lördag 31 juli 2010

Den största myten av dem alla

Av Marit Olanders

Josefine Broman skriver i tidningen Mama:

Det är ett faktum att många mammor inte kan amma.

På sätt och vis stämmer det. Det är också ett faktum att många mammor inte kan spela piano, inte kan simma eller inte kan köra bil. Ingen begär att man ska kunna spela Mozarts sonater första gången man sätter sig vid ett piano, eller obekymrat crawla mot land första gången man hamnar i djupt vatten, eller kryssa genom trafiken i en okänd storstad. Utan att ha fått lära sig.

Likadant är det med amning. Man måste lära sig. Det måste finnas folk som kan lära ut.
Inte om bröstmjölkens fördelar, för det får ingen att kunna amma, lika lite som bad och båtvett får en att kunna simma eller att kunna peka ut bilmotorns olika delar får dig att kunna köra bil.

Det är nog den största amningsmyten av dem alla att man bara ska kunna amma, utan att få lära sig eller öva.

Klart det är många som inte kan amma. Det finns ju alldeles för få som kan lära ut amning och alldeles för många som lär ut fel.

9 kommentarer:

Jonna sa...

I'll drink to that! För mig tog det fyra månader av övning innan jag lärde mig.

Ingrid sa...

Amning är heller sällan skilt från barnet. Oftast behöver båda parter kunna amningens konst.

Dorotea sa...

Amen.

Lin sa...

Detta var det bästa jag läst på länge! Bra formulerat Marit!

/Lin

Helena sa...

JA!! Tackar gudarna för den anställda på MAS KK som en januraimorgon 1989 förklarade och visade mig precis hur jag skulle gøra - och sedan var det bara att öva på. Utan henne... jaa du..

Marit sa...

Helena: Jag har undrat hur det var på den tiden. Då trodde ju jag också på den här myten - att amning var något man - dvs du - bara kunde. Men jag var imponerad ska du veta!

Madelene sa...

På KS 2005 läste jag på en affischvägg om amning att det kan ta minst två månader innan den börjar fungera. Hängde mig fast vid det "löftet" när bröstvårtorna blödde och det krävdes profylaxandning för att inte slita bort dottern när hon fått tag. "Se till att hon gapar mer" var hjälpen jag fick. Det tog ungefär 2 månader innan det började bli lättare. Vi ammade sedan i 23 månader.

Andrea sa...

Så sant som det var sagt!

Anonym sa...

Det kan ju vara bra att veta attinte alla kan lära sig spela piano heller det kan handla om total tondövhet eller oförmagan att halla takten eller nagot sa lät som att man inte fixar att greppa över en oktav. nej alla kan inte lära sig amma

/linn