tisdag 20 oktober 2009

Hugos helomvändning

Nu skyller Hugo Lagercrantz på budbäraren, Svenska Dagbladet, för att ha dragit på för stora växlar om samsovningens farlighet.
På nyhetssajten Second Opinion säger han:
– Vi rekommenderar att inte sova ihop, men man överdriver risken i artikeln. Det är inte så farligt. Ligger man i en stor dubbelsäng med mycket utrymme så går det nog bra. Och om man till exempel ammar och somnar med barnet i sängen är det ingen fara.
(min fetstilmarkering)
Vad var det han sa till Svenskan, egentligen? Vi tittar efter.
–Tidigare har det funnits vissa belägg för denna risk med ”samsovning” och vi har delvis tagit upp det i våra rekommendationer, kommenterar professor Hugo Lagercrantz vid Karolinska Institutet (KI) och expert på plötslig spädbarnsdöd. Nu finns all anledning att verkligen upplysa föräldrarna om denna risk och stryka under att de minsta barnen ska sova på rygg i sin egen säng bredvid föräldrarnas.

Nio av tio svenska spädbarn ammas vid två månader, när risken för plötslig spädbarnsdöd är som störst. Ändå behandlar Lagercrantz amning som om det vore undantaget snarare än regeln.

Hugo säger också till Second Opinion:
Man sade redan på 1700-talet att man inte skulle ligga i samma säng, så det är inget nytt.
Nej, det är inget nytt att män vill lägga sig i hur kvinnor ska leva sina liv. Jag lämnade följande kommentar på Second Opinion:
Att det rapporterades om fall där barnen påstods ha dött intill föräldrarna (läs: mamman) sedan 1700-talet beror förmodligen på att kvinnor inte kunnat styra över sin sexualitet och att abort inte var ett alternativ. Man kan inte heller jämföra hur folk levde och sov på 1700-talet, trångbott, ovädrat, i små sängar etc med sovmiljöer i dagens Sverige. Men män har ända sedan 1700-talet velat kontrollera kvinnors liv och reproduktion, vare sig de representerade kyrkan eller läkarvetenskapen.
Marit Olanders

Inga kommentarer: