Av Eva-Lotta Funkquist
Hur spädbarn föds upp påverkas av orättvisorna mellan könen. Kvinnans möjligheter att amma sitt barn har kringskurits på grund av att det manliga könets kropp och själ har blivit norm för hur mänskligheten ska fungera. Men nu börjar kvinnor kräva sin rätt att få fungera som biologiska varelser, samtidigt som den kvinnliga kroppen får fungera som norm.
Länge har stödet brustit för den kvinna som vill amma. Det beror på många saker, som t.ex. sexualiseringen av kvinnans kropp, offentlig aversion mot ammande kvinnor och medikaliseringen av barnafödandet och den ammande kvinnan. I en studie intervjuade man kvinnor som såg rätten att amma som ett feministiskt krav. Klicka på rubriken så kan du se artikeln. Observera att den finns i fulltext.
3 kommentarer:
Jag har på sista tiden gått och tänkt mycket på hur ofta det som är tänkt att vara jämställt, som till exempel att inte amma för att båda ska få vara föräldrar på "lika villkor", blir ännu ett nederlag. Där kvinnan tar ett steg tillbaka och vinner... vad då?
Jag har så svårt för kopplingen ojämstället och amning. Amning försvårar inte jämställdhet. Däremot är jämställdhet en gynnande omständighet för amningen.
Lika rätt att mata? Kan man inte se föräldraskapet lite annorlunda än att föräldrar har rätt till lika mycket av sina barn. Det är väl barnens rätt till sina föräldrar det handlar om. Ett barn får väl lika mycket pappa av en pappa som främjar amningen som en som matar sitt barn?
Kan man inte tänka sig såhär, att man kan ha olika syn på vad jämställdhet är inom olika familjer? Ett par hundra år av feministisk idéhistoria visar ju det - det har utkämpats strider mellan olika "falanger" hela tiden och vi är inte överens än... Kanske bra dock med olika inriktningar, olika synsätt brukar leda till utveckling enligt dialektikens lagar. Särartsfeminism, likhetsfeminism, borgerlig feminism, vänsterfeminism... Det finns olika traditioner vid liv samtidigt, vem kan säga vem som har rätt i det långa loppet??!
Skicka en kommentar