lördag 23 juni 2012

En amningsnorm befästs

Av Marit Olanders


Så här såg svenska myndigheters amningsråd ut på 1960-talet. Att sluta amma innan barnet var sex månader eller efter att det blivit nio månader var inte populärt. Att amning skulle ha några andra kvalitéer än de näringsmässiga är det inte heller tal om. Då är det ju heeeelt annorlunda nuförtiden. Eller inte.

3 kommentarer:

Sofie sa...

Tänk att så lite hänt på 50 år!
Skulle resten av världen stått stilla på samma sätt skulle vi fortfarande säga "neger" och ha legal barnaga :-/

Anonym sa...

Däremot så fick man bara amma var 4:e timme och inte låta barnet äta för mycket. Min mamma fick år 1965 mycket skäll på BB för att hon lät mig amma när jag var hungrig och att jag då åt för mycket. Sjukhuspersonal vägde bebisarna efter varje måltid. Min mamma kunde inte förstå hur hon skulle kunna avbryta amningen innan jag var mätt!
//Carina

Jennie sa...

Tänk att det verkar vara något med nio månader fortfarande... . Jag helammar i princip fortfarande min niomånaders och personer i min omgivning upphör inte att förvånas. "VA?! Ammar du så mycket fortfarande?", "Och hon är så tjock fast du bara ammar?", "Är det inte dags för vanlig mat snart?". Då känns det extra bra att när lillan tröttnat på smakportionen säger hennes pappa "Nej, nu vill hon ha RIKTIG mat" :).