, är inget jag känner igen. därför skulle jag vilja se en länk, eller rättare sagt alla länkar på det.
Anonym: Amnignshjälpen finns till för att stötta kvinnor i deras val kring amning, oavsett vilket.

Amningsbloggen sa...

Anonym! Nej Marit har aldrig hävdat att barnmatsindustin är utsänt av djävulen själv.

Att en medlem, som signerar med sitt namn, stillsamt resonerar kring att barnkonventionen (enligt henne) borde innehålla något om barnets rätt till att få bröstmjölk innebär inte att man kan sätt etiketten "extrem" på föreningen Amningshjälpen.


Hälsar Eva-Lotta

Anonym sa...

Marit: jag sa inte att du alltid gör det. Läs igen.

Men när jag, för nåt år sen, skrev nån kritisk kommentar om ett inlägg här på AB (jag minns inte vilket och jag orkar faktiskt inte leta eftersom jag bara sitter på en iPhone!) -
så blev jag påhoppad med att jag skulle skrivit så för att jag var utsänd av ett barnmatsföretag.
Leta själv, det lär väl finnas kvar i arkivet.

Det är hur som helst en väldigt märklig känsla att få den anklagelsen på sig, bara för att man inte tänker som ni. Inte särskilt trevligt. Därför blev jag mycket upprörd när jag såg att Marit återigen tog till detta "vapen" mot Belinda Olsson. Fult knep!

Marit Olanders sa...

När Belinda olsson kallade företrädare för Amningshjälpen för amningsmullor i en av Sveriges största tidningar handlade det inte om barns hypotetiska rätt till bröstmjölk utan om att Pampers hade sakfel om amning i sina utskick. Att Amningshjälpens ordförande påtalade sakfelen räckte för att Belinda Olsson skulle se rött. Därför känns det olustigt att hon nu ska leda en debatt i det ämne som får henne att ta till så starka glåpord.

Malin sa...

Marit. Jag håller helt och hållet med dig och jag förstår inte denna hysteri i att finna "fel" i dina uttalanden. Är det lågstdienivå nu? "Men du sa faktiskt till mig för ett år sen ....!" Herregud.

Men jag ser inte vitsen med att ha en debatt som rör sig helt och hållet om vad människor väljer att göra i sitt privatliv. Vad har andra med det att göra?? Om jag tex väljer att duscha med mina trosor på, ska det också debatteras för att folk anser att det är "udda"?

Karin Wald sa...

Malin: Den stora debatten borde precis som du säger inte röra sig kring folks val. Den borde röra sig kring folks möjligheter att få adekvat information om både amning och flaskmatning.
Vi ska vara glada över att vi som ammar har amningshjälpen att vända hos till. Då det finns stora kunskapsluckor om amning inom vården. Folks val borde respekteras i betydligt större grad än vad det görs idag. Men det ska vara val som är baserade på korrekt information. Information som faktiskt är väldigt svår att få tag på ibland. Man ska inte heller behöva bli vägrad medicin till sitt sjuka barn för att man inte slutar amma. ( Vilket alltså var ren och skär okunskap från läkarens sida) Det tog mig och en kompis ca 20 timmar att verkligen ta reda på att läkaren hade fel. Det är information jag inte själv ska behöva ta reda på utan information som vården ska kunna tillhandahålla. Det visade sig sen dessutom vara mycket fördelaktig för mitt barns sjukdom att amma. Förutom alla andra fördelar.

Ingrid sa...

Att det råder brist på information kring flaskmatning gör ju inte att amning är mindre bra.
Har man valt flaska tycker jag man ska stå för det och inte försöka dra amningen i smutsen. Jag förstår inte logiken. Amning ÄR för barnets bästa. Flaskan kan vara för mammans bästa för en del. Och mamma-barn är en enhet. Men de som vill stödja amningen ska väl inte behöva ta på sig uppgiften att stötta flaskningen? Det känns så ibland nämligen.
Som det är nu är det flaskstödjarna som gör en konflikt för att amningen har fördelar. Äpplen och päron är goda men de blir fortfarande fruktsallad om man blandar dem.
(fö har Amningshjälpen även rådgivning för flaskare så att beskylla oss är att inte se bjälken i sitt eget öga)

Knyttets mamma sa...

Efter att ha läst det här http://studiobelinda.blogspot.com/2008/07/r-adam-amningsfrstrd.html inlägget på Olssons blogg finner jag det ställt utom tvivel att hon inte bör leda ett debattprogram om amning.

Hur kan hon själv tycka att hon ska kunna göra det på ett bra sätt när hon privat (och på sin blogg) gör ett så tydligt ställningstagande i frågan?

Kan någon fråga henne om det, själv vågar jag inte.

Marit Olanders sa...

Jag har frågat Debattredaktionen om de tycker det är en lämplig, fördomsfri och förutsättnginslös inställning för en som ska leda en debatt om barn som ammas länge. Jag tycker det är mer angeläget med deras syn på saken än Belindas. Hon har ju redan redovisat sin åsikt.