onsdag 27 juli 2011

När barn bara vill amma

Av Eva-Lotta Funkquist

En del barn är kräsna. Så kräsna att föräldrarna inte riktigt förstår vad de lever av. Ibland kan föräldrar tycka att det känns lite sorgligt. Det finns ju så mycket gott att upptäcka! En småbarnspappa sa till mig en gång att det värsta han visste på middagsbjudningar var när andra föräldrar hurtfriskt utbrast då barnen började äta: "se upp för olivkärnorna nu barn". Barn som behöver sådana instruktioner kallar jag psykopatätare, la han sen bittert till.

Små barn äter periodvis bara en sak, speciellt då de är sjuka, men ibland trots att de är helt friska. Barn som äter välling äter ofta bara välling och barn som ammar vill ofta bara amma. Av någon anledning verkar det för omgivningen och sjukvården vara snudd på än mer provocerande om barn bara vill amma. Ammande kvinnor får ibland rådet att sluta amma för att få barnet att börja äta annat än bara bröstmjölk.

Det har föreslagits att kräsenhet inför mat skulle vara ett personlighetsdrag och frågar man föräldrarna så visar det sig ofta att någon av dem kommer ihåg att de själva som barn har varit "krångliga" med maten.

Tids nog börjar alla barn äta annat och det verkar som att tillskott av t.ex. järn och c-vitamin inte måste vara en daglig händelse för att barnen ska överleva.

3 kommentarer:

Linnea sa...

I UNT fanns/finns en frågespalt med en läkare som menar att det skulle vara något biologiskt, att vissa åt allt och vissa enbart en sak. Om det var något nytt som skulle prövas att ätas så skulle det då alltid finnas folk kvar ifall att det nya skulle vara giftigt. Jag minns inte om han menade att barnen användes som försöksdjur eller om det även var vuxna som var kräsna.

Bia sa...

Ska ni inte kommentera denna?

http://www.1177.se/Skane/Tema/Barn-och-foraldrar/Mat-somn-och-praktiska-rad/Mat-och-naring/Modersmjolksersattning/

Jenny sa...

Bia: Tack för länken. Det var väldigt trevligt att få läsa en så saklig sammanställning av information om flaskmatning.
Hade alla hållit sig så sakliga så hade vi kanske inte behövt någon who-kod.

Nu har jag aldrig flaskmatat så jag är inte rätt person att faktakolla informationen, men såvitt jag kan bedöma är detta helt klart en sida värd att hänvisa till när någon behöver hjälp för att lyckas med flaskmatning (och visa fram som föredöme när personer på fullt allvar tror att who-koden förbjuder saklig information om flaskmatning).