tisdag 10 november 2009

Vem är inte trött på lögnerna om amning?

Jag är också trött på lögnerna om amning sa Marit. Vem är inte det undrar jag? Det här mejlfrågan fick jag igår. Jag har fått mammans tillåtelse att lägga ut den på bloggen.

Hej!

Jag har en dotter som är sju månader. Innan hon föddes såg jag amning som något naturligt som alla mammor gör, jag visste inte vad ersättning var. Sen föddes min lilla My. Hon vägde 4105g men gick ner 10%, så på BB skickade dom hem oss med ersättning utan några råd om vart amningen skulle komma in i bilden. Redan där kände jag att jag måste misslyckats som mamma. Vi slutade med ersättningen efter tre dagar för att ge amningen en chans, men jag hade svårt att känna mig trygg med amningen, och på BVC sa dom att alla mammor inte kan amma sina barn trots att My gick upp 500g i veckan.

Efter det har vi haft ett par jobbiga perioder, då My bara vill amma efter att hon sovit, eller bara i ett tyst mörkt rum. Och innan jag har hittat lösningar på problemen som vi haft har jag ringt BVC, som alltid har gett mig rådet att sluta amma och börja med ersättning. Först när My var 6 månader började jag känna mig helt trygg med amningen, att det är något som fungerar jätte bra, som både jag och My har ett stort behov av och att det är något vi ska fortsätta med så länge vi vill oavsett vad någon annan säger. Min dotter är en jätte fin, stor och frisk tjej, så det finns alltså egentligen ingen anledning att tro att amningen skulle varit något problem.

Hur som helst så var vi på BVC förra veckan och där pratade vi lite om mat. Våran sköterska gav mig rådet att inte amma på dagen till förmån för mer vanlig mat. Jag har dock svårt att se att detta skulle fungera för min My för oavsett hur mycket gröt och puré hon äter så vill hon ändå amma varannan timme. Sedan berättade jag att jag ammar ungefär 4 gånger varje natt, och att det fungerar bra för oss, att vi inte har kört någon "somna-själv"-träning. Våran sköterska sa då någonting om att amning på natten skulle hämma tillväxthormonet. Jag tror att det skulle ha något med insulinet att göra. Då jag har varit väldigt intresserad av vad som är naturligt för ett litet barn och inställd på att barn har ett behov av nattamning långt efter sex månader så blev jag förvånad över att detta skulle vara ett problem som vi överhuvudtaget borde ha i åtanke.

Jag är därför intresserad av att höra hur ni ser på att amningen skulle
hämma tillväxten.

Hälsningar
Anna

Eva-Lotta Funkquist

11 kommentarer:

Anna Å sa...

Jag har ingen kunskap om att detta med nattamningen skulle hämma tillväxten, i mina öron låter det konstigt!
Däremot måste jag skriva och säga att jag förvånas över hur bvc ofta verkar avråda från amning! Även jag har blivit utsatt för det - ersättning istället för amning tyckte vår bvc-sköterska.
Till slut blev jag så ledsen att jag helt enkelt bytte bvc. Istället för 800 meter har jag nu 2 mil men det åker jag gärna då den nya sköterskan stöttar mig i amningen!

Anonym sa...

När min pojke var 10 mån ammade jag hohom flera gånger per natt. Morfar barnläkaren/ diabetesspecialisten hävdade att detta var bra för min pojke pga att man växer när man sover. Han tyckte absolut att jag skulle forsätta amma honom på natten. Dessutom har han en teori om att barn tar sig den maten de behöver.

Anonym sa...

Kära nån, varför, varför säger man sådana saker, var kommer det ifrån? Kommer dragande med min nu 4åring igen; hon ammades exklusivt i 6 månader, med smakportioner till 14 månader, för det var så hon ville ha det, delvis till 23 månader och alltid på natten. Hon var vad man kan kalla en michelingumma, och inte kort heller :-) Jag fick rådet att vägra henne amning på dagen för att hon skulle bli hungrig på vanlig mat, tyckte inte att det lät bra för matLUSTEN och struntade i det. Hon är nu en helt normallång normalformad 4 årning. Nu är sonen 1½ med liknande beteende en liten knubbig krabat även han.
De jag känner som slutat amma tidigt pga smakfönster och liknande, och låtit sina barn skrika sig till sömns istället för nattamning (det måste alla barn göra förr eller senare enl deras BVC :-( har fått problem med maten och tillväxten är det ett tecken på tidig tidiga kontrollbehov kan jag undra, som någon sorts motreaktion?

Madeleine sa...

I teorin tycker jag inte det låter jättekonstigt. Tillväxt sker i fullständig vila vilket vi inte befinner oss i när magen arbetar. Teori och praktik är olika grejer och dessutom är saker mer komplext med kroppen än att man kan gå på ett orsak-verkan så starkt. Jag har också fått detta rådet av bvc och känner mig jätteförvirrad, kan inte ni kunniga på området brotta ner de här argumenten med sanning?

Amningsbloggen sa...

Jag har läst rysligt mycket om amning och tillväxt, jag har överhuvudtaget aldrig stött på hypotesen. Mig veterligen är det inte ens någon som forskat på det. Men jag kan ha missat detta. Vad man kan säga är dock att det är förväntat och normalt att en bebis (och även koltbarn) vill amma flera gånger på natten och därför torde det ju inte påverka barnets tillväxt negativ, utan tvärtom hjälpa barnet att växa "som det vill växa". Annars tycker jag att barnläkarens återberättade kommentar i det anonyma inlägget är värt att citera: spädbarn tar den mat de behöver. Precis så tror jag också att det är. Han är rysligt välkommen att gästblogga!

Anonym sa...

Att nattamning skulle hämma tillväxten? Det låter som en klintbergare ...
Det är faktiskt upprörande att BVC ger sån (des)information till känsliga nya föräldrar. Alla vill vi våra barns bästa, och då är det svårt att agera tvärtemot auktoritetpersoners råd, för tänk om jag skadar mitt barn ...
Jag har ammat alla mina barn i flera år både dagtid och nattetid och de har alla växt på olika sätt trots samma amningsmönster (ofta, ofta dygnet runt i flera års tid),en är lång och kraftig (men inte tjock), en annan något kort och smal, den tredje normallång och smal ... i förhållande till BVC:s kurvor då.
Själv tror jag att barnens genetiska uppsättning i kombination med amning och näringsrik mat i lagom mängd avgör deras kroppskonstitution när de växer, inte nattamningen.
/Sara

Jonna sa...

Vi har helt slutat lyssna på vad vår BVC säger om mat, amning, sömn och ja, det mesta annat också faktiskt eftersom vi bara ser grodor hoppa ur munnen på den där sköterskan. Istället försöker vi utgå ifrån att vår dotter vet vilka hennes behov är. Om det vore dåligt för henne att ammas på natten hade hon inte varit "programmerad" att göra det. Men resan mot att våga sluta lyssna på "experterna" och lita på vår kompetens som föräldrar har varit lång, krokig och inte alls självklar. Första månaden gav vi mot vår vilja tillägg, vid fem månader började vi med smakportioner fast ingen av oss egentligen var mogen, vid något tillfälle lät vi oss övertalas till att försöka få henne att somna själv i egen säng, gav napp istället för bröst på natten... osv. Tills vi fick nog och valde att följa våra hjärtan och göra på det smidigaste sättet istället.

Madeleine sa...

Ja det är kanske det jag också ska sluta göra. Jag börjar väl egentligen irritera mig mer och mer av råden eftersom de aldrig kan redovisa var de får sina råd ifrån. De sitter mest och rapar upp utan att veta varför. Men som Jonna säger, det är inte alltid en rak och lätt väg att lyssna på sitt hjärta.

Anonym sa...

tror det är lugnt med tillväxt, ingen studie kan visa skillnader i längd mellan vuxna som blivit ammade resp bröstmatade. enda skillnaden är att långvarig amning leder till att pappan får en sämre kontakt med barnet, och det är faktiskt väldigt bra, man vill ju vara etta för barnet! vad skulle hända om vi alla slutade amma? då skulle de väl pltösligt vilja ha halva föräldraledigehten. aldrig i livet. /britt marie

Marit Olanders sa...

britt marie vad får dig att tro att ammade barn generellt får sämre kontakt med sina pappor?

Amningsbloggen sa...

Jonna och Madeleine! Sluta inte att lyssna på vad ert BVC säger. Lyssna jätte noga, vet ja, anteckna gärna och mejla till barnhälsovårdsöverläkaren! Vem vet, då kanske det anordnas fortbildning?
Hälsar Eva-Lotta