måndag 28 september 2009
Gäller inte energilagarna på BVC?
När jag sedan deppade runt på det där forumet fick jag syn på det här (klicka på amning och dålig viktuppgång). Man kan undra hur minskat energiintag kan antas leda till bättre viktuppgång. Gäller inte energilagarna på BVC, eller? Det här är inte bra för min mentala hälsa. Snälla, skärp er!
Eva-Lotta Funkquist
Är det en känslig fråga att rika ammar längre?
Eva-Lotta Funkquist
söndag 27 september 2009
Gör en nurse-in
Eva-Lotta Funkquist
Förbudsskyltar mot amning
Eva-Lotta Funkquist
lördag 26 september 2009
Matlagningsamning
Eva-Lotta Funkquist
Vedertagna sammansatta förklaringsord innehållande ordet amning
Alla orden rödmarkerades i rättstavningsprogrammet. Hm. Och vad har jag glömt?
Eva-Lotta Funkquist
fredag 25 september 2009
SPC-FLAKES- en räddare i nöden
1986 förbjöd Sverige, som första land i världen, antibiotika i djurfoder. Grisungar började då drabbas av diarré när de gick över från suggmjölk till fast foder. Två forskare vid avdelningen för klinisk bakteriologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset upptäckte ett sätt att lösa diarréproblemet med ett kroppseget protein som döptes till Protein AF (antisekretorisk faktor). När grisarna fick foder med proteinet i upphörde inte bara diarrén hos grisungarna, utan man konstaterade också en bieffekt: suggorna fick inte längre mastit.
Protein AF påverkar vätskeupptagningen och vätskebalansen i kroppen, men har också antiinflammatoriska effekter. Därför tros proteinet hjälpa mot en rad sjukdomar, som t.ex. reumatism, tarmsjukdomarna ulcerös colit och Crohns sjukdom och yrselsjukdomen Mb Ménière.
Protein AF stimuleras att produceras av den egna kroppen om man äter spannmål (främst havre) som är behandlat på ett speciellt sätt. Behandlingen heter patenterad hydrotermisk behandling och består av en sorts uppvärmning och torkning av spannmålen. En av produkterna man får när man behandlar havre på detta sätt har döpts till SPC-flakes.
SPC-flakes används som vanliga flingor (till gröt eller müsli) och går (ibland) att få tag i på apotek och i hälsokostaffärer. Doseringen är 1 g per kg kroppsvikt och dygn, vilket ofta motsvarar en dl. Intaget av flingorna bör enligt förpackningen fördelas 2-3 gånger över dygnet, vilket innebär att man bör ta 2-3 matskedar per gång.
Eva-Lotta Funkquist
onsdag 23 september 2009
När man möter människor i kris gäller det att vara ödmjuk
Terapeuten som mötte Lena förstod att Lena redan fördömde sig själv och visste att hon inte fungerade som en bra mamma. Dåligt samvete fungerar inte som en sund drivkraft till något gott. Tvärtom skulle säkert en droppe fördömande från terapeutens sida få Lenas skuldbägare att rinna över. För att hjälpa Lena att lära sig tolka och ta hand om sitt barn måste hon istället bygga upp ett förtroende och en tillit så att Lena ville komma tillbaka till Viktoriagården. Terapeuten i den lilla textsnutten har fungerat som förebild för mig i mitt arbete.
Eva-Lotta Funkquist
tisdag 22 september 2009
WHO säger inte att mammor skall amma i två år
Jag är en urusel diplomat. När folk säger så där får alltid lust att säga PUCKO och sen sura. Jag orkar liksom inte förklara. För ett tag sen argumenterade en kollega på det där temat och då höll jag verkligen på att säga det. PUCKO. Då tog en annan kollega över diskussionen mycket smidigt och förklarade så där milt som man ska. Hon var grundlig och pratade om att ge människor möjlighet att göra ett informerat val och att hälsorekommendationer aldrig bygger på tvång. Det är högst frivilligt hur många äpplen man sätter i sig på en dag. Lika frivilligt är amning.
Det värsta med hela historien är att kollegan som argumenterade så där smidigt är åttiotalist. Jag är gammal nog att vara hennes mamma.
Eva-Lotta Funkquist
måndag 21 september 2009
Om "att inte kunna amma" vore något absolut ...
Kanske är det dags för ett förbehåll i amningsrekommendationen om helamning i sex månader och delamning till ett års ålder eller längre: "Det här gäller bara er som har stöd från omgivningen. Er andra struntar vi i. Det är ändå så många som ammar i Sverige."
söndag 20 september 2009
Kolik beror inte på att spädbarnet äter för ofta eller för mycket
Nu får du läsa på lite Gösta! Reglerat matningsmönster hjälper inte mot kolik! Spädbarn har en så kallad kontinuerlig digivningsstrategi. Det är meningen att att barnet ska äta typ fyra gånger i timmen. Täta matningar ger inte kolik. Däremot kommer råd av den typ Gösta kommer med att skapa mycket förvirring hos föräldrarna och det kan vara väldigt smärtsamt.
Läs gärna mer här och här.
lördag 19 september 2009
Tänk att ingen stirrar på en ammande mamma
Vad är det Ingemar säger i Mitt liv som hund? Det kunde ha varit värre. Jag har faktiskt haft tur. Om man jämför...
Eva-Lotta Funkquist
Vad jag vet om amning och var fjärde kvinna
Den är gjord år 2006 och går så här:
År 2004 föddes ca 100 000 barn i Sverige. 72 % av dem ammades när de fyllde sex månader. 28 % av barnen ammades då inte längre.
Det finns en norsk undersökning som visar varför mammor slutar amma innan barnet fyllt sex månader. Räknar man samman dem som aldrig har ammat, tycker att de ammat färdigt och återvänt till arbete eller studier, får man ihop ungefär 10 %.
Resten, 90 %, av dem som slutade amma före 6 månader, gjorde det alltså ofrivilligt. Problemen mammorna angav var inga nyheter för oss som jobbar med amningsfrågor; för lite mjölk, att barnet inte ville, sugproblem, att mamman var sjuk och/eller medicinerade, oro, stress, trötthet, bröstinfektion, sår...
Använder man den norska undersökningen som mall för svenska förhållanden finner man att 25 000 mammor upphörde med amning före sex månader fast de egentligen inte ville det.
Vi tar det igen. 25 000 mammor slutar årligen amma tidigare än de själva önskar, de som slutar frivilligt borträknade. 25 000 kvinnor som kan antas bli besvikna, ledsna och få skuldkänslor över att de inte får till den amning de skulle vilja ha. Som på grund av otur, okunskap och bristande stöd i omgivningen tvingas avstå från fungerande amning.
Är det dessa kvinnor som avses med "var fjärde kvinna"? I så fall är det rätt magstarkt att stämpla deras kämpande med amning som att de inte KUNDE amma, deras oro, deras balansgång på slak lina som delamning kan innebära, där det gäller att hålla barnet mätt men inte minska mjölkproduktionen ännu mer, eller medicinerande mammors svåra beslut om att fortsätta amma eller återgå till medicinering, i de fall det inte går att kombinera. De har ju faktiskt ammat! Många månader, en hel del av dem.
Marit Olanders
fredag 18 september 2009
Jag tror det finns fler än tre sorters lögner
Men det här är väl mer att med hjälp av matematik dra en linje från ett önskat antagande till en önskad bekräftad slutsats? Läs senaste svaret på frågan om var uppgiften att var fjärde kvinna inte kan amma kommer ifrån.
Jag är intresserad och letar i Bröstkomplikationer i samband med amning, men förstår fortfarande inte; varifrån kommer uppgiften att var fjärde kvinna inte kan amma?
Eva-Lotta Funkquist
torsdag 17 september 2009
På Södersjukhuset är det ingen som drar i mammornas bröst
- De är jätte duktiga på amning Eva-Lotta, sa hon.
- De är välutbildade och ingen drar i eller formar mammornas bröst. Amningen fungerar om man föder barn på Södersjukhuset. Jag har inte träffat någon mamma som haft problem på tre veckor.
Heja Södersjukhuset!
Fast personalen var visst lite sisådär på hud mot hud vård. Det är synd för hud mot hud vård av nyfödda har väldigt många fördelar. Nåt att jobba på på helt enkelt!
Eva-Lotta Funkquist
onsdag 16 september 2009
Det finns de som ljuger på BVC
När stalltjejer får barn så sköts det hela utan krusiduller. Senast jag satt och hängde på läktaren ställde en stalltjej en fråga till mig om hennes dotters viktuppgång. Hon hade blivit rekommenderad på BVC att ge tillägg och undrade vad jag ansåg. Vi avbröts av en hoper förvånade stalltjejer.
- Talade du sanning på BVC? undrade de med förvåning och tillade,
- man ska svara ja, ja hon tar redan flaskan,
- o ja hon sover i egen säng,
- smakportioner? Jajemän, det började jag med förra månaden.
De konstaterade i samförstånd: man svarar vad BVC VILL höra. Inget annat.
Talar sanning, det gör stalltjejer hos veterinären.
Eva-Lotta Funkquist
tisdag 15 september 2009
Hur spädbarnen tas om hand påverkar hela samhället
Läs gärna mer i Den destruktiva människan av Erich Fromm
Eva-Lotta Funkquist
Ammad som barn => god som vuxen?
Man kan ju räkna upp personer som allmänt anses som "goda" och hänvisa till att de förmodligen har ammats. Jesus och Buddha brukar nämnas i detta sammanhang.
Men då får man inte glömma att i princip alla ammades fram till slutet på 1800-talet eller så. I områden där barn inte ammades så mycket var barnadödligheten skyhög, på Island t ex. Där ammades barn sällan mer än en vecka på 1700-talet. Sedan passades de av någon grannkvinna eller äldre släkting som matade dem med tuggad fisk och kött. En kvinna var tvungen att få 10-15 barn för att tre skulle överleva spädbarnstiden. Bara de fattigaste barnen ammades, och de klarade sig mycket bättre. (Mer om detta i Elisabet Helsings och Anna-Pia Häggkvists bok Amming - til deg som vil amme.)
Men bortsett från Island och eventuella andra undantag gällde regeln att barn ammades, av sin mamma släktingar, grannar eller någon anställd amma. Det innebär att alla historiens värsta tyranner har ammats. Nero, som brände ner halva Rom, ammades. Napoleon, som som drog in Europa i ett stort krig, ammades. Robespierre, som sände otaliga fransmän till giljotinen ammades. Djingis Kahn ammades. Alexander den store. Xerxes. Hunnern Attila. Kristian Tyrann. Gustav Vasa. Karl XII.
Jag vet inte om Adolf Hitler, Josef Stalin, Pol Pot och Saddam Hussein ammades men det är mycket möjligt.
Med andra ord är den enda slutsats man kan dra: Föräldraskapet bor inte i brösten.
Marit Olanders
Amningshjälpen kan inte tjäna som inspiration till att dra slutsatser om vem som blir seriemördare
Lite festligt i sammanhanget är att jag har hittat en slutsats om att för mycket amning också kan leda till att barnet blir seriemördare.
I think that if the kid can drop the teat and say, “Other side, Mommy!” the whole fad has been taken way too far. And yes, I know somebody who breatfed her kid that long. He’s going to grow up to be a serial killer.
Klicka här om du vill läsa mer.
Törs jag mig nu på slutsatsen att amning gör vissa osakliga?
Och att det därför behöv behövs forskare, journalister och och andra amningsengagerade som kan förstå och förklara?
Eva-Lotta Funkquist
måndag 14 september 2009
Hur många procent är det som inte kan amma?
Vad säger man om en sån bedrift?! Och dessutom i två månader.
Neej, så festligt är det förstås inte. Men jag undrar ju också var de har fått uppgiften ifrån.
Eva-Lotta Funkquist
söndag 13 september 2009
Det är provokativt att säga att man inte vill amma
Tror du att barnet går miste om närhet när det flaskmatas?
Och Linna svarade så här:
– Jag tycker att det verkar exceptionellt härligt att bli ammad. Men jag förstår inte hur nån på allvar kan tro att ett flaskmatat barn inte är nära sina föräldrar. Föräldraskap de första åren går ju framförallt ut på att krama, klappa, bära, trösta. Själv sov jag till exempel tillsammans med mitt barn hans fyra första år. Man måste inte använda brösten för att vara nära en annan människa.
Om vi vänder på Linnas resonemang - och låtsas att hon har ammat och att hon tror att det ger närhet, men inte samsovit, då skulle svaret blivit så här:
– Jag tycker att det verkar exceptionellt härligt att samsova. Men jag förstår inte hur nån på allvar kan tro att ett barn som sover i egen säng inte är nära sina föräldrar. Föräldraskap de första åren går ju framförallt ut på att krama, klappa, bära, trösta. Själv ammade jag till exempel mitt barn hans fyra första år. Man måste inte använda sängen för att vara nära en annan människa.
Och vad vill jag ha sagt med det här omständliga resonemanget? Ja faktiskt bara att kvinnans kropp inte bara lyder under ett tabu, det finns massor. Som Linna säger: det är en särskild provokation att som kvinna bestämma över sin egen kropp.
Eva-Lotta Funkquist
fredag 11 september 2009
Amningshjälpen säger inte att alla kan amma
Amningshjälpen uppfyller inte kriterierna för att kallas för sekt eller maffia. Medlemmarna är inte fanatiker eller fascister. Vi svarar på frågor om amning när mammor, pappor och partners ringer och ställer frågar som de inte kunnat få svar på någon annanstans. Ibland ringer en syster eller en mormor och säger att mamman bara gråter så hon kan inte prata själv, men vi undrar...
En del ringer och frågar hur man gör när man ska sluta att amma. Den frågan är vi faktiskt också oftast bra på.
Eva-Lotta Funkquist
Det går trender i amning 2
torsdag 10 september 2009
Det går trender i amning
Det går trender i amning. På 60 och 70-talet var det omodernt att amma. Den kvinnliga frigörelsen var i ropet och allt fler kvinnor valde att inte amma. På 80-talet blev amning åter modernt och plötsligt skulle alla amma.
Jag har alltid undrat över den där argumentationen.Om det var omodernt att amma på 60 och 70-talet måste det väl finnas berättelser av och om kvinnor som på ett då modernt och självmedvetet sätt beskriver att de valde att inte amma. Jag har aldrig läst eller hört några sådana berättelser. Det kan ju helt enkelt bero på att jag inte kommit i kontakt med dem, men jag har hållit ögon och öron öppna ska ni veta. Däremot har jag hört massor av berättelser av kvinnor som inte "kunde" amma, därför att råden de fick var helt åt skogen. Kvinnor som decennier senare fortfarande är ledsna och inte på något sätt glatt beskriver 60 och 70-talen som en amningsfri, emanciperad och frigjord tid.
Det finns mycket litteratur som beskriver HUR amningen skulle gå till under tidigare decennier. Det är lätt att förstå att väldigt få kvinnor kunde amma med tanke på de sjukhusrutiner och spädbarns rekommendationer som fanns på den tiden. Låt mig här återge ett exempel.
”Före anläggningen skall modern eller den som har hand om barnets skötsel, tvätta sina händer. Bröstvårtan och den närmaste delen av vårtgården skall avtvättas med en bomullssudd doppad i kokat vatten. Efter amningen skall bröstet noga avtorkas med bomull och därefter täckas med en ren linnelapp eller steril gaskompress” (ur Wallgren Förebyggande hälsovård för mor och barn,1940, sid: 89).
Jag har alltid trott att det var dessa rutiner och råd som var den främsta orsaken till att amningstalen sjönk så dramatiskt från 1940 talet och fram till 1970-talet och inte vände igen förrän barnläkarna på 1980-talet började lätta på de strikt hållna direktiven om hur kvinnor skulle ta hand om sina barn. Kvinnor som hade barn under de här decennierna kan fortfarande berätta de mest besynnerliga historier. Alldeles nyligen hörde jag berättas att öppettider anpassades efter klockslagen som barnen skulle ammas på (eller oftare: flaskmatas). Verksamhet i kyrkan startade t.ex. klockan elva så att kvinnorna först skulle hinna med tio målet.
Att åttiotalisterna i attitydundersökningar har visat sig vara extremt individualistiska och negativa till att känna sig styrda av auktoriteter tycker jag känns hoppfullt och sunt.
Eva-Lotta Funkquist
onsdag 9 september 2009
Information till föräldrar som flaskmatar
Eva-Lotta Funkquist
tisdag 8 september 2009
Riskfaktorer för såriga bröstvårtor
Eva-Lotta Funkquist
måndag 7 september 2009
Är amning ett hinder för jämställdhet?
Det finns säkert mer att utreda i frågan om amning och genus men det finns lite vi vet om amning och klass/socialgruppstillhörighet. För några år sedan kom en svensk studie som tydligt visade att ju högre socialgrupp och status i samhället kvinnor hade, desto mer ammade de.
Så här står det :
Resultatet [...] visar att mammor som hade lägre socioekonomisk status; hade kortare utbildning än högskola och universitet, fick arbetslöshetsersättning eller socialbidrag eller hade en lägre disponibel inkomst, ammade i lägre utsträckning än mammor med hög socioekonomisk status vid 2, 4, 6, 9 och 12 månaders ålder.Kvinnor med längre utbildning och mer kvalificerade jobb ammar alltså mer än kvinnor med kortare utbildning. Det är ett mönster som går igen i på andra håll i västvärlden, se här, och Mellanöstern. Bland kvinnor som ammade barn som är två år eller mer var utbildningsnivån mycket hög, enligt en australiensisk studie. 63% av kvinnorna hade högskoleexamen.
- Risken för att sluta amma före sex månaders ålder var till exempel dubbelt så hos mammor med kortare utbildning än för de med högre utbildning.
söndag 6 september 2009
Kvinnor får inte kosta
Amningshjälpen hjälper kvinnor som har amningsproblem. Varje år får vi ett litet och osäkert statsbidrag, jag tror det är på 70 000 kr. Det finns människor som tycker att det är upprörande.
Eva-Lotta Funkquist
fredag 4 september 2009
Amning under attack
Klicka på rubriken, läs och begrunda vetja!
Eva-Lotta Funkquist
tisdag 1 september 2009
Jag födde mitt första barn på KS 1991
Jag har alltid ammat väldigt indiskret. Jag säger som Linda Skugge: "förlåt alla mammor som jag har försvårat för att amma offentligt". Att amma diskret har inte passat mig. Jag har alltid gjort så mycket annat samtidigt. En gång sa en väninna till mig då vi satt på en läktare och tittade på en gymnastikuppvisning "titta där sitter en kvinna som ammar på samma sätt som du gör" (hon pekade på en annan mamma i publiken). Sen illustrerade hon genom att dra sin egen tröja upp och ner hejdlöst och frekvent. Jag tog det som en komplimang.
Trots att jag alltså är en indiskret ammare upplevde jag det som obehagligt att BB personalen ville titta då jag ammade. Jag brukar tänka på vad som hade hänt om jag träffat på så där okänslig personal som man ibland läser om. Personal som drar i brösten och hårdhänt väcker barnet för att sedan trycka det till bröstet. Hade jag då valt att inte amma? Jag ser det nästan som sannolikt och blir ledsen när jag tänker på det.
Så vitt jag vet är Q25 nedlagt sedan länge. Jag tror att det var av besparingsskäl.
Eva-Lotta Funkquist
Snälla BB, sluta ta mammorna på brösten
Kära WHO, kanske dags för ett elfte steg, rör inte kvinnornas bröst!
Eva-Lotta Funkquist
Jag, en nappflaskförespråkare
Det satt en gul stick it lapp på journalen. Fråga hur det går med amningen, stod det. Bebisen skulle komma åter från en permission för viktkontroll och blodprovstagning. Jag läste i journalen: infektionsmisstanke, långvarigt gul, ljusbehandlad och mer än 10 % viktnedgång. Jag visade in familjen på undersökningsrummet. Modern spände genast ögonen i mig.
- Jag ammar inte, sa hon förekommande och med sträng röst. - Jag har lagt ner amningen. Bebisen äter med nappflaska. Jag ska prova igen på tisdag, kanske. Hon avslutade med ännu strängare röst,
- Är du också en sån där NAPPFLASKHATARE?
- O nej, svarade jag, faktum är att nappflaskor är den enda kommersiella produkt jag verkligen, verkligen gillar, jag menar verkligen.
Ljuget kom liksom av sig självt. Modern tittade förvånat och faktiskt uppskattande på mig, äntligen en meningsfrände. Det kändes bra. Kvällen var sen och jag var inte alls på humör att förklara och försvara vare sig amningsfanatism eller sjukhustes tillmatningsrutiner. Hon tycktes turligt nog inte alls uppfatta det totalt absurda i påståendet. Undersköterskan tittade däremot förvånat och skeptiskt på mig och jag tror hon tänkte: hur i gisses namn ska hon ta sig ur det här?
Modern blev plötsligt entusiastisk. Nu ville hon berätta: om en ständigt skrikande bebis, om såriga bröstvårtor, om sömnlösa nätter, om hysteriskt BB personal och om oförenliga råd.
Jag flikade in lite stödord för att visa mitt deltagande, - nämen oj, stackars dig, o kära nån, fy vilka dummisar. Det sista var om BB personalen. Sånt är tabu. Man ska aldrig hålla med om att kolleger har betett sig illa. Naturligtvis inte, det är illojalt. Undersköterskan tittade ogillande på mig och lämnade rummet. Jag nästan hörde hur hon tänkte: ikväll är hon galen, komplett galen.
Modern fortsatte att berätta om kaoset som varit och till sist om befrielsen som kom med nappflaskan. En nöjd bebis, som sov, som blev mätt och om bröstvårtor som fick vila.
- Nämen o va bra, sa jag, - vad skönt, vilken befrielse. Här kändes det skönt att slippa undersköterskan blickar. Samtidigt började jag längta efter något i historien som kunde ge mig tillfälle att bidra med lite, lite perspektivförskjutning. Och till slut kom det.
Modern: - De sa att jag skulle prova med en sån där plastnapp på tutten, totalt värdelöst. Den sitter inte fast och hon bara tuggar på den, så här.
Hon illustrerade med sina egna käkar.
Jag: - Jamen amningsnappar, förresten, dom gillar jag också, förutom nappflaskor alltså. Är det någon som har visat hur du sätter fast den på rätt sätt?
Modern: - Nej
Jag: - Ja men då ska jag göra det. Du kan få en amningsnapp av mig gratis bara för att de är så bra.
Modern: - Ja, va snällt.
Modern satte amningsnappen på bröstvårtan enligt mina instruktioner. Den satt som en smäck, som klippt och skuren. Vi beundrade den gemensamt. Om du vill, sa jag, så kan du ju prova att amma lite med den. Nu eller på tisdag.
Modern provade direkt. Bebisen sög. Modern blev glad, fadern blev glad och jag blev glad, men gladast av alla blev nog undersköterskan. Familjen fick en återbesökstid på tisdagen.
Eva-Lotta Funkquist
Tidigare publicerad i Amningsnytt nr 1 2009
Uppmuntra "offentlig" amning
Amning är normalt. Det är inte en livsstil bland flera. Amning är inte en kulturell konvention. Amning bara är. När barn föds, kommer det mjölk i mammans bröst. Man kan inte välja amning (jo förresten, om man adopterar eller är man), men man kan välja bort amningen. Och amning kan bli ett helvete som är skönt att slippa.
Fortfarande finns det många hinder kvar för att amningen ska fungera optimalt för alla. Det saknas kunskap om grundläggande amningsteknik på en del håll. Det saknas lyhördhet och samordning. Det förekommer fortfarande att kvinnor slutar amma (eller säger att de har slutat) p g a att personer i deras omgivning tycker att barnet blivit ”för stort”. Barnmatsföretag tar sig rätten att förklara hur amning ska gå till och passar på att så in tvivel på amningen (Nestlé pratar om en "tömningsreflex" här när i själva verket ett ammat bröst aldrig kan bli tomt) eller felaktiga påståenden ("Det är lika normalt att ett spädbarn äter fem gånger per dygn som att det äter åtta-nio gånger per dygn" påstår Semper här). Fortfarande delas amningsbroschyrer producerade av Nestlé ut till nyblivna föräldrar inom vården.
Tänk om spädbarnsföräldrar kunde röra sig helt fritt i samhället med sina barn. Om den som har ett litet barn inte går undan eller smusslar fram en napp utan ammar eller flaskmatar med rak rygg och öppen blick just där hon eller han för tillfället befinner sig. Om den som inte ammar eller flaskmatar kan ge en uppmuntrande nick till den som gör det.
När spädbarn och deras beteenden inte längre göms undan utan reclaimar sin plats i samhället intill den som vårdar dem ökar också chansen att framtida föräldrar har sett hur amning går till innan det är dags att amma det egna nyfödda barnet, vilket i sin tur kan bidra till en fungerande amning.