Av Eva-Lotta Funkquist
Ulrika Biberg Thornberg har skrivit en avhandling vid Linköping universitet. Hon har tittat på två saker som hypotetiskt kan påverka barns intelligenskvot; amningstidens längd och fettsyrornas sammansättning i olika kvinnors mjölk. Båda visade sig ha betydelse, ju längre amning och ju bättre sammansättning av omega-3 0ch -6 fettsyror desto smartare barn vid 6.5 års ålder på gruppnivå. I evidensens hierarki hamnar den här studien på nivå 4 (se tidigare inlägg, Evidensens hierarki 1-4, där jag gått igenom tänkbar kritik av studier av det här slaget).
Det har rapporteras om avhandlingen i flera tidningar. När det skrivs om amning i pressen ringer reportern ofta upp en auktoritet för att få ett uttalande. Se t.ex här.
Olle Hernell, professor i pediatrik vid Umeå universitet, säger att det finns flera studier som visar att amning förbättrar den kognitiva förmågan, och han fortsätter:
– Men det finns lika många studier som inte stödjer den slutsatsen. Så helt solklart är det inte. Personligen tror jag att det är jättebra att amma, men om det gör barn smartare återstår att se.
Den här sortens kommentarer i samband med redovisande av forskning är vi så vana vid att vi inte särskådar dem närmare och vi kanske t.o.m. tyckar att de är lite bekvämt tilltalande. Olle tycks veta att det finns evidens på nivå 3; när man sammanställer forskningen finns det lika många studier som visar att amning förbättrar den kognitiva förmågan och som visar att amning inte har någon påverkan. Han kanske har läst någon sådan sammanställning av amningsforskning och kognitiv förmåga, eller t.o.m. gjort en själv, som inte jag har läst eller hittat. En ofta citerad reviewartikel är annars den här. Som framgår visar den sammanställningen att amning har betydelse för barns kognitiva utveckling. Kanske beror Olles uttalande på att det är lite bekvämt även för honom att svara så?
9 kommentarer:
Eller så beror Olles kommentar på att han inte anser det vetenskapligt bevisat att amning påverkar barns intelligens.
Anonym. Jo så menar han nog, men då måste han uttrycka det korrekt, och inte slarvigt, så att det kan bemötas korrekt. För en professor är inte det så svårt...
Hälsar Eva-Lotta
Min lillasyster ammades till fem års ålder, nu är hon sjutton och har MVG i nästan alla ämnen. Jag kommer ihåg att vi pratade redan då om att barn som ammas länge blir mer intelligenta. Jag hörde också talas om någon jämförelse mellan olika djur och hur dräktighetens längd visade ett mönster hur länge de diade sina små. Jag har för mig att vi människor är lika länge dräktiga som gorillor och att de diar sina ungar i fem eller sex år!
Alltså, sånt här blir alltid så himla knepigt att diskutera... VAD är intelligens?! Och vad är intelligenskvot ett mått på? Kan man säga att man mäter intelligens med IQ?
Man glömmer lätt bort att allt det här också är väldigt omdiskuterade frågor och begrepp, som ofta förenklas...
Anonym. Ja absolut, det är ytterligare en svårighet med forskning. Mäter vi det vi tror att vi mäter (validitet) och mäter vi det tillräckligt noggrant för att forskningen ska bli meningsfull (reliabilitet)? Jag kan inte så mycket om IQ test, och vet ingenting om testet hon har använt, men IQ-test är ju alltså avsedda att mäta intelligens.
Hälsar Eva-Lotta
Jag tror framför allt att det är intelligent att amma länge ur en global hållbar utvecklingssyn samt ur mänskligt fysisk och själslig syn. Miljö och mindfulness alltså. Inget vetenskapligt där inte, bara min personliga tanke!
IQ-test har blivit väldigt ifrågasatta och kritiserade, för att de alltför ensidigt mäter vissa typer av förmågor... Och att det skulle göra att vissa människor verkar smartare än andra för att de får bättre resultat när man testar just de förmågor de är bra på, men missar mycket annat. Intelligens är ju ett omdiskuterat begrepp, det kanske är mycket mer än vad man traditionellt klassat som intelligens. IQ-test anses föråldrat av många.
Min bror ammades i fyra år och är doktor i teoretisk fysik, kan tillägga att våra föräldrar är enkla bönder och inga akademiker.
Anonym: han hade nog blivit doktor i teoretisk fysik även utan amning alls... Kreativitet och drivkraft kan kan aldrig påstå kommer från bröstmjölk!
Skicka en kommentar