torsdag 9 juli 2009

Bör jag begränsa amningen?

Jag fick en mejlfråga häromdagen med ungefär följande innehåll (lite omgjord av sekretesskäl).

Hej!

Jag har en dotter som är lite mer än 10 månader och amningen har fungerat väldigt bra från allra första början. Jag trivs väldigt bra med amningen. Innan jag fick barn hade jag mest hört att det kan vara problem att börja amma, inte så mycket om att det kan vara problem att sluta. Problemet är att flickan inte alls är intresserad av annan mat, inte ens välling eller gröt. Vi har försökt på väldigt många olika sätt för att väcka intresset för mat men det har inte gått särskilt bra. Jag känner stor press från BVC att begränsa amningen och komma igång med annan mat. Det jag är rädd är att jag ska bli mer eller mindre tvingad att dra ner eller sluta med amningen innan varken flickan eller jag är redo för det, bara för att hon ska äta mer mat.

Bör jag begränsa amningen?

Linda

Liknande frågor som den här får vi ganska ofta till Amningshjälpen. Det som alltid slår mig är att BVC-sjuksköterskornas rådgivning så tydligt gynnar barnmatsindustrin. Voffor gör ho på detta viset? Jag brukar svara ungefär såhär:

Hej Linda!

Du behöver inte dra ner på amningen. Den är supernyttigt för din lilla flicka. Du gör ju det här jätte bra! Många barn är restriktiva till mat av naturen. Låt henne äta det hon vill, låt henne plocka det hon vill från din eller pappas tallrik (mosa till det lite bara). Undvik att salta så mycket så brukar små barn kunna äta det mesta som en vuxen äter. Kött, fisk, grönsaker och frukt är supernyttigt för små bebisar. På det här viset blir det inte samma fokus på att hon SKA äta. Ibland äter hon en tugga, ibland två och ibland tio. Fine! Välling, gröt och allt det där som industrin tillverkar behöver du inte ge alls om du inte vill. Amma kan du göra hur mycket och ofta som helst! Jag tycker att du ska mejla till barnhälsovårdsöverläkaren i det landsting där du bor och berätta om dina erfarenheter. Det är ju viktigt att din BVC-sjuksköterska får fortbildning så att hon eller han kan kan stötta dig att amma så länge du vill!

MVH Eva-Lotta

2 kommentarer:

Maja sa...

Sådär va det för mig också, dottern ammade massor och började äta lite mer först när jag började jobba när hon va ett år. Tack och lov sa min bvc-sköterska inte så mycket om det utan konstaterade att hon kommer börja äta tids nog ändå och att man kan leva bra på amning ett bra tag. Idag är dottern verkligen allätare och vi har aldig trugat eller tvingat i henne något. Hon ammar även fortfarande : )

Madelene sa...

Å samma här, vid 10månaderskontrollen blev jag rådd att inte amma så mycket, och att bara erbjuda mat och "hålla undan brösten" så att hon skulle äta till slut. Jag sade ingenting till svar men gick hem och tänkte, och skrev ett mail till amningshjälpen :-) Med den stöttningen bestämde jag mig för att matsituationen ska vara en positiv upplevelse som kommer när den kommer. Min dotter åt sin första "hela" måltid vid 15 månaders ålder, kalops och potatis, och är nu en glad allätande 3,5 åring. När ska det ändra sig....