tisdag 23 april 2013

Att skrämma till tystnad

Av Marit Olanders

Efter en vecka på nya jobbet blir Amningsbloggens nya ansvariga Julia Ilke uthängd med namn på Vetenskap & Folkbildnings blogg. Det är inte först och främst hennes inlägg på Amningsbloggen som kritiseras, förutom att textförfattaren försåtligt har klippt bort att det är Julias egen uppfattning om i detta fallet vetemjöl hon talar om, "Jag är också fast i min övertygelse" börjar den mening som på VoF:s blogg blir ett konstaterande rakt upp och ner.

Men framför allt misstänkliggörs Julia Ilke som person utifrån vad hon har skrivit på sin privata blogg vilket får mig att undra om det finns bloggläsare som för någon slags åsiktsregistrering över skribenter på Amningsbloggen?!?

Textförfattaren har uppenbarligen läst Amningsbloggen noga, och läst åratals inlägg för att i bästa mån hitta fel (det går inte så bra) och så slå till hårt mot en person som är andra veckan på jobbet. Att Vetenskap & Folkbildning lånar sig till såna fula knep, i stället för att göra det som är dess syfte, folkbilda om vetenskapens metoder och resultat, är oerhört tråkigt.

Jag har själv försökt göra Vetenskap & Folkbildning uppmärksamma på felaktigheter som sprids om amning udner förespeglign att det varit "vetenskapligt" , men de har aldrig varit intresserade.

Jag började själv ett nytt jobb för en vecka sedan och när man är ny kan man inte på förhand veta till hundra procent vad som förväntas av en. Det är trots allt är det en del att tänka på när man är ny. Att då arga läsare inte vänder sig direkt till Julia med sina frågor om olika fomuleringar, eller till mig eller till Amningshjälpens styrelse, utan hänger ut henne på ett annat forum är riktigt, riktigt fult.


Jag blir inte fri från tanken att det finns en grupp människor, i vilken inläggsförfattaren och personen som publicerat det hela på VoF ingår,  som försöker skrämma Julia att sluta sitt jobb igen.

Samtidigt mordhotas gänget bakom videon "Du kan amma här".

Jag hoppas att ingen lyckas tysta någondera.. För det vore ett nederlag för yttrandefriheten.37 kommentarer:

Tina (Prematurbloggen) sa...

Inlägget på VoF var ju mest pinsamt, med flera faktafel kring just det som skribenten anklagar bl a Amningsbloggen för att ha faktafel kring. :roll: Svårt att ta på allvar. Men förstås ändå trist för Julia!

Anonym sa...

Ni får acceptera att Amningsbloggen är en del av den offentliga debatten och kan kritiseras. Vi är många olika människor som besöker Amningsbloggen av olika skäl. En del av oss tycker att en del åsikter som framförs här kan ifrågesättas.

Sedan har det hänt många gånger att Amningsbloggen har hängt ut oliktänkande personer i sina blogginlägg. Den som ger sig in i leken får leken tåla.

Hälsningar,
Andrea Nord

Anonym sa...

Så osmakligt att skriva om mordhot i samma inlägg. Vad är det ni försöker antyda?
Det är faktiskt en stor skillnad mellan att framföra kritik och mordhota/skrämma till tystnad. Faktiskt

Tina (Prematurbloggen) sa...

Fast nu var det ju inte Amningsbloggen som kritiserades utan en enskild persons blogg. Dessutom med ett gäng faktafel. Pinsamt av VoF av alla ställen inte faktakollar bättre.

Marit Olanders sa...

Andrea Nord,ingen på Amningsbloggen spårar upp personer och kollat vad den har skrivit i andra sammanhang - i akt och mening att misstänkliggöra vederbörande för det. Och absolut inte andra veckan på jobbet. Det är tråkigt att du ser på det som en lek. Jag tycker det är yttersta allvar.
Nytillträdda politiker (inga jämförelser i övrigt) brukar ju får 10 dagars "smekmånad" innnan kritiken mot dem hårdnar. Julia fick inte ens 10 ...

Anonym sa...

Artikeln det handlar om ber amningshjälpen kolla upp vad som skrivs i amningsbloggen som dom stöder det är inte nagot man kan dra paraleler till mordhot eller att skrämma till tystnad.
Självklart är det problematiskt att ta in en persson som med sin egen privata blogg redan gett en bild av amning och sin syn pa den och det maste fa kunna avhandlas diskuteras och kritiseras. Amningsbloggen är ingen liten privat chatt där bara inbjudna läser utan en blogg som med vilje väcker till debat. / linn

Marit Olanders sa...

*100 dagars smekmånad" menar jag förstås.

Marit Olanders sa...

Man kna inte jämföra hoten. Men man kan jämföra deras tänkbara konsekvenser, nämligen att avsändarna tystnar.

Anonym sa...

Här hittar jag lätt 4 exempel på blogginlägg där Amningsbloggen hänger ut oliktänkande människor med namn:

Petra Jankov Picha
http://amningsbloggen.blogspot.se/2012/11/ersattning-ar-inte-cigaretter.html

Andrea Nord
http://amningsbloggen.blogspot.se/2011/07/valmojlighet.html

Agnes Wold
http://amningsbloggen.blogspot.se/2009/10/nar-agnes-wold-pladdrar-pa-avslojar-hon.html

Rebecca Weidmo Uvdell
http://amningsbloggen.blogspot.se/2012/05/oschyst-debatt.html

Varför ska ni behöva behandlas annorlunda?

Anonym sa...

Det här känns ju riktigt obehagligt. Och trist för Julia. Oavsett vad en person skriver/tycker på sin privata blogg får en ju utgå ifrån att personen är professionell på sitt arbete. Varför skulle inte Julia kunna hålla isär sina egna åsikter från fakta och vetenskap? Sitter ni bara och väntar på att kunna göra kopplingar (som ni redan har försökt göra/gjort)?!

/Majsan

Anonym sa...

vilka är ni majsan?
/Linn

Marit Olanders sa...

Rebecca, Agnes Wold får räknas som offentlig person och inte heller någon av de andra nämndes på bloggen under sin första tid på jobbet. Även ni andra tre får räknas som mycketm er medievana än Julia. Inte heller handlar inläggen om deras privata åsikter i andra ämnen än de själva har valt att ta upp.

Anonym sa...

Marit tro mig den politiker som sitter och har en blogg som handlar om samma ämne som hen ska arbeta med kommer att värderas och kritiseras efter hur han omsätter sitt perssonliga intresse och sina perssonliga asikter i sitt jobb. om perssonen har tvivelaktiga eller extrema asikter om sit ämne lär det funderas runt det redan innan hen tillsatts pa sin post i media.
/ Linn

Anna-Karin Jansson sa...

VOF:s inlägg kan knappast ses som en "uthängning" utan en motreplik i debatten. Julia bloggar på en stor arena med tungt inflytande, det går inte att bortse från.

Man kan inte köra fram som en ångvält i en het debatt och samtidigt vägra andra att bemöta åsikterna man sprider för att man själv då skulle kunna känna sig ouppskattad på sitt nya jobb, då är man fel person på den platsen.

Anonym sa...

Jag menar den eller de som tycker att det är oerhört viktigt att granska den nya skribenten på Amningsbloggen såhär andra veckan på jobbet.

/Majsan

Anonym sa...

Marit - Inlägget på VoF var onödigt det håller jag med om. Men att dra paralleller till att det skulle ingå i nån slags konspiration i syfte att tysta ner Julia? Det är ganska grova anklagelser du kommer med. Att ha andra åsikter och uttrycka dom på ett offentligt forum är inte likställt med att vilja tysta ner någon. Har du funderat över att det här inlägget skulle kunna tolkas som ett försök att tysta kritikerna tex?

Jag tycker det är väldigt tråkigt att du/ni väljer att ta detta greppet istället för att faktiskt fundera över varifrån den kritik som framförs konstruktivt (och nu menar jag inte inlägget från VoF) kommer ifrån och fokusera på att bemöta den istället.

/Emelie

Anonym sa...

Majsan hur kan man tycka att det är oviktigt? om det är sa att hon är sa oerfaren att hon inte kan hantera att man faktiskt blir sedd och bedömd pa en sa stor blogg som denna är hon kanske pa fel plats elller amningsbloggn har inte förberett henne ordentligt.

/ Linn

Anonym sa...

Om Amningsbloggen ville ha en smekmånad för sin nya bloggare, borde ni ha stängt av kommentatorsfältet.

Om man framför åsikter här på en offentlig blogg ska man vara beredd på att andra kanske inte delar de åsikter och kommer att säga ifrån. Att folk tycker olika är inte ondska, det är yttrandefrihet.

Hälsningar,
Andrea Nord

Julia Ilke sa...

Jag har redan bemött en hel del av kritiken både i kommentarsfältet hos VoF samt i min egen blogg men säger några ord även här.
Jag har aldrig bett om någon smekmånad (men jag tycker det är fint att Marit slår ett slag för att jag kunde fått en något mjukare start) och det finns heller ingen anledning att ifrågasätta min förmåga att bemöta kritik eftersom jag svarat på kritiken på VoF, på min blogg, på Facebook och nu även här. Självklart är jag medveten om att kritik och debatt är en del av blogga och det är inget problem för mig utan tvärtom tycker jag om att dela tankar med andra. Problemet med VoFs inlägg är dock att de citerar mig fel, tar saker ur sitt sammanhang och även verkar tycka det är fel att jag har egna åsikter över huvud taget.
Jag kommer inte låta detta tysta mig, bara så ni vet. Men om jag får önska mig något inför mitt fortsatta bloggande så är det att vi bemöter varandras åsikter och inlägg med respekt istället för att medvetet förvränga och feltolka varandras ord.

Anonym sa...

Marit, jag tycker att det är riktigt obehagligt att du antyder att det som skrev i Vetenskap & Folkbildning är skrivet i syftet att "skrämma Julia att sluta sitt jobb".
Som en person med en akademisk utbildning så vet du säkert hur den vetenskapliga diskursen skapas och upprätthålls. En av grundbultar i vetenskapen är just att kunna ifrågasätta och kritisera. Det handlar inte om att skrämma till tystnad men att tar upp vissa frågor som har med vetenskap att göra.
Jag tror att vi är överrens om att amningsråd måste bygga på vetenskapliga grunder. Amningsbloggen inte för sällan behandlar just vetenskapliga rapporter, olika forskningsresultat och också ofta tolkar olika undersökningar, alltså är Amningsbloggen en av deltagare i den vetenskapliga diskursen och det är självklart att det som skrivs ska kunna kritiseras och granskas.
Den nuvarande bloggaren har inte riktigt mainstream åsikter, hon har också redan uttryckt åsikter som rör det vetenskapliga så det är inte konstigt att hennes åsikter kan ifrågasättas, dock handlar det ju om något helt annat är skrämsel eller hot.
Du skrev själv att bloggen har riktigt många läsare, det betyder att ni som skriver har en ganska stark plattform och därför är det självklart att man ska kunna kritisera/ifrågasätta åsikter av personer som driver en blogg som ange ton i debatten om amningen.

Anonym sa...

Julia - Jag vill bara klargöra att min kritik inte alls riktar sig mot innehållet i ditt inlägg eller mot dina åsikter och jag tror absolut inte att du skriver någonting i avsikt att såra någon. Jag tycker inte heller att man ska behöva censurera sin information för att inte riskera att göra människor ledsna men det hindrar inte att man kan tänka över en extra gång hur man väljer att uttrycka sig. Du skriver att du önskar att åsikter i det här forumet ska bemötas med ömsesidig respekt men tror jag du även skulle behöva tänka efter en extra gång på hur du formulerar dig själv. Tonen i ditt förra inlägg upplevde iaf jag inte som det minsta sympatisk och jag har full förståelse för att det träffar väldigt fel hos vissa. Det tar bort fokus från ditt budskap och det är himla synd för du har en massa bra att säga. Om du bemöter dina läsare lika trevligt som du gör här i kommentarsfältet redan i inläggen så tror och hoppas jag att du kommer slippa en hel del onödiga och tråkiga diskussioner.

/Emelie

Anonym sa...

@julia ilke
Bra sagt! Ser fram emot dina framtida inlägg. :)

Sen jag började läsa amningsbloggen för drygt 1 år sen upplever jag att det varit mycket hugg ifrån flaskmatarsidan. Lite onödigt negativt kan jag tycka när det trots allt är en väldigt seriös och trovärdig blogg. Men det lyser igenom ganska snart vilka som är här i syfte att klanka ner. Men det är en del av samhällsdebatten och jag tycker Marit svarat upp väldigt bra på all kritik. Sen är det ju så ju fler som kommer med negativa, ogrundade och tråkiga påhopp, desto starkare måste man bli. Vi som vurmar för amning får inte låta oss tystas av detta. Och att bemöta kritiken är oftast rätt väg att gå.

Även om det är något som gått verkligt snett när man mordhotar ammande kvinnor som sjunger att de vill kunna amma överallt. Att bryta normen är ett arbete som kommer ta tid - tyvärr.

Anonym sa...

Ni som är här i kommentarsfältet och skriver onödigt negativa kommentarer, ifrågasätter ständigt och manar till mer information om flaskmatning. Kan ni inte ägna den tiden till att utveckla ert egna forum och blogg? Jag personligen tycker det är tröttsamt med framkrystandet av diskussioner och ofta åhittade motpoler.

Detta är amningsbloggen, här läser vi som är intresserade av amning. Det är vetenskap, egna erfarenheter, nyheter, kultur, humor, högt och lågt.

Fortsätt på den inslagna vägen Julia!

Anonym sa...

Andrea Nord du skriver att många läser denna blogg av olika anledningar... Vad är egentligen motivet bakom ditt läsande? /Vanlig utomstående läsare, ej aktiv i amningshjälpen men som följt bloggen och dess kommentarer i flera år. Jag själv är intresserad av amning och har fått mycket värdefull kunskap och tips härifrån.

Varför läsa och ofta kommentera när man verkar ogilla det mesta som skrivs?

Knyttets mamma sa...

Jag håller med de som tycker att det här inlägget är för spretigt. Att skriva om hoten mot kvinnorna i amningsmusikvideon i samma inlägg som man skriver om att den nytillträdde amningsbloggaren kritiseras och nagelfars är konstigt.

Andreas svar då till exempel. "Den som ger sig in i leken får leken tåla", det tycker jag är en helt rimlig kommentar till VoF-delen av det här blogginlägget. Men när det i samma inlägg står om mordhot får Andreas svar en konstig klang. Och jag är fast övertygad om att det INTE var så Andrea menade. Men det blir liksom knas (menar inte att Andrea gjort knas, hoppas det är tydligt) när man ska kommentera på två så vitt skilda saker samtidigt.

Att klaga på att Julia Ilkes privata blogg har kollats upp och att kalla det "åsiktsregistrering" och "uthängning" är underligt med tanke på att Julia själv valde att länka till sin blogg i sin presentation. Det bästa hade, enligt mig, varit att hålla den bloggen utanför. Nu är den innanför, en del av debatten, en del av Amningsbloggen.

Nu var ju VoF-inlägget rätt dåligt sammanställt och med flera felaktigheter, och det går att bemöta alldeles utmärkt sakligt, helt utan att skriva offerinlägg om att kritiken är till för att tysta skribenter.

Anonym sa...

Hej!

När jag skrev "Den som ger sig in i leken får leken tåla" syftar jag på att den som ger sig in i den allmänna debatten får tåla att det kan komma kritik och motargument. Smekmånad kan man nog inte räkna med.

Jag tycker också det är mycket märkligt att Marit skriver om mordhoten mot gänget bakom "Du kan amma här" i samma inlägg.

"Jag blir inte fri från tanken att det finns en grupp människor, i vilken inläggsförfattaren och personen som publicerat det hela på VoF ingår, som försöker skrämma Julia att sluta sitt jobb igen. Samtidigt mordhotas gänget bakom videon "Du kan amma här". "

Det är faktiskt på gränsen till förtal. Synd att hon inte kommer rakt ut och nämner vilken "grupp" hon menade, för då kunde man polisanmäla. För det kan faktiskt tolkas som om Marit menade att samma "grupp" står bakom kritiken och mordhoten.

På vilket sätt är sådana här paranoida påståenden bra för Amningsbloggen eller Amningshjälpen?

Hälsningar,
Andrea Nord

Anna Herting - Amningshjälpen sa...

Jag tycker att vi ska lägga ner alla antydningar om att det finns en grupp med någon slags samhörighet mellan dem som hotat på Youtube och finns bakom kritiken som kommer från VoF håll. Det är befängt!

De har med all sannolikhet ingenting med varandra att göra. VoF är en seriös förening, som står för en sund syn på vetenskaplighet. Något jag vill att bloggen ska leva upp till.

Youtube hoten kom från anonyma läskigt hatfulla kräk. Det finns inget samband!

Men att det kom samtidigt är känslomässigt jobbigt och känslor kan svämma över!

Anonym sa...

Nä vad ÄR det här?!?!
Jag har varit medlem och sympatisör till Amningshjälpen i flera år, och fått försvara föreningen flera gånger inför kritiska vänner och bekanta när Marit Olanders skrivit okänsliga, arroganta och ogenomtänkta blogginlägg & kommentarer på denna blogg. Trodde i mitt stilla sinne att vi skulle slippa detta nu och att vi skulle få en ny bloggare som kunde uttrycka sig lite mer sakligt och nyanserat, och bemöta meningsmotståndare på ett trevligare sätt. Och så blir det ännu värre!!!!
Fy vad pinsamt & dåligt skött!!! Jag är så less på detta nu så jag lämnar Amningshjälpen. Kan inte va den enda. Synd för föreningen gör mycket bra, men det här är under all kritik som bloggen har skötts de senaste åren, för att inte tala om de senaste dagarna... :-(
Mvh, besviken

Anonym sa...

Ojdå. Det känns som alla inblandade ska prata med varandra för att lugna ner stormen lite. Amningsbloggen är jättebra och jag tror verkligen  inte den skadat Amningshjälpen på något sätt! Tvärtom. Men sen håller jag med om att detta inlägg var lite onödigt.
Debatten är nu dock lite överdrivet hetsig kan jag tycka. Även om Marit inte alltid uttryckt sig så finkänsligt alla gånger blir hon ständigt påhoppad av Flasklobbyn. Ibland har det varit relevant men ofta med en överdriven negativ inställning.

Kritik ska absolut bemötas med saklighet, men ibland känns det för mycket. Nu hoppas jag det kan lugna ner sig lite och istället flytta fokus till amningen. Jag hoppas också Julia Ilke lägger upp ett nytt inlägg snart.
Och Marit kanske också vill tillägga några ord...

Så kan vi alla bli glada igen! :)

Anonym sa...

Flasklobbyn?

Micke D sa...

Flera här har sagt att det fanns felaktigheter i inlägget på Vetenskap och Folkbildning. Det skulle vara intressant att få veta vilka felaktigheter ni menar finns där?

I all vänlighet.

Anonym sa...

Jag håller nog faktiskt med anonym "besviken", om än inte lika kraftfullt. Har också varit medlem i amningshjalpen och tycker ni gör ett fantastiskt jobb, och som långtidsammare har det varit skönt att kunna se att man inte är ensam. Och arbetet med att kämpa för att alla som vill skall kunna få snabb och rätt hjälp med sin amning är jätteviktig tycker jag. Men som långtidsammare har jag känt att omvärlden gärna ser en sån som något flummig och alternativ. Det är så långt ifrån mig själv som man kan komma och jag skulle vilja motverka den synen. Därför blev jag inte jättenöjd när jag läste om och av amningsbloggens nya bloggare. Denna blogg är ju amningshjalpens och därmed amningens starkaste ansikte utåt. Och NEJ, jag tror inte att Julia kan hålla isär sina privata åsikter och denna blogg (och jag respekterar absolut dina åsikter Julia men jag håller inte med dig inom många områden), det är ju så bloggar fungerar till skillnad från en faktasida.

Som svar på kritiken mot flaskmatare som är här och läser; jag var själv flitig läsare och kritisk kommentator i forum för Anna Wahlgrens anhängare. Jag ville inte att deras ord skulle stå helt oemotsagda, och jag antar att det är samma skäl till varför rena flaskföräldrar läser och kommenterar här. Friskt tycker jag!
Lotta

Anonym sa...

Jag måste säga att jag är förvånad, jag har verkligen inte upplevt amningsbloggen som arrogant, ogenomtänkt och okänslig! Och att jämföra med Anna Wahlgrens forum är verkligen att ta i. På hennes forum ges sjuka hemsnickrade råd till förvirrade föräldrar och barn far illa.
Amningsbloggen har ju i ärlighetens namn mestadels presenterat fakta, forskning, amningsråd och rön. Och angett källor.

Sen så är självklart debatten med flaskförespråkare eller andra kritiska viktig, och intressant.
Men tråkigt med så negativa medlemmar.

Sen kan jag tycka det är intressant med en bloggare som har åsikter. Och jag är ingen "alternativare" själv. Tycker bara det är intressant med olika vinklingar och bildar mig min egen uppfattning. Förhoppningsvis kommer gästbloggare att ge en extra dimension till bloggen och bidra med andra synsätt också.

Anonym sa...

Kan någon ge ett exempel på när hon blir felciterad? Det är lätt att påstå något om man slipper backa upp det.
/F

Julia Ilke sa...

Micke D- De felaktigheter jag anser finns i VoFs inlägg som handlar om mig har jag kommenterat efter deras inlägg. Även de felaktigheter som handlar om Amningsbloggen diskuteras där så vill du veta kan du gå in där och läsa.

Till er som funderar över mina egna åsikter och huruvida de kommer att komma till uttryck här så kan jag i nuläget säga att jag tar med mig vad som sagts och att jag framöver kommer tänka både en och två gånger innan jag ger uttryck för personliga åsikter. En blogg helt utan personliga reflektioner vore dock både tråkig och oerhört svår att skriva så en och annan åsikt och personlig reflektion får man kanske räkna med och sedan ha i åtanke att det är just en personlig åsikt och inte fakta.
För inte är det väl så att det finns en önskan om att amningsbloggen bara ska rapa upp forskning och hårda fakta?
/Julia Ilke

Anonym sa...

Jag har varit mycket skeptisk till Julias blogg redan innan hon började skriva amningsbloggen. Jag trodde knappt det var sant när jag hörde att hon fått uppdraget att skriva efter Marit, jag blev uppriktigt sagt ledsen då jag tycker att Ilkes åsikter varit väldigt hårda arroganta och ogrundade. Lite besserwisser-stuk med allt i svart och vitt. Varje fråga behandlas som om Ilke hade svaret på allt. Jag håller med Ilkes åsikter i vansinnigt mycket, men argumenten är dåliga, pinsamma...Jag kommer fortsätta som medlem i Amningshjälpen...men läsa bloggen? Njae (om jag kan låta bli)

Anonym sa...

Innan någon mer kommenterar här på denna bloggen kan det vara på sin plats att först läsa inläggen 26 april 2013 på diskussionen på VoF. Där pratas det om konstruktivt arbete för förbättring.

Tycker att det bör komma fram här så att fler ser att det inte bara var "kritik och sedan tystnad" utan "kritik och dialog".

(Sedan har det kommit lite inlägg efteråt som börjar om)
/Harald