torsdag 20 augusti 2009

Mitt BVC rekommenderade mig att inte amma

Ibland kan man läsa berättelser om att BVC (eller andra vårdinrättningar) har rekommenderat kvinnor att inte amma därför att amningsproblemen de haft varit så stora. Ibland är kvinnorna nöjda med att någon sagt så, ibland inte. Det kanske inte finns rätt eller fel i hur man bäst stöttar kvinnor i den här frågan, men jag känner mig själv väldigt tveksam till att rekommendera någon att inte amma på grund av stora amningsproblem. Ibland tror jag att det är lite lathet bakom att man rekommenderar någon att inte amma; att rekommendera flaska är enkelt (man behöver inte ha kunskap om amning), många problem verkar lösa sig som genom ett trollslag, alla är plötsligt så överens, gråten försvinner och är det inte så att den som först förde flaskan på tal känner sig lite som räddaren i nöden. Den enda som har sett nöden och lyssnat.

Jag kan däremot ibland säga till föräldrar, kom ihåg att det är ni som bestämmer hur ni matar er bebis. Det kan låta som världens mest självklara påstående, men någon gång har det hänt att jag fått återberättat för mig att en förälder sagt: Vår kontaktsköterska säger att det är vi som bestämmer hur vi matar vår bebis. Och då kan man ju tro att de fick lite, lite användning av påståendet.

Eva-Lotta Funkquist

4 kommentarer:

Angel sa...

Hejsan..
Jag har precis varit på utredning på barn för vi har en "skitunge" på snart 8 månader som inte sover.
Jag ammar fortf. 2-3 ggr på förmiddag och kväll..

Jag blev så glad när vi var där, för tvärtemot många råd som man får med sömnkrångliga barn (oftast att man ska ge välling vilket vi inte gör eller kraftigare mat) så menade de på att det antagligen var den stund på dagen då han kom till mest ro..
Skönt att höra, va? ;)
Denna sida är så bra..

Hälsningar Angelica

jonna sa...

igår var vi på bvc med vår femton månader gamla dotter. sköterskan tyckte att hon gått upp lite dåligt i vikt (3 hg på lika många månader), att hon samtidigt spurtat på längden var ingen förmildrande omständighet, och då kom det: "du kanske skulle ta och sluta amma henne på natten". jag har svårt se hur ekvationen "mindre mat - öka i vikt" går ihop, men vad vet jag? här har jag skrivit en lite längre utläggning om det: http://dignelius.blogg.se/2009/august/utkast-nu-har.html

Amningsbloggen sa...

Jonna! Kan det inte vara så här: hon tycker inte att du ska amma på natten och har inga goda skäl för det. Men alla föräldrar blir oroliga då deras barn inte ökar i vikt enligt normen, och vips hittade hon ett gott skäl som hon dessutom av erfarehet vet biter hårt. Om du bara slutar amma så kommer ditt barn att gå upp bättre i vikt...
Sen är det ju dessutom så knäppt att det inte finns några hälsofördelar att din flicka går upp mer i vikt, men många hälsofördelar med att du (och hon) fortsätter att amma. Världen är en galen plats!
Eva-Lotta

jonna sa...

så kan det säkert vara, och jag kommer i vilket fall som helst att forsätta amma på natten så länge vi trivs med det. tack för ert svar och för en toppenblogg!