torsdag 23 juli 2009

Kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp och amning

Det finns en föreställning i vården att kvinnor som har varit utsatta för sexuella övergrepp har svårt för närhet till sina barn och också har svårt för att amma. Det finns också berättelser som illustrerar att detta förekommer. Men i en studie av unga mödrar i USA så var det ingen skillnad mellan mammor som hade utsatts för sexuella övergrepp och det som inte hade varit utsatta för det och ängslighet för närhet eller amningsförekomst. Andelen kvinnor som hade utsatts för sexuella övergrepp i den här gruppen (unga mödrar) var nästan så hög som en tredjedel!

Klicka på rubriken om du vill läsa mer!

Eva-Lotta Funkquist

4 kommentarer:

Maja sa...

En sak som inte alls har med detta att göra men som jag ändå vill meddela är att idag när jag pratade med min mamma visade det sig att hon fick hjälp av amningshjälpen när hon hade amningsproblem för en massa år sedan. Jag har ju också utnyttjat den möjligheten att få hjälp av er. Det är viktigt och bra att ni finns och har funnits länge!

Amningsbloggen sa...

Jo men visst är det bra, och några av dem som var med och grundade Amningshjälpen är aktiva än idag. De brukar berätta att de trodde att de skulle behövas ett par år. Sen skulle kunskapen ha spridit sig, så att de inte behövdes längre. Tyvärr blev det inte så. Tvärtemot vad många tror, finns det ett stort motstånd mot amning i vården. Det är bland annat därför många upplever "att alla säger olika".

Tina sa...

Hej! Jag har blivit utsatt för sexuella övergrepp i tonåren. Nu sitter jag iaf gravid här med en dotter på snart 2 år och ammar fortfarande! Jag älskar närheten och har inte haft några speciella problem med amningen :) Jag är den i min umgängetskrets som ammat längst! Tack för allt amningshjälpen gör!

Amningsbloggen sa...

Jo, ibland är det nästan så att jag har tänkt att det fungerar precis tvärtom mot vad man brukar säga, amningen läker! Kvinnan får sin kropp tillbaka!
Eva-Lotta