måndag 4 juli 2011

Nurse in i Stockholom

Av Marit Olanders

När Monika ammade i cafét på Åhléns city i Stockholm kom säkerhetsvakter och tvingade ut henne, skriver Aftonbladet. Senare sa varuhuschefen fast att cafét och väktarna hade agerat felaktigt.

Men det är varken fel eller brottsligt att ge sitt barn mat så därför sker det nu en nurse in på Åhléns city. Den 9 juli kl 12.30-15.30 samlas föräldrar och barn i cafét och ammar.

En nurse in är en slags flashmob med amning i fokus.när ammande kvinnor blir utkörda från offentliga inrättningar kan man komma överens om att samlas och amma där vid en viss tidpunkt. Det sker för att visa att det är så här många sm barn äter och att dfet är fel att be kvinnor amma på toaletten - för vem vill äta på toa? Det sker också som en solidaritetshandling med den kvinna som blivit påhoppad på grund av sin amning.

I england och USA har hjållits flera nurse ins men den enda tidigare svenska nurse innen mig veterligen ägde rum på Gotland för några år sedan, när en fullmäktigeledamot inte tilläts amma.

10 kommentarer:

panikorv sa...

Innan ni vidtar åtgärder mot en näringsidkare så kanske ni skulle ta reda på fakta.
Hon har blivit avvisad för att hon inte köpte något, inte för att hon ammade...
Hon har även lämnat 3 olika versioner på händelseförloppet och ljuger uppenbarligen.
Skäms på er!
http://www.familjeliv.se/Forum-3-20/m59784047.html

Amningshjälpen sa...

Det är det som är poängen, man SKA INTE behöva skämmas för att man ammar sitt barn! Näringsidkaren har ju en chans att verkligen visa sin amningsvänlighet, eller hur? /Marit Olanders

C sa...

Plus att näringsidkaren ifråga får en massa gäster just runt lunch 9e juli, det borde rimligen inte vara ett problem. Om nu inte ammande mammor är oönskade gäster, vill säga. :-)

Anonym sa...

Men hjälp! Sedan när är en restaurang en offentlig plats? Och sedan när ska en restaurang låta folk som vill vila eller amma sitta på platser där de vill ha betalande kunder? Betalande kunder är mer än välkomna att amma på Hava Java.

Karin Sutare sa...

Det behövs fler ammande kvinnor överallt- på caféer, ute bland folk, ja där människor träffas och rör sig. Fler, inte färre!

Så kom, och amma tillsammas, i en solidaritetshandling!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Även om du raderar kommentaren så vet vi ju att den har stått där. Den var inte otrevligt formulerad, inte provokativ, men däremot negativt inställd till att man inte tar reda på vad som verkligen har hänt i ett enskilt fall innan man drar ihop en mobb och möjligen ställer till problem för en näringsidkare som faktiskt välkomnar ammande kunder i sin restaurang.

Anonym sa...

Angående planerad Nure-in 9 juli på Hava Java.

Tänk noga innan ni handlar. Hela den här situationen har uppstått just för att för många inte gjort just det.

Är det lämpligt med en solidaritetshandling för en kvinna som sitter på café utan att vara betalande gäst? Om man inte är gäst har man inte rätt att uppehålla sig i en cafélokal. Samma på restaurang. Man kan inte bara gå in och sätta sig vid ett bord. Men det förstår, eller förstod inte MM som har gjort så regelbundet. Hon blev ombedd att gå för att följet + barnvagn occuperade det sista lediga bordet för 4, men istället för att handla eller gå ställde hon till en scen vilket var anledningen till att vakter tillkallades. Då först lämnade hon lokalen.

Därefter startar hon en anonym diskussionstråd på familjeliv.se där hon tar upp hur en "svensk kille" som inte ens var "torr bakom öronen" hade bett henne att gå och att vakter hade tillkallats och uppger att utländsk personal vid tidigare besök hade varit mycket mer tillmötesgående. Hon påstår senare i tråden att hon hade köpt kaffe när folk upprepade gånger frågade om det, men säger sedan i en radiointervju, flera gånger t.o.m. att hon inte köpte något kaffe och att hon regelbundet går dett detta fik ibland med, och ibland utan, att köpa något.

MM frisserade händelsförloppet i sin forumtråd och fick därför initialt mycket stöd och uppmanades och pushades till att gå vidare, ta kontakt med media osv. En annan tråddeltagare gjorde tidigt, när stödet fortfarande var stort (innan radiointervjun), en skärmdump på hela tråden och skickade till Aftonbladet. Hon gick i intervjun som ut som mamman som kastas ut för att hon ammade. Innan det hade hon tagit kontakt med Åhléns som också citerades i Aftonbladet med sin ursäkt, dock utan att de först kontrollerat uppgifterna med caféet för att höra deras sida.

På SR P4 berättar MM igen om händelsen och nu blir det uppenbart att hon har ljugit om en rad saker tidigare. Hon tappar sitt stöd i tråden och avregistrerar sig. Hon har sedan försökt få tråden stängd men den lever kvar utan att en stängning skulle spela någon roll för historien är ändå ute på nättidningar, andra forum, och bloggar. Aftonbladet har tagit bort artikeln men den finns spridd på andra ställen på nätet.

En Nurse-in på just detta café skulle uppfattas som ett stöd för MM och att caféet felat. Vidare skulle det inte gynna deras verksamhet att 20 mammor med en massa barnvagnar kommer samtidigt på en lördag då det ändå brukar var fullt med folk på det lilla caféet. Sist men inte minst tror jag inte MM och hennes 3-månaders bebis behöver mer publicitet.

Ska Sveriges andra och Stockholms första Nurse-in ha den här bakgrunden? Vore det inte bättre att exempelvis ta eventet till en större offentlig plats/lokal kanske utomhus eller nära maktens korridorer i stället för att frestas av att rida på den rådande publicitetsvågen bara för att den finns. Det vore att offra de inblandade och riskera negativ publicitet själv.

Jag har följt det här händelseförloppet från starten men representerar inte någon av de inblandade parterna. Jag tycker hela händelsen är djupt tragisk och tycker uppriktigt synd om MM som gått ut med namn och bild i media och som i sitt oförstånd steg för steg hamnat i en sits som hon troligtvis aldrig hade kunnat föreställa sig.

Imetyksen tuki ry sa...

I Finland har vi med stort intresse följt händelser som har skett efter amning i Åhlens varuhus. Vi är med er i andanom.

Amningshjälpen rf, Finland

Anonym sa...

Hur gick det då?? Var det någon som var där? Konstigt att det inte sägs ett ord om det nu efteråt!