måndag 23 augusti 2010

Livsviktig amning!

Av Marit Olanders

Utebliven amning är direkt livsfarligt i en miljö där det inte finns el eller bränsle, rinnande vatten och avlopp. Varje år dör 1,3 miljoner barn p g a att de inte ammas.
Särsklit svår blir situationen vid katastrofer, naturkatastrofer såväl som konflikter och flyktingsituationer. Men med biståndet från rika länder kommer också bröstmjölksersättning. TV 4 uppger att Nestlé har delat ut mjölk till barnfamiljer i översvämningskatastrofens Pakistan. Skälet är uppenbarligen inte att hjälpa utan att skapa nya marknader. 70 % av småbarnsfmaijerna i det jordbävningsdrabbade området Yogyakarta i Indonesien hafde fått bröstmjlöksersättning tre veckor efter jordbävningen. Detta fördubblkade konsumtionen av bröstmjölksersättning bland barn upp til två år och sexdubblade fallen av diarré bland dessa barn.

Det räcker inte att blanda pulverersättning med rent vatten. Pulvret i sig är inte sterilt. Det räcker inte att ge färdigblandad ersättning, om du inte har möjlighet att diska.

Bröstmjölken innehåller antikroppar som klär in hela mag-tarmsystemet och gör att skadliga ämnen får svårare att fästa. Den innehåller också levande vita blodkroppar, enzymer och proteiner som hjälper till att aktivt skydda barnet mot diarré och luftvägsinfektioner. Mamman bildar antikroppar mot just de skadliga ämnen som finns i hennes miljö och de förs över med möjlken till henns ammade barn.

Därför är det helt avgörande att skydda, stödja och främja amning vid katastrofer. Har mammans slutat amma kan man hjälpa henne att återuppta amningen. Har mamman dött kanske det finns en mormor, moster eller annan i närheten som kan amma barnet. Det är livsviktigt.

3 kommentarer:

Lin sa...

Tack Marit!
Jag länkar till detta i mitt inlägg i min blogg. :tummenupp:
http://sagogrynet.wordpress.com/2010/08/23/darfor-bojkottar-jag-nestle/

Maria sa...

Såg inslaget nu också (http://www.tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1753672). Det är verkligen fruktansvärt att det kan vara på det sättet.

Linnea sa...

När man läst det här blir man sedan lite förskräckt när man ser UNICEF reklamen där de trycker i ungarna ersättning.