måndag 19 oktober 2009

Är föräldrar för dumma för information om var barn sover säkert?

"Barn sover säkrast i egen säng", står det i Svenska Dagbladet, vars reporter har läst om en artikel från brittiska forskare som publicerades i British Medical Journal nyligen. Det brittiska hälsodepartementet uppmanar nu föräldrar att låta barn under sex månader sova i egen säng. Den svenska frontfiguren i motståndet mot samsovning, barnläkaren och professor Hugo Lagercrantz, är förstås inte sen att haka på.

Fast du är trött efter nattamningen, så se till att lägga barnet i egen säng efteråt, förmanar Svenska Dagbladet. Hur man ska lyckas göra det utan att barnet slår upp ögonen i samma ögonblick som det läggs i sängen; hur man i så fall ska söva om; hur lång tid det kan ta innan man själv får somna om igen, och hur vaken man hunnit bli vid det laget , väljer Svenska Dagbladet att inte gå in på.

Nu är det bara så att det inte är så enkelt. Brittiska The Guardian har tittat närmare på studien och även intervjuat läkaren Peter Fleming, som är en av författarna till artikeln. Peter Fleming tycker att rapporten har blivit helt missförstådd i media.

Ja hälften av barnen dog under samsovning. Men inte under det som är känt som säker samsovning. Till The Guardian säger Peter Fleming att budskapet i rapporten är att man inte ska dricka alkohol, röka eller ta droger om man samsover.

Avråder man föräldrar från att ha barnet hos sig i sängen kan det medföra andra risker. Kanske man då tar upp barnet ur sin egna säng för att amma det på natten, går och sätter sig i soffan och somnar där tillsammans med barnet. Föräldrarna till två av barnen som dött i plötslig spädbarnsdöd i studien berättade att de avråtts från att ha barnet i vuxensängen men inte insett risken att somna med barnet i soffan.

Det står förvisso i Flemings och de andras rapport att den säkraste platsen att sova på är egen säng (cot på engelska) bredvid förälderns säng. Det har den brittiska organisationen FSID, som vill förebygga plötslig spädbarnsdöd, tagit fasta på i sin rådgivning. Men de nämner inte nästa stycke i rapporten, där det står att det inte är säkert att man generellt kan avråda från att dela säng med barnet utan att ett förenklat budskap kan göra skada. Föräldrar behöver ge sina barn mat på natten, ibland många gånger, och om vi demoniserar föräldrasängen kanske de väljer soffan i stället. Det är bättre att varna för de speciella omständigheter där samsovning kan medföra risker, konstaterar rapporten. FSID anser att detta är för komplicerat för föräldrar att ta till sig.

Hälften av barnen i studien dog i egen säng, hälften dog i föräldrasängen*. Det fanns starka samband mellan osäker samsovning och död i föräldrasängen - förälder som rökte, hade druckit alkohol eller tagit droger (antar att även t ex sömnmedel ingår i det brittiska ordet "drugs" som används i The Guardians artikel) eller som samsov med barnet i en soffa, ett par av dem alltså uppskrämda ur en såvitt vi vet säker samsovningsmiljö alldeles i onödan. Den andra hälften av barnen dog i egen säng.

Av barnen som dog var 28% sjuka på något sätt, mot 6 % i kontrollgruppen. Det står inte i sammanfattningen om barnen ammades, men Storbritannien har bland Europas lägsta amningsförekomst. Bara 1% av barnen ammas exklusivt i sex månader. Utebliven amning höjer som bekant risken för infektioner. Dessutom var lindade barn och barn som sov på mage överrepresenterade bland dem som dog.

Medan jag har skrivit det här har det droppat in mejl i inkorgen. I ett står det:
Är det inte bättre att arbeta för att föräldrar låterbli att dricka och röka (och ta droger) än att rakt av hävda att samsovning är farligt?
Det skulle jag också gärna vilja veta!


Marit Olanders

TILLÄGG:
Flera media har skrivit om studien. Efter att ha uppmärksammats på Flemings uttalande har de ändrat vinkeln på artikeln, se SVT och Aftonbladet.

* TILLÄGG 2: Nej hälften av barnen dog inte i föräldrasängen. En del dog i osäkra samsovningsmiljöer såsom soffor.

7 kommentarer:

Madelene sa...

Jag tänkte väl att ni skulle ta upp detta när jag läste artikeln i SvD i morse. Skönt! Rekommenderade journalisten där att läsa amningsbloggen, vet inte om hon brukar göra det.

Unknown sa...

Hm. Läkarvetenskapen har ju en del på sitt samvete när det gäller mammor, amning och barnskötsel. Hur var det nu med magläget för spädbarn, var kom rådet (direktivet)att lägga barnen på mage ifrån? Vem kom på idén med amning var fjärde timme? Och så vidare... kanske borde man ligga lite lågt med det i minnet.

Amningsbloggen sa...

Anna! Jo visst har du rätt. Tyvärr, tyvärr, tyvärr. Och kanske är det därför det är så frestande att damma av gamla föreställningar och ge dem nya argument. Kanske känns det då som om man tidigare inte har varit helt fel ute. Men låt oss nu börja städa! Det finns oändligt många hörn att leta efter dammråttor i. Ack, ack, lätt är det inte. Det är ett smutsigt, känsligt och maktinfiltrerat kapitel detta.
Hälsar Eva-Lotta

Heidi sa...

Jag vill ha min barn nära mig på natten, så att jag lätt kan förvissa mig om att de mår bra. Det känns som det mest naturliga i världen. Det är också där mina barn vill vara. Otroligt stelbenta argument om att inte samsova, samsovning gynnar väl amningen och amningen missgynnar plötslig spädbarnsdöd.

Amningsbloggen sa...

Helt korrekt Heidi. Amning skyddar mot plötslig spädbarnsdöd och samsovning gynnar amning och amning gynnar samsovning. Allt hänger ihop och därför kan idéer som vägleder föräldrar åt annat håll få oväntade och farliga följder. Jag lyssnade just på ekot, man har förändrat budskapet där lite nu, men en mamma berättade att hon ibland trotsade råden och lät sonen sova på mage eftersom han vände över själv.
En mamma som ammar och samsover har föreslagits förhindra detta med sin kropp. Ett barn som ammas på natten kan dessutom inte göra detta på mage. Om barnet läggs ensam kan det dock vända på sig själv. Föräldrarna kan dessutom frestas att lägga barnet på mage eftersom många upplever att det är lättare att få ett barn att somna ensamt om det läggs på mage.
Alltså: det krävs eftertänksamhet i frågan! Rådgivningen och barnläkarna måste rekommendera och lära ut säker samsovning.
Hälsar Eva-Lotta

Mama sa...

Jag blir nästan trött av alla rekommendationer när man har barn, får inte detta, man måste så här...jag längtan efter sunda föräldrarkänslan. Det tog sin tid med mig, men nu struntar jag alla så här "forskningar" som säger vad är bäst för ditt barn. Vi samsover med vår 1,5 år gammal son, slutade nattamma nyss och är så nöjd att vi valde det som funkar bäst med oss!

Amanda sa...

Min tremånaders ammar i föräldrasängen liggande på mage på mig. Är det farligt?