onsdag 28 oktober 2009

Nestléfri vecka 44

Norska Ammehjelpens blogg Fulle Mugger påminner om att Baby Milk Action har utnämnt vecka 44, dvs 26 oktober till 1 nopvember, till Nestléfri vecka. Den produkt som i första hand omfattas av konsumentbojkotten är Nescafé men Ammehjelpen föreslår att man även undviker godis från Nestlé, nu i Halloweentider.
Varje år dör ohyggligt många barn p g a att de inte ammas. Amning är den förändring som skulle rädda flest barns liv globalt sett. Nestlébojkotten pågår fortfarande eftersom företaget fortfarande bryter mot WHO-koden.

Äsch jag lyckas inte länka in bilden snyggt, men den finns här: http://www.babymilkaction.org/pics/photographs/nanmalawi0709.jpg

Denna burk med bröstmjölksersättning hittades tidigare i år i Malawi, ett av världens fattigaste länder, där enligt denna blogg 111 barn av 1000 levande födda dör före fem års ålder. Här påstår tillverkaren att ersättningen skyddar barnet trots att bröstmjölksersättning utsätter barn för risker, särskilt i fattiga länder som Malawi har mycket kvar att göra för färskvattenförsörjningen.

Marit Olanders

1 kommentar:

Anonym sa...

Hittade in här precis. Måste bara påpeka ett faktafel.
På burken på bilden står det faktiskt "Breastmilk provides the best food for your baby and reduces the risk of *** and illnesses". De påtalar alltså att amningen är att föredra.

Inte på något sätt vill jag försvara tillverkaren eller tala för deras produkter, men rätt ska vara rätt.