tisdag 7 juli 2009

Provokatörer jag gillar: ammande kvinnor

Författaren Maja Lundgren blir intervjuad i dagens UNT. Hennes bok Myggor och tigrar provocerade något alldeles oerhört då den kom. Ett tag trodde nästan hela kultursverige att Maja var galen. Men hon ångrar ingenting. Om provokationer säger hon: "Provokationer kan fylla en funktion för att sätta fokus på tidens blinda fläckar. Alltså det som är tabu och det som inte får sägas - men då får man vara fullständigt medveten om att nu kommer det att bli ett jävla liv". Majas favoritprovokatör är Lars von Trier.

För hundra år sedan var en amningsperiod på tre år något som tillhörde det "normala", i dag provoceras många människor av amning och uppfattar t.o.m. en del företeelser som rör amning som perversa. Mina favoritprovokatörer är kvinnor som ammar öppet och som ammar större barn än vad som anses socialt accepterat. Här är en av dem. De säger det som inte får sägas och sätter fokus på en av vår tids blinda fläckar.

Eva-Lotta Funkquist

1 kommentar:

Lynn sa...

Ja, heja Linda! Det finns så mycket som är snedvridet i vårt samhälle och jag kan inte förstå hur ett ammande mamma-barn par kan vara så provocerande. Jag vägrar gömma mig eller skämmas för något som är så naturligt och vackert. Än är sonen bara två men jag hoppas att min inställning inte ändras med tiden!!