söndag 14 juni 2009

En del människor har svårt att skilja på amning och sex- jag är inte en av dem

Hans Ottoson, kvalitetsredaktör på SvD konstaterar att att det saknas ett allmänt accepterat ord för vad barnet gör vid bröstet. De dialektala ord som tidigare tidigare har använts för en undanskymd tillvaro. Det enda ordet vi har för bröstuppfödning i rikssvenskan idag, nämligen att amma, används inte alls i äldre källor. Ordet amma beskriver bäst den reglerade amningen som infördes under 1900-talet. Att amma är en handling från modern, medan de äldre dialektala orden, dia, dutta, kicka, patta, snutta, poppa osv. är en handling från barnet. Anledningen till detta är förmodligen att det barnet gör vid bröstet har blivit tabu i det moderna samhället. Att barnet skulle ha behov av sitt sugande uppfattas av vissa människor som äckligt. Den här dikten är skriven för att fästa uppmärksamheten på det. Visst ändrar dikten karaktär om man byter ut för vad barnet gör mot det passiva ordet amma? Dikten har orsakat en del upprörda känslor. Amning gör ju det och det händer då och då att människor har svårt att skilja på amning och sex.

Eva-Lotta Funkquist

11 kommentarer:

Tove Kungsholmen sa...

Är inte ett dugg upprörd, tyckte bara att det var otroligt komiskt och ett rätt misslyckat grepp från en lobby som kanske aldrig har haft nåt riktigt grepp om verkligheten. Det framgår tydligt av kommentarerna att folk i allmänhet blir förvånade och garvar häcken av sig åt dikten!

Tack för ett gott skratt!

wonderkarin sa...

Det är nog inte en "lobby" som skrivit dikten, utan en person.
Första gången jag läste dikten tyckte jag att den var amatörmässigt skriven, att personen som skrivit den var ovan med att författa dikter, men ju mer jag ammar, desto mer tänker jag på dikten.
Och denna eftersläpande tanke gör ju att dikten var värd mer än en "väl" skriven dikt.

Marit Olanders sa...

Tove, är 13 personer på din blogg "folk i allmänhet"?

Tove Kungsholmen sa...

wonderkarin
Det har du rätt i, med lobbyn syftar jag egentligen på hela sekten.

Marit Olanders
Det är många i min närhet som kommenterat den live också. Ingen har tyckt att den var annat än skrattretande/pervers/olämplig i sammanhanget. Jag tror att det är en bra gallup av vad folk i allmänhet tycker ja. Det är ju långt fler som har kommenterat den hos mig, hos er var det ingen vill jag minnas. Kanske tyckte även era få läsare att den var lite malplacé?

Marit Olanders sa...

Tove, precis samma argumentation använder rasister i min närhet; "folk i allmänhet tycker att invandringen ska stoppas", ingen jag pratar med tycker om invandringen/flyktngpolitiken." Som man ropar får man svar kanske? ;)
Marit Olanders

Tove Kungsholmen sa...

Marit
Vad är skillnaden mot er blogg? Som man ropar får man svar gäller väl er med? Det fåtal som kommenterar hos er håller allt som oftast med er.

Och du, passa dig jävligt noga för att nämna mig och rasism i samma inlägg. Betackar mig dylika kommentarer i framtiden.

Eva-Lotta Funkquist sa...

Tove! Det är inte genom att hota dem som utmanar oss som vi kommer tillrätta med våra fördomar, nej det kan bara ske om vi låter oss utmanas i våra tankar och känslor. Vi bär alla på känslor (som förvisso kan vara politiskt korrekta), men som egentligen handlar om fördomar och tabuering; som till exempel att uppfatta företeelser som rör amning som perversa.

Tove Kungsholmen sa...

Återigen - jag har aldrig uppfattat amning som något perverst. Om det är några som blandar samman amning och sex så är det ni. Att ni är ute efter att provocera mig och andra är tydligt och oerhört barnsligt. Vissa blir skrämda av er, mig lockar snarare till skratt än något annat.

PetraM sa...

Peace, love and understanding!
Varför ska man bråka om något så naturligt som amning.
Det var bara en dikt, ett stycke konst. "sug min vän..."....hmmm det låter kanske konstigt men det är väl det barn gör..."så mjölken sprutar..." men det är väl det som händer..själv skulle jag kanske inte formulera en dikt så...inte beskriva amningskänslan så...
Jag och min dotter har hittat på ett helt eget ord för amma/dia, för det finns inget bra ord för detta fenomen i dagens moderna samhälle. Vi har glömt bort det ursprungliga och fina bandet mellan föräldrar och barn för länge länge sedan.....
Och sluta kalla oss för sekt! Släpp ut hatet och ta in kärleken mina vänner.

Tove Kungsholmen sa...

Kalla det vad ni vill, jag tycker inte ni är vidsynta. Härmed lämnar jag denna diskussion och blogg för gott.

m.k.b. sa...

Haha, vilken söt dikt. Den var ju inget annat än gullig herregud, slappna av folk!!!