lördag 17 juli 2010

Ta läkemedel och fortsätta amma

Av Marit Olanders

Min son var fem månader och jag var sjuk. Läkaren skrev ut ett recept och sa slentrianmässigt till mig att sluta amma. När jag dubbelkollade med en annan läkare visade sig att det visst gick bra att amma med läkemedlet jag måste ta. Det här är ingen ovanlig situation, vare sig i Sverige eller andra västländer.

Många kvinnor slutar amma - alldeles i onödan - för att de behöver medicinera. De tror, och många inom vården med dem, att läkemedel i bröstmjölken kan skada deras barn. Men det är mycket ovanligt att barn reagerar på läkemedel mamman tar, särskilt om de är över en månad gamla, konstaterar läkaren Lisa Amir.

- Många är omedvetna om hur bra bröstmjölken är för barn, säger hon.
- När man gör en risk-nytta-analys av mediciner till ammande kvinnor, överväger riskerna med att inte amma riskerna med en stor majoriteten läkemedel, säger hon.

4 kommentarer:

Lisa sa...

Vad bra att ni skriver om sånt här! Jag trodde att de allra flesta mediciner var farliga för barnet. Men hur ska man veta, om man nu får den där läkaren som säger att man ska sluta amma?

Jonna sa...

För ett halvår sedan ville min läkare skriva ut ett läkemedel som det inte skulle gå att amma på.

– Hur många veckor är barnet?
– Hon är ett och ett halvt år.
– Då tycker jag att du ska överväga om det inte är dags att sluta amma.
– Jasså, tycker du det? Ja, i så fall får jag nog ta och flytta hemifrån, hon sover nämligen med oss och ammas på natten.
– Du behöver knappast mer än en månad för att avvänja henne, sen kan du äta kuren.
– Vad sa du?
– Ok, jag ska kolla FASS.
– Tack.
– Där hade du tur. Det står här att det är fritt fram att amma.

Det är så många fel här så jag vet inte var jag ska börja. Trodde han för det första verkligen att jag fortfarande ammade bara för att ingen sagt åt mig att jag kunde sluta? Varför kollade han inte i FASS innan han skrev receptet? (Jag hade varit mycket tydlig med att jag ammar så fort läkemedel kom på tal.) Och vad är det för attityd till att börja med, att tro att det på något sätt är hans beslut att ta hur länge jag ska amma mitt barn?

Marit Olanders sa...

För att veta om ett läkemedel kan tas under amning, kolla Janusinfo: http://www.janusinfo.org/ och klicka på "Läkemedel och amning" till vänster.

Corpset sa...

Jag slutade amma strax före dotterns tvåårsdag, pga läkemedel. Jag tycker inte man kan generellt ge ett råd att fortsätta amma. Rådet bör istället vara att kolla upp medicinen/det verksamma ämnet först.

Mitt läkemedel bör inte tas när man ammar, enligt läkare, FASS och studier.