fredag 30 juli 2010

Tokigheter i böcker 3

Amning ÄR bra för bebisens immunförsvar!

Av Marit Olanders

Jag gillar Katerina Janouch. Jag gillar hennes bok Barnliv. Den är personlig och aktuell och håller en helt annan klass än andra böcker i genren barnavård och barnuppfostran, inhemska såväl som översatta. Katerina Janouch berättar öppet att hon själv har trivts "otroligt bra" med att amma, men försvarar också andra föräldrar inrättar sina liv på andra sätt. Hon beklagar det ställningskrig som kan uppstå mellan ammande och icke-ammande mammor. Så långt, och även på andra punkter som jag återkommer till, är jag helt med henne.

Men så kommer styckerubriken
Amning - bra för bebisens immunförsvar?

Detta påstår Janouch att forskare strider om. Hon glider också snabbt över till frågan om allergier och menar att amning kan minska risken för allergi hos barn med ärftlig benägenhet. Är det någon fråga om amning som inte fått ett tydligt svar så är det väl frågan om allergier. Det finns massor med forskning som är gjord på olika sätt och som visat på olika resultat, en del pekar svagt åt ena hållet, dvs amning minskar risken, och andra på att amning inte spelar någon roll. I den svenska BAMSE-studien visade det sig att mammor till barn med hög risk för allergi ammade länge än genomsnittet. Sedna blev barnen trots allt allergiska. Det har - skadeglatt? - tolkats som att barn som ammas mer har högre risk för allergi.

Men immunförsvaret är så väldigt mycket mer än allergier. Det är enligt Wikipedia alla sätt en organism, t ex en människa, har för att försvara sig mot mikrooganismer, som bakterier, virus och svampar. Bröstmjölken innehåller en rad ämnen som boostar det nyfödda och växande barnets immunförsvar och man har funnit att amning minskar risken för en rad vanliga spädbarnsinfektioner, inte minst diarré, öroninflammation och lunginflammation. Skillnaderna är inte jättestora, men de finns. Här kan du läsa mer.

Inga kommentarer: