onsdag 20 juni 2012

Tillmatningsset till papporna?

Av Marit Olanders

En vanlig anledning till att man vill introducera nappflaska, och som reklamen och media gärna betonar, är att pappa kan vara med och mata. Men nappflaska kan också störa amningen, om man har otur. Eller så går det på andra åållet och barnet lyckas inte suga på nappflaskan.

Ett tillmatningsset är i princip en nappflaska från vars napp det leder en sond som man sätter på bröstet. Barnet suger på bröstet och får mat genom sonden. Det stör inte amningen.

Om man nu vill dela på ansvaret och fröjden med matningen kanske tillmatningsset på papporna kan vara ett alternativ till nappflaska?

I Amningsnytt nr 4/05 intervjuade jag en pappa som hade testat att lägga sin fyramåanders son till bröstet (utan tillmatningsset). håret kittlade sonen i näsan och nästa dag var pappan alldeles blå om tutten, berättar han. Kanske han hade lyckats bättre pom han hade fått öva på att låta sonen ta tillräckligt stort tag. Kanske hade det funkat bättre om han hade varit lite mer rundlagd, vad vet jag.

Så vad tror ni, är tillmatningsset till papporna ett alternativ?

3 kommentarer:

Magni sa...

Nja, kanskje om man absolutt MÅ mate for å delta?

Synes dette var bra skrevet: http://nurshable.com/2012/05/17/dads-dont-bond-with-bottles/

solängel sa...

Nja, säger jag med. Pappan kan vara delaktig på så många andra sätt. Bära, vyssja, byta, bada, samsova... Och när barnet blir sex månader kan ju pappan lika gärna vara den som ger smakportioner.

Jag vet att det kan kännas som en evighet, de där sex månaderna, särskilt i allra första början, när man ofta inte gör annat än ammar. Men, om man tänker efter, så är det en otroligt liten del av livet.

Veronika sa...

Jag skulle sätta ett tillmatningsset på fingret om jag behövde ersättnings- eller tilläggsmata ett barn utan att blanda in bröst. En fingerspets har mer samma form som en kvinnobröstvårta än vad en mansbröstvårta har och ger mer närhet och hudkontakt än en plastflaska ger. Några av mina föräldrars vänner gjorde för övrigt så i början av 1980-talet med ett barn som inte ammade och totalvägrade flaska.