torsdag 16 juli 2009

Kabongo


Mina tidiga år är i mina upplevelser förbundna med min moder. För det första fanns hon alltid där; jag kan komma ihåg hur behagligt det var att känna hennes kropp när hon bar mig på sin rygg och lukten av hennes hud i den heta solen. Allt kom från henne. När jag var hungrig eller törstig svingade hon mig runt så att jag kunde finna hennes full bröst; när jag nu sluter mina ögon känner jag ånyo med tacksamhet den känsla av välmående jag hade när jag begravde mitt huvud i deras mjukhet och drack den söta mjölken de gav. På natten när det inte fanns någon sol som värmde mig fyllde hennes armar och kropp dess plats. När jag blev större och mer intresserad av andra saker kunde jag från min säkra plats på hennes rygg utan rädsla titta som jag behagade och när tröttheten blev mig övermäktig behövde jag bara sluta mina ögon.

Kabongo, 80 år gammal hövding av Kikiyu-stammen

Ur: Människan kulturen och evolutionen, ett alternativt perspektiv av Tomas Ljungberg

Eva-Lotta Funkquist

4 kommentarer:

Lynn sa...

Så vackert

jill sa...

Kan också bara säga:
Vackert!

Cecilia sa...

Åh så fint! Det är liksom den känslan och den tryggheten man vill ge till sina barn. Det känns som att vi ofta ligger rätt långt ifrån våra ideal ändå, men kanske kommer vi tillräckligt nära, åtminstone i glimtar. :-)

Karin Sutare sa...

Jag får ny kraft till att bära och amma varje gång jag läser det här citatet. Så otroligt vackert att ha de minnena med sin mamma!

Jag önskar att jag hade det själv.