måndag 28 september 2009

Är det en känslig fråga att rika ammar längre?

I en studie av 12 000 mammor i Uppsala visade det sig att kvinnor med högre inkomst ammar längre. Kvinnor som röker ammar oftare kortare eller inte alls. Fenomenet är ingen nyhet och borde på intet sätt förvåna, men studien har under helgen uppmärksammats av många tidningar. Titta på kommentarerna till Aftonbladets artikel. Finns det en sko som klämmer här?

Eva-Lotta Funkquist

6 kommentarer:

Andrea sa...

Haha, jag gillar personen som kommenterat att "så är det inte alls, rika mammor börjar jobba efter två månader och har barnflicka" (fritt citerat). Här har vi alltså en undersökning av 12000 barn, och personen säger att "nähä, så är det INTE för det VET jag"!

Tillåt mig småle...

Men undersökningen måste ju sätta myror i huvudet på alla som hävdar att amning hindrar jämställdhet och att man inte kan jobba och amma, för gissa vad hoginkomsttagarmammor gör - jo, jobbar och gör karriär...

Anonym sa...

jag tycker det är riktigt jobbigt att det är så många som är arga... och besvikna/svikna. jag förbannar detta historiehål och önskar att det går att lappa och laga alla trasiga erfarenheter.

Amningsbloggen sa...

Anonym: det där håller jag med dig om. Jag blir också ledsen av alla trasiga erfarenheter. Samtidigt finns det en risk för självcensur hos de som hörs i debatten i frågor som rör amning. Även när det rapporteras om torr statistik så kommer arga och besvikna erfarenheter i svall. Sjuksköterskan som var ansvarig för den här studien var snabb att påpeka; det går lika bra med ersättning efter några månader, trots att hans forskning överhuvudtaget inte handlade om det. Det här gör att fokus ramlar bort från den viktigaste frågan; vad kan vården göra för att bli bättre så att människor slipper känna sig ledsna?

Eva-Lotta

jonna sa...

jag tror att en faktor i sammanhanget kan vara att rika/högutbildade mammor har bättre självförtroende och är mer vana att stå upp för sina åsikter och beslut. vill de amma så gör de det. medan fattiga/lågutbildade mammor med sämre självförtroende kanske lättare lyssnar på amningsfientliga bvc-sköterskor eller inte vågar säga ifrån och begära raka rör på bb när de får motstridiga råd eftersom de har lärt sig att deras åsikter sällan väger lika tungt som auktoriteternas.
men det är såklart bara generaliseringar och spekulationer.

Heidi sa...

Problemet är ju också att det i kommentarerna verkar som om det bara är att välja: amma eller inte. Får man dålig vård kanske det inte blir någon amning trots att man ville det från början. Då är det ju inte ett val. Det verkar inte riktigt som om det är allmän kunskap att amning har med vårdkvalite att göra.

Amningsbloggen sa...

Javisst Jonna och Heidi! Amning har med vårdkavalité att göra och när välutbildade (som jag tror är den främsta faktor, inte inkomst) stöter på amningsproblem har de en rikare källa att ösa ur. En systers svägerska är barnmorska på amningsmottagningen i Örebro. En lågutbildad mamma från Örbyhus är i större utsträckning hänvisad till den vård hon stöter på. Och då hamnar man i en beroendeställning och vågar inte ifrågasätta. Och tyvärr är det nog så att de flesta som ringer till amningshjälpen också är välutbildade.

Eva-Lotta