tisdag 26 juli 2011

Ett prydhetens kulturmönster

Av Eva-Lotta Funkquist

En ny produkt som går att sälja har dykt upp; en liten filt som man kan lägga över barnet då man ammar så att bröstet garanterat döljs.

Ett prydhetens kulturmönster tycks hålla på att växa fram.

Alice Bah blir intervjuad i DN söndag om sin barndoms somrar. Hon har ett sparat fotografi där hon sitter med alla sina kusiner. Alla skrattar. Alice minns varför. Mamman hoppade bakom fotografen så att hennes nakna och jättestora bröst hoppade. Det var 70-tal.

Jag växte också upp under 70-talet. Vi solade topless. Alla solade topless. Det var apart att inte sola topless. Vi stod i glasskön topless, spelade strandtennis topless och gick till parkringen topless. Jag hade kompisar som cyklade på Gotland (precis som Jack). De cyklade topless (alltså på allmänna vägar). En gång då jag cyklade till stallet (inte topless) genom det välmående villasamhället stod ett par grannar (typ 40 år) en halvmeter ifrån varandra och pratade över en ankelhög häck. Kvinnan var topless. Det tyckte jag var lite väl.

Nu solar ingen topless. Bröst har ånyo blivit tabu. Helt säkert kan det här ställa till det för ammande kvinnor.

4 kommentarer:

Peka sa...

Det är så sorgligt att det faktiskt finns vissa mammor som väljer att inte amma/slutar amma för att dom inte vågar amma offentligt :(
Vissa såklart för att dom skäms för sina bröst, men vissa för att dom är rädda för vad andra ska tycka.
Hemskt att man ska behöva undra och vara rädd för vad andra ska tycka/tänka/säga bara för att man matar sitt barn.

Anna Å sa...

Jag var där igår, tog en snabb sväng förbi skammen/behovet av att skyla mig under amning.
Var iväg på en stor hundträning med Sveriges Radio och fotografer. Bebis var med, fyra månader gammal. Då vi alla satt ute vid borden var det dags för amning, och helt plötsligt kom jag på mig själv med att försöka skyla mitt bröst och det jag gjorde med en liten filt.
Förstod inte varför och ryckte snabbt undan filten, sen ammade jag fritt under dagen sittande mitt på träningsplan, på läktaren, ja överallt.

Jag skämdes inte över mina bröst eller att jag ammade, det var som om jag ville smyga för att inte väcka anstöt hos andra (helt galet!).

Andrea sa...

Fast ibland handlar det inte så mycket om att skyla sig själv som att få barnet att fokusera på att äta och inte titta på allt spännande runt om.

När jag var i tonåren var fortfarande toplessmodet vanligt. Jag kände mig inte särskilt bekväm med det, minns jag.

Anonym sa...

Om man nu vill skyla sig (vilket man faktiskt kan vilja göra i vissa situationer) så går det precis lika bra med en handduk, en sjal eller en vanlig babyfilt.. man behhöver verkligen inte slänga ut pengar på en speciell amningsfilt..

Jenny