Det är inte varje dag man får äran
att ta över rodret för något som fint som amningsbloggen. Idag är
dock en sådan dag och det känns verkligen stort och spännande att
från och med nu vara den som författar inläggen här. Marit har
verkligen gjort ett bra jobb och innan jag börjar mitt bloggande
vill jag därför sända ett tack till henne!
Så vem är jag då?
Förutom att heta Julia Ilke så kan
jag berätta att jag bor på Ekerö utanför Stockholm och att jag
har en son på dryga halvåret. Jag har studerat kognitiv
neurovetenskap och coaching vid Högskolan i Skövde och så har jag
även läst fria kurser i spädbarnspsykologi, evolutionsmedicin och
så amning och bröstmjölk förstås. Med stor sannolikhet kommer
mitt bloggande ofta utgå ifrån dessa ämnesområden men jag kommer
även att bjuda på anekdoter från mitt eget samt andras
amningsvardag. Jag kommer även göra mitt bästa för att följa och
kommentera vad andra bloggar och media säger om saken.
Min son är alltså dryga halvåret
gammal och således har det varit mycket amning i praktiken för mig den senaste tiden. När jag inte ammar och gosar med grabben gillar
jag att styrketräna, barfotalöpa i skog och mark, blogga
samt frilansskriva för tidningarna Mat & Hälsa samt Föräldrar
& Barn.
Detta var lite kort om vem jag är och
nu är jag nyfiken på vilka ni läsare är. Om ni skulle vilja
skriva en kommentar och svara på frågorna här nedan så skulle jag
bli väldigt glad!
1. Ålder
2. Sysselsättning
3. Därför läser jag amningsbloggen
4. Detta skulle jag vilja läsa mer om
i amningsbloggen
24 kommentarer:
Heja Julia! <3
Jag är 36 år, min sysselsättning är omkringresande, unschoolande och skapande heltidsförälder, jag läser Amningsbloggen (en av de enda bloggarna jag faktiskt läser och alltid uppskattar) för att jag är intresserad av amning och tycker att Amningsbloggen har haft ett intressant sätt att skriva på och intressanta perspektiv. Den är rätt ordentligt politisk och det älskar jag. Jag gillar också att utformningen på den är lite gammaldags och enkel, det tar inte fokus från läsandet.
Jag skulle gärna läsa mer om Nestlé, AIDS och amning i fattiga länder, om att amma stora barn (stigma, olika avslut, samtal med barn osv) och amning i andra länder.
1. 31
2. Förvaltningsassistent
3. Har läst sen äldsta dottern föddes 07 och har nu en liten bebis igen. Amning intresserar mig.
4. Det blandade innehållet som varit tycker jag är bra. Passar både nya och gamla läsare känner jag.
Lycka till!
Hej! Hilda heter jag, 26 år, pluggar för "att bli något när jag blir stor" och är annars hemma med mina två små. Första barnet har jag, iochmed att jag inte reflekterade över att bryta normen när det "var dags att sluta amma" enligt omgivningen, en liten amningssorg med, medan andra barnet ännu ammar på vid snart två, and just keeps on going :)
Jag läser för att amning och jämställdhetsfrågor över huvud taget intresserar mig, och jag tycker att amningsbloggen varit bra att följa för att kunna hänga med i vad som "händer" på den fronten i vårt land (och hela världen, såklart!). Den här bloggen behövs!
Hade jag själv hittat hit tidigare, kanske min äldstas amning sett annorlunda ut, för jag tycker nu att det är viktigt att få läsa om när det inte är "som det brukar", att amning kan få se ut hur som helst!
Jag följer även naturligtvisare.se och finner mycket inspiration därifrån!
Mvh
Hilda
Hej! Jag är 33 år och jobbar som socionom. Jag läser amningsbloggen för att jag är intresserad av amning och att alla som vill amma ska få möjlighet och stöd att göra det. Jag läser gärna mer om att amma lite äldre barn. Ammar min 2,5 åring och det är tyvärr inget jag törs skylta med utanför närmaste familjen. Men jag gör det med glädje och mycket tack vare bra info om långtidsamning som jag hittat på amningsbloggen. Hittade hit när jag motvilligt började tänka att det var dags att avsluta amningen för min lilla som då var 1.5 år, men tack vare amningsbloggen kunde jag följa min magkänsla och amma vidare:)
Hej. Jag heter Jenny och blir 35 nästa månad. Jag är lärare på högstadiet men är hemma med min 9-månader gamla dotter. Jag läser för att jag har ett stort intresse av amningspolitik. Jag bor i ett land där väldigt få ammar (uk) och jag skulle vilja läsa om sverige vs världen, t ex att "alla" slutar amma vid 6 mån, om vällingkulturen, om att bebisar själva väljer att sluta anma innan 1 år. Sånt som bara verkar hända i sverige, med andra ord. Ser fram emot att läsa dig här, jag gillar din andra blogg också.
1. 34 år
2. Forskare och utredare på statlig myndighet
3. Hamnade här när jag ammade min dotter för ca 2 år sedan. Tror att jag letade efter tips kring delflaskmatning (vilket jag nog inte hittade här dock...) men fastnade ändå å lade till bloggen i min läsare.
4. Att få läsa om när man inte gillar att amma. Tycker att det varit mycket om sorg över att inte kunna/få stöd att amma men inte så mycket om att ogilla det men ändå känna sig manad/pressad att amma eftersom "det funkar". Väntar barn igen å tänker att jag ska amma i ca ett halvår även om jag inte är jättesugen...ser de praktiska fördelarna men tycker samtidigt att det är lite äckligt, kletigt, luktar illa å är mer krävande än positivt för mig personligen. Tror att det kommer vara avgörande om det funkar att få avlastning av flaska emellanåt.
1. 30 år
2. Föräldraledig socionom
3. Ju längre jag ammar, desto mer intresserad av amning blir jag och den här bloggen är en bra källa till information.
4. Långtidsamning, eftersom det ligger mig varmt om hjärtat.
1 30 år
2 Lärare, nu föräldraledig.
3 Amning är intressant och jag gillar att lära mig mer om detta liksom många andra saker.
4 Normer i samhället, amma länge, gärna amningshistorier från olika kvinnor.
Hej Julia!
Det verkar vara en rätt homogen skara här, att döma av kommentarerna. Jag är också 34 år, akademiker. Fick problem med bröstinflammation och -böld tidigt med min förstfödde, och upplevde att vården i min närhet inte hade någon hjälp att ge trots att jag bad om det. Därför började jag läsa om amning på nätet och hittade bland annat hit. I bekantskapskretsen känner jag mig också tämligen ensam om att vilja låta amningen vara fri, vilket väckt en massa olika känslor hos mig. Jag tycker ju att jag bara låter mitt barn vara som han är. Tror att det är bra med ett forum som fångar upp amningsvänliga och amningsfientliga "toner" i samhällsdebatten, ifrågasätter, nyanserar.
Jag är 25 år.
Jag läser amningsbloggen för att jag är amningsnörd. Jag har lärt mig så mycket här. Halkade in när min nu 2,5-åring var bebis. Försökte förstå varför saker gick så snett i början och varför jag haft så svåra problem med sår... Har bearbetat traumat från amningsstarten genom att läsa och skriva här och grotta ner mig i amning.
Jag läser också gärna mer om att amma längre än den svenska normen föreskriver men också om det som motvalls nämner!
Som PS vill jag svara motvalls ovan att jag läser gärna om din amningsupplevelse och dina tankar kring amning och att inte tycka om att amma om du vill dela den. Man får ju gästblogga här, gör det!
1. 46 år
2. Civilingenjör inom fordonsindustrin.
3. Är mycket intresserade av amning och samhällets inställning till amning.
4. Amning av större barn och även kommentarer kring nya forskningsrön om amning.
Tack för era svar, och vilken tur att era önskemål passar så bra in på vad jag tänkt ta upp!
1: 37 år
2: Barnsjuksköterska och doktorand
3: En källa för kunskap
4: Forskningsrön, myndigheter och amning, länkar om amning, tips och trix om amning, bilder mm, som det har varit tidigare.
1. Ålder 41
2. Sysselsättning HR-specialist
3. Därför läser jag amningsbloggen: tycker det är intressant att följa debatt och lära mig mer.
4. Detta skulle jag vilja läsa mer om i amningsbloggen: hur föräldrar blir bemötta på BVC gällande amning och hur bvc kan bli en bättre amningsstödjare.
1. 30
2. Nyexaminerad socionom som just nu är föräldraledig med min dottern som är 22 månader.
3. Jag läser bloggen för att få ökade kunskaper om amning.
4. Jag vill läsa mer om långtidsamning.
Hej!
Jag är 34 år, har två barn.
Jag är journalist och läste mycket när jag fick min första dotter för tre år sedan. Därefter har jag fortsatt för jag tycker att det är mycket intressant. Min dotter följde inte normerna för amning och jag gjorde som hon ville. Trodde man skulle amma ca 6 månader, ha napp och sen sova hela nätterna.
Min dotter ammade var femte minut, jättemycket, vägrade napp och flaska. Jag hade massor av mjölk, hon ville inte äta mat och jag har slutat (nästan helt) amma nu när hon är tre för att jag inte orkar amma både lillasyter och henne längre. Gillar normbrytande amningsbloggen. Den har gett mig mycket när jag varit så desperat att jag börjat googla efter "sömnmetoder" o liknande. Har alltid hittat tillbaka hit och känt stöd och varit nära och ammat fritt.
Jag vill läsa mer om långtidsamning. Tycker det är spännande. Visste inget om det innan jag blev mamma.
Hej!
1. 29 år.
2. Föräldraledig Socionom.
3. Sen jag själv blev förälder är jag mycket intresserad av amning. Både rena fakta om amningens fördelar men tycker också att det är intressant med kulturella skillnader i inställningen till amning och omgivningens åsikter om tex. offentlig amning och långtidsamning.
4. Tycker bloggen haft ett bra innehåll hela vägen (läst i 4 år). Tycker det är intressant med inlägg om sömnmetoder, långtidsamning och amning som ämne i den nutida debatten, främst inom sociala medier.
Det ska bli roligt att följa dig! :)
Med vänlig hälsning,
Hanna
Hej! Jag är 32 år och jobbar som konsult. Jag började läsa amningsbloggen när jag var hemma med mitt första barn, och informationen här betydde mycket för att skapa en fungerande amning som fortsatte i över två år!
Nu ammar jag mitt andra barn som är drygt ett år.
Jag vill gärna läsa mer om amningens påverkan på mammans hälsa, eftersom det är något jag som "långtidsammare" funderar mycket på och undrar varför det nästan aldrig nämns hur nyttig amningen är för mamman också.
1. 39 år
2. Barnsköterska neonatal
3. Ett ämne jag brinner för i mitt arbetsliv och gärna förkovrar mig i på fritiden
4. Tips och råd om hur jag i sjukvården kan stötta på bästa sätt! Nya rön och ny forskning!
1. 29 år
2. Föräldraledig Sjuksköterska
3. Amning ligger mig varmt om hjärtat, ammar båda mina barn som är två år samt tre månader.
4. Amningsnormer, långtidsamning, tandemamning. Forskning om amning.
1. 36 år
2. jurist (nu föräldraledig)
3. Blivit mkt intresserad av amning sedan jag fick hjälp av AH med mitt första barn. Ammar nu nr 2som är 1,5 år.
4. forskning om bröstmjölk o amning, amningsfysiologi, amning i samhället.
25år
Vill gärna läsa mer om hur en blyg ung mamma kan stå på sig att våga amma utanför hemmet. Vilka reaktioner kan det ge i värsta fall och hur hanterar man det? Villa rättigheter har jag? Vilken rättighet har restauranger?
1. 31år
2. Praktiksamordnare
3. & 4. För att jag söker information om långtidsamning samt att ämnet intresserar mig väldigt! Ammar ett barn på 1,5 år som är väldigt tydligt med vad han vill amma och vi ammar även mycket på dagtid och bland folk. Vore kul att läsa mer om saker runt långtidsamningen.
1. 28 år
2. Föräldrarledig systemutvecklare (it konsult) hemma med 3-månaders sonen.
3. Väldigt intresserad av amning i största allmänhet. Läser på om allt jag kommer över då många i min omgivning haft problem med amning. Jag började läsa på innan min son kom och jag tror det hjälpte otroligt mycket för min lyckade amning som varit problemfri från start. Hittade hit via googling på diverse frågor kring amning.
4. Nu när jag lärt mig hur jag ska amma min son så vill jag läsa vidare om forskning kring amning. Stamcellerna i mjölken, medicinframställning, långtidspåverkan, amningsstatistik osv. Amning med BLW vore också intressant.
Skicka en kommentar