torsdag 6 augusti 2009

Docka som ammar upprör i USAHär är den (hon?) –Bébé Gloton, dockan utan napp och nappflaska i kartongen. Istället följer det med ett linne som dockmamman kan ha på sig och haka av när hon eller han ska amma dockan.
Först en trött suck. Jag vet många pojkar som leker att de ammar -gosedjur, leksaker eller varför inte som de tvååriga pojkarna i senaste Amningsnytt som ammar en riktig bil. Med uppdragna T-shirts och seriösa ansiktsuttryck skjuter de fram sina bröstkorgar mot bilens kofångare. Jag har mött pojkars sorg över insikten att inte amma sina egna barn när de bli pappor. "Men pappor kan också amma" säger man men det tror de inte riktigt på. De ser skillnaden på mans- och kvinnobröst lika väl som att de noterar att pappor och mammor gör olika saker. Men i lekens värld är som bekant allt möjligt. Där kan pappa amma ett lodjur eller ett tåg.

Men dylika funderingar har inte Fox News, där jag hittade artikeln. Här oroar man sig i stället för att amningsleken ska få flickor att vilja bli mammor själva innan de är mogna för det eller att de ska bli traumatiserade av att leka amning. Fox egen hälsoredaktör tycker det är lika olämpligt att instruera småflickor i amning som att ge sexualundervisning i första klass. Han säger sig själv vara "för amning" och radar upp de skäl som vi är vana att höra, färre infektioner, stärker mammans bindning och förbättrar barnets immunsystem. Det blir så tydligt att när flaskmatning med ersättning är normen blir amning något extra, en guldkant på tillvaron vars fördelar man kan ha läst om men inte tagit till sig i hjärtat. De flesta ammar inte först och främst för att stärka barnens immunsystem utan för att de kan. Amning är ofta (men inte alltid) ett ickeval, något man bara gör efter förlossningen om inte bristen på kunskap, vårdrutiner eller andra hinder kommer i vägen.

Påståendet att amningslek skulle vara skadlig är förstås helt gripet ur luften. I alla kulturer leker barn det de ser vuxna syssla med runt omkring sig. Rollekar med amning finns där amning finns. Hos aboriginer i Australien och delar av Afrika ses dockor som pedagogiska leksaker och docklek med amning ses som värdefull förberedelse för vuxenlivet. Just i delar av världen där amningskunskapen är stor och högt värderad ...

Nej ut med etnocentriska bättrevetande män som gärna pekpinnar om att amningen har "fördelar" och att det är något kvinnor "borde" ägna sig åt, samtidigt som de inte vill släppa in
amningen i samhället utan snarare få bort kvinnorna därifrån!

Marit Olanders

4 kommentarer:

- Cat - sa...

Galet! Varför skulle det vara på något sätt annorlunda mot att slänga med en nappflaska i boxen? Har aldrig hört någon oroa sig över att barn som får en docka med nappflaska riskerar att vilja bli föräldrar tidigare, eller jämfört det med sexualundervisning i ettan (vilket i sig inte är en absurd idé kan jag tycka som opryd svensk...)

Undrar om FOX blir lika oroade över att barn leker med bilar - vi vill ju inte att de ska bli traumatiserade eller vilja skaffa körkort innan de själva är mogna för det!?

:roll:

Det enda traumat jag kan se är att de redan tidigt riskerar att träffa på trångsynta individer som FOXs hälso"expert"...

Anonym sa...

Apropå barn som leker amning: För snart två veckor sedan var jag, maken och tre barn på väg till Köpenhamn med tåget över bron då yngsta dottern, två och ett halvt drar upp sin tröja och lägger till dockan som var med på färden. Mer än ett leende spred sig bland medpassagerarna ... och jag kände mig bara stolt.

Kan tillägga att amningsleken har utvecklats under det senaste halvåret, från början var det jag som skulle amma dockor och gosedjur, jag hade ju äkta vara i tuttarna. Men nu kan hon amma själv.
Om fler barn fick amma, och se och uppleva amning skulle det bli det naturliga förstahandsvalet också i leken istället för som nu låtsasflaska och låtsasnapp!

Yngsta dottern ammas "fortfarande" och verkar inte ha några planer på att sluta. Omgivningen reagerar mer på det än att många av barn i samma ålder får/har napp! Kanske har vi i nästa generation fått en annat amningskultur nu när allt fler barn ändå verkar växa upp med mer och längre amning.
/Sara

Andrea sa...

Folket på Fox _är_ verkligen inte kloka. VSB. (Synd bara att det finns så många som faktiskt tar dem på allvar.)

Heidi sa...

Men vad underbart att det finns en sådan docka!!