onsdag 20 juni 2012

Tidernas amma - Judith Waterford

Av Marit Olanders

Jag håller på och skriver historikkapitlet till min bok Amning i vardagen och för den skull har jag skaffat ett par böcker. den ena är Milk, Money and Madness av Naomi Baumslag och Dia Michels. I den återges den fantastiska historien om den professionella amman Judith Waterford. År 1831 firade hon sin 81:a födelsedag med att visa att hon fortfarande kunde klämma fram mjölk ur brösten. Mjölken var enligt uppgift söt och fin och inte olik unga, friska mammors mjölk.

I sin krafts dagar hade Judith Waterford osvikligt producerat två quarts (cirka två liter) mjölk varje dag, hur hon nu kunde veta det, men hon medgav sorgset att efter att hon fyllde 75 kunde hon bara amma ett spädbarn effektivt åt gången.

2 kommentarer:

Lisa sa...

Vilken berättelse! Jag funderar ibland på hur mycket mjölk det rent faktiskt går att producera per dygn? Jag tandemammar mina barn (nu 1,5 år, 3 år och 4 år gamla). Det har aldrig varit något problem att få det att räcka, även om man vissa dagar känner sig ganska törstig.

Anonym sa...

Samma här, tandemammar en ettåring och en treåring samt pumpar. hade varit intressant att veta hur mycket man producerar under ett dygn.