Förra veckan damp det ner ett paket
från Nestlé i min brevlåda och idag mottog jag ett från Semper.
Det är som om de bara stått och väntat på att pojken ska bli sex
månader gammal så att de har lagen på sin sida och kan börja marknadsföringen riktad till barn.
Personligen blir jag rätt förbannad
av den här typen av utskick. Jag har inte bett om deras information
som egentligen bara är illa dold reklam och jag har verkligen inte
bett om att få hem massor av smakprover som ändå bara hamnar i
soporna. Att kasta påsarna med gröt och välling var dock inte helt
lätt, vilket förvånade mig själv! Jag är fast övertygad om att
amma länge och jag är lika fast övertygad om att introduktionen av
annan mat ska ske genom den så kallade BLW-metoden. Det tar emot att slänga mat och det i
kombination av hur lätt det är att använda något man fått hem
gratis gör att jag måste säga att jag är motståndare till den
här typen av reklam. Nu lyckades jag visserligen låta påsarna
fortsätta ner i soporna men jag tänker på dem som kanske inte är
lika fasta i sina övertygelser och som tror på att det som står i
reklamhäftet är helt och fullt sant.
Att skicka ut dessa ”informations”-
och provsmakningspaket anser jag inte är annat än ful reklam som
riskerar att få föräldrar att tro att deras barn i princip måste
få gröt och välling efter sex-månaders dagen. Så är givetvis
inte fallet utan man kan gott och väl fortsätta helamma och när
det väl är dags för annan mat finns som sagt även andra metoder
är vällingmetoden.
29 kommentarer:
Jag gav mina barn proverna vi fick hem. Vällningen har ratats av båda, men den yngsta gillade gröten. BVC snackar alltid om att man ska ge välling och gröt, särskilt eftersom mina inte är superintresserade av mat, utan helst vill amma hela tiden. Den äldsta (nu 3 år) helammade nästan fram till ett års ålder och yngsta stjärnan på snart ett år vill amma mycket mycket. Har aldrig känt amningshetsen, däremot mathetsen när ungarna är lite till växten. Mycket jobbigt om de inte vill äta annat. "Mjölken ger inte tillräckligt" är ett citat jag hört ofta från BVC.
Jag tyckte också att det var svårt att slänga vällingpåsarna. Vi var inne på att ge bort dem till någon som ändå redan var fast i det träsket. Men sedan ville jag inte gå barnmatstillverkarnas ärende, sp då blev det inte så ändå. Vi har skrivit till SVAR att de inte får lämna ut våra adressuppgifter för reklam. Det är sp skönt att slippa välling och grötpropaganda. Mitt barn verkar välmående utan denna mat.
Äh, jag vet inte. Jag blandade till en vällingpåse, konstaterade hur tråkigt jag tycker det är. Jag serverade sonen (ur mugg, vi äger ingen nappflaska) och han spottade och fräste. Vi la undan påse nummer 2 och gjorde samma experiment med samma resultat några månader senare. Och därmed har vi aldrig behövt undra ifall vi missade något som inte köpte hem något vällingpaket när vi träffade vällingföräldrarna på öppnis.
Jag sparade påsarna tills nu för några veckor sedan (min dotter är 9½ månad). Dottern tyckte att Sempers gröt var äcklig och Nestlés var ätbar men inga himlastormar. För att testa köpte jag en av Hipps grötar och konstigt nog gillar hon den ganska bra men vanlig gröt (tex havre eller hirs) är godast och det är fortfarande huvudvalet men det är skönt att kunna snabbt få till gröt med bara vatten från vattenkokaren vid behov nu när hon äter Hippgröt. Välling väntar vi med och kanske ger vi aldrig välling överhuvudtaget. Den som lever får se.
Jag var helt inne på BLW tills mitt barn talade om för mig (genom att kasta sig efter vår mat och gråta hysteriskt när vi inte gav henne) vid 5½ månad att hon inte tänkte vänta längre med mat och det faktum att hennes handkordination inte var bra nog inte var en anledning att vänta när mamma och pappa kan mata med händer och sked. Det var en ren lycka hos henne när vi började låta henne smaka mer än någon droppe och när hon fick äta tills hon var mätt. Jag blev väldigt ödmjuk faktiskt och jag insåg att även om matföretagen är orsaken till att många börjar med mat och mat i pureform så är det inte hela sanningen.
Idag äter min dotter både mat som vi matar henne med, mat hon äter själv och självklart ammar hon också.
Värst är nog Nestlé som marknadsför sin välling med texten "En god natts sömn"... Trots att jag och bebis hade eb fungerade amning och jag tyckte sömnen funkade bra (hon ammade flera gånger per natt) blev jag frestad att ta till "lösningen" som bebis ändå ratade iofsig...
Hade varit så skönt att ha ett nätverk med förstående personer/kompisar som förstår att en ibland bara vill klaga på att det är jobbigt att amma utan att en vill sluta för det. Känns som att det ofta är enda alternativet. Annars får en bita ihop och va tyst typ.
Känner igen mig, Majsan. Tror att mammorna i bekantskapskretsen tycker att det är rätt knepigt att fortsätta amma på natten efter typ ett års ålder, när de flesta lärt sina barn att sova hela natten. Typ att jag gör det för någon slags egoistisk bekräftelse...? Inför detta har jag vacklat, men tack och lov fått stöd av min man.
Vårt barn fick prova Sempers "fruktsås" på påse. Otroligt sött. Han gillade det. Men vi skulle aldrig köpa det, går lika bra med tex banan.
Jag tycker nog faktiskt inte att smakproverna är värre än någon annan reklam jag får. Kan också se fördelar med att få prova utan att köpa en stor förpackning som sen skulle gått i soporna eftersom inget av mina tre barn gillat pulvergröt eller välling. Amning har de dock gillat i omkring 2,5 år...
Lotta
Glöm bara inte tungmetallerna som finns i både välling och barngröt! Inget som Semper pratar högt om direkt...
Jag ammar min 14-månaders och har börjat så smått introducera välling för att byta ut någon amning på dagen. Ammar 2-3 ggr på dagen och kväll samt natt. Han äter bra med annan mat nu och amningen har blivit mer som ett lite nyttigt mellanmål. Men ibland är det praktiskt med välling och han dricker max 50 ml men verkar nöjd ändå. Även om det känns lite sådär när man vet hur nyttig bröstmjölken är. Men han får ju mycket av den varan också! :)
Rädslan för tungmetaller gjorde att vi valde majsvälling, den enda välling som inte bär spår av kadmium, arsenik och bly.
Läs mer om testet här:
http://www.testfakta.se/incoming/article85353.ece
Och här länken till testet direkt med alla produkter:
http://www.testfakta.se/foraldrar_barn/article85355.ece
Anonym som är chockad äver tungmetallerna i välling,
Om du tittar du på Livsmedelsverketsmättningarna så finns det betydligt mer bly i bröstmjölken än i ersättningen eller vällingen.
Rapporten heter "Contaminants and minerals in foods for infants and young children "
Jag förstår faktiskt inte vad detta har med amning att göra? Det går alldeles utmärkt att kombinera långtidsamning med industrigröt och burkmat, det har jag två exempel på. Och apropå tungmetallerna, det är ju skitläskigt men de finns ju tyvärr i allting nuförtiden. Det är ju inte precis så att barnmatsföretagen tillsätter tungmetaller i sina produkter. Jag får känslan när jag läser detta inlägg att man måste vara en supermamma som gör allt rätt om man fortsätter amma efter halvåret. Själv tycker jag den färdigköpta barnmaten är supersmidig, och mina barn tycker om den.
Är fullt medveten om att bröstmjölken inte är fri från miljögifter.
Läs om detta tex här i ett tidigare inlägg på bloggen. http://amningsbloggen.blogspot.se/2009/06/darfor-mater-man-miljogifter-i.html?m=1
MEN, det är inte ok att barnmatsföretagen inte tar till sig detta, och jag kan tycka det är viktigt att veta vad industriproducerad mat innehåller. Halterna är högre i viss barnmat gentemot att laga mat själv.
Även om annan mat också innehåller
spår av gifter. Livsmedelsverket gör tydligen en ny studie just nu.
Även om vi inte kommer undan miljögifter helt så har amningen så många fler fördelar som överväger.
Och innehåller såväl enzymer och antikroppar som till och med kan skydda mot vissa miljögifters påverkan.
Att just vällingen är värd att ta upp är att många ger flera flaskor per dag/natt och då blir det för mycket miljögifter. Särskilt risvälling/risgröt och mjölkfri välling från Enago innehålller höga halter.
Vällingen är oftast den som kan konkurrera ut en amning, så därför värt att prata om här tycker jag.
Inte försöker jag vara den perfekta mamman eller skuldbelägga de som ger välling och färdig barnmat, jag gör ju det själv, men att vara lite lagom kritisk tror jag gynnar barnen i det långa loppet.
"MEN, det är inte ok att barnmatsföretagen inte tar till sig detta, och jag kan tycka det är viktigt att veta vad industriproducerad mat innehåller."
Jag kan inte se att någon hävdade att barnmatsföretagen inte ska ta till sig detta. det är klart att de ska göra det.
Men att dra upp argumentet "ajabaja miljögifter" till ersättningens/grötens nackdelar och inte säga ett ord om till exempel bly i bröstmjölken förvränger debatten
När jag fick mitt första barn för snart 6 år sedan och fick hem den där reklamen förstod jag såklart att de ville göra reklam för sina produkter. Jag tänkte typ att om man ersatte deras burkmat med hemlagad mat så var det väl så som man borde göra. För i princip allt som står i de där böckerna/broschyrerna var det budskap jag fick från BVC. Industrigröt eller välling ett par gånger per dygn(för järnets skull), matintroduktion vid senast 6 månader och vid 8 månader två mål lagad mat om dan. Med barn nr 2 började jag läsa på andra ställen, här till exempel, och jag har insett att man inte alls behöver göra så. Mitt första barn var inte särskilt intresserad av mat så det där med 2 mål mat vid 8 månader var väldigt stressande för mig. Minns när jag träffade de andra i föräldragruppen. Vi satt alla där med var sin barnmatsburk (det var ju ändå ganska praktiskt när man skulle iväg). De andra mammorna slevade in en hel burk i sina barn och jag var jättenöjd om mitt barn åt 1/3. Sen ville han amma! Pinsamt, han var ju över 8 månader och borde väl ha slutat med det nu. Men tittar man på Livsmedelsverkets hemsida säger de att det är först vid 10 månaders ålder som man kan tänka 2 mål mat om dagen men att det viktigaste är att barnet växer och mår bra. Med barn nr 2 och barn nr 3 har jag känt ett helt annat lugn. Det har varit mycket amning och matintroduktion i barnens takt med plockmat, inget av mina barn har gillat att bli skedmatat.
Jag förstår egentligen inte problemet med en tallrik industrigröt till frukost ibland. Välling kan ju lätt bli för mycket för barn som inte är så matintresserade och där man vill eller känner sig pressad att amma. Med trean tänkte jag faktiskt att jag skulle skippa välling helt. Men vid 18 månader ville jag verkligen sluta amma. Vi fick ingen ordning på nätterna. När han var bebis var det inga problem med att amma på nätterna. Men till slut lessnade jag, han ville ligga vid bröstet en stor del av nätterna och vi fick väldigt dålig sömn båda två. Att bara sluta amma på natten funkade inte. Försökte byta ut kvällsamningen mot gröt men det funkade inte heller. Men en liten flaska välling gör susen. Sen tandborstning och sen somnar han. Så rätt använd tycker jag inte välling är enbart av ondo.
vill eller känner sig pressad att SLUTA amma, skulle det vara
Förresten, det där med järnet i industrigröt/välling kanske inte är så tokigt i alla fall. Hittade just detta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23589818
Bara läst abstract, inte hela artikeln. Men risken för järnbrist verkar öka ju längre man ammar. Om jag inte minns fel är järn viktigt för barnets kognitiva utveckling. Huruvida man kan undvika järnbristen genom att ge industrigröt/välling vet jag inte.
Angående järn så finns det studier som visar att barn som helammas minst sju månader har bättre järnvärden än barn som börjar få annan mat tidigare. Du kan läsa mer om järn och amning i detta tidigare inlägg: http://amningsbloggen.blogspot.se/2010/02/jarn-ett-hjarnspoke.html
Majsan: Jag förstår vad du menar och känner igen mig. Du får gärna klaga av dig här ibland :)
/Julia
En liten undran från en nybliven ammare men vad är BLW metoden? Har än så länge månader kvar av helamning så har inte riktigt tänkt hur vi ska introducera mat så småningom :) mer än att det blir lyxlirarmat för knyttet i form av hemodlat!
Sen tänker jag att visst är det upp till var och en hur en vill göra med gröt/välling men just det där när de skickar direktadresserad reklam riktad till småbarnsföräldrar är förkastligt! Visst om en väljer själv. Men jag som generellt inte vill ha reklam (och därför även satt upp en skylt på dörren om detta) blir fan sur när det ska skickas ut utan att jag själv bett om det! Hur många gånger ska en behöva säga till att en inte vill ha reklam egentligen? Gah!
Är glad att jag hittat hit så tidigt i amningen då det verkligen stärker mig i min vilja att amma lite längre (så länge det funkar och så länge vi trivs med amningen). Minst 6 månader, helst ett år men gärna två år. Hoppas kunna hitta många bra tips och råd längs vägen här!
/Anna, nytillkommen läsare
Ni som sparar proverna tills barnen är äldre - kolla datummärkningen på provpåsarna innan ni ger innehålet till era barn.
Att välling stör amningen är välkänt från forskning. Det är helt självklart att Amningsbloggen håller ögonen på barnmatsföretags tilltag.
Apropå järn. På min BVC fick jag råder att om jag inte gav pulvergröt skulle jag helst laga vanlig gröt på ersättning istför på vatten för järninnehållet. När hon fick höra att jag fortfarande ammade (tror det var omkring 8-10 mån) sa hon att då behövdes inte pulvergröt/ersättning. Kan det bero på bröstmjölkens innehåll av laktoferrin?
Lotta
"Bröstmjölken innehåller små men väl utnyttjade mängder järn. Ämnet laktoferrin i bröstmjölken gör att järn i bröstmjölk tas upp fem gånger så effektivt som järn i bröstmjölksersättning och välling"
Står det i länken om järn och bröstmjölk ovan.
Jag blev misstänksam när det var ett sånt stort fokus på att bara använda sig av industritillverkad gröt/välling på grund av järnet och läste på lite om järnhalter. Så det blev b l a amning, köttbullar, broccoli, och hemgjord gröt utan järntillskott. En varierad kost helt enkelt. Inga konstigheter egentligen.
Tror att barnmatsföretagen fått alltför stort mandat i järnfrågan och låter ju fantastiskt att Bvc sa att det inte behövdes industrigröt när du ammade! Ovanligt! :)
Om man oroar sig för järnet så kan man ha lite smulat paltbröd i gröten och gärna servera aprikoser till. Då får barnet mer än nog av järn. Ersättning funkar också men är inget måste.
Det är som att BVC bara räknar det järn som är tillsatt i helfabrikatsprodukter. Har de helt glömt att det finns väldigt många järnrika livsmedel som funkar alldeles utmärkt för resten av befolkningen som inte dricker välling eller äter prefabgröt?
Jag har en egen teori, skulle va intressant att leta reda på ev forskning om detta. Eftersom sen avnavling länge varit standard vid förlossning (vilket innebär att barnet förlorar ca 30-50% av blodvolymen) är det kanske inte så konstigt att det funnits barn med låga järndepåer och eller järnvärden vid 6månaders ålder?!
Anonym 21/4 Nybliven ammare:
utgår från att Du redan letat efter BLW, annars här en trevlig sajt.
http://barnlakarbloggen.se/blogg/index.php/2009/12/07/recept-mot-matvagran/
innebär alltså "baby-styrd avvänjning".
hälsn
Signe
@ Majsan: Du menar att t i d i g avnavling varit standard antar jag. I övrigt låter din tanke rimlig i mina öron. //Emma
Ja såklart!
obs, TIDIG avnavling har länge varit standard.
Skicka en kommentar