tisdag 5 juli 2011

Rätten att vara på en offentlig plats

Av Marit Olanders

Nu går diskussionens vågor höga om amning i offentligheten. Som vanligt är det enskilda kvinnor som blir misstänkliggjorda. Det är tydligen lätt att se amning som ett tillfälle för exhibitionistiskt lagda kvinnor att visa brösten på offentlig plats. "Ska man amma ska man göra det diskret och inte sitta och flasha med brösten" är en vanlig åsikt.

Flasha med brösten? Medan man ammar? Man plockar ut de mjölksura inläggen, håller bort en amningssugen bebis och flashar??? Jag har hållit på med frågor om amning i många år, jag har pratat med mängder med ammande mammor i olika åldrar, läst ännu fler kvinnors berättelser och deras rop på hjälp och stöd på olika internetfora och i tryckta medier.

Amning kan kännas uppfyllande, man kan känna sig fullkomlig och livgivande på ett sätt när man ammar som man väldigt sällan annars gör. Men jag har aldrig hört eller läst om någon som ser sina bröst som sexobjekt under pågående amning. Tvärt om blir brösten väldigt avsexualiserade. Man står på BB och byter blöja med sjukhusskjortan vidöppen för att lufta ömma bröst. Man glömmer stoppa tillbaka bröstet i tröjan när det ringer på dörren efter en amning. Man ammar - på bussen, t-banan, i affärer och på fik. För att barnet behöver det. För att det är bra att amma så fort det piper.

Hur är det med förbehållet att det är okej om man ammar, bara man gör det diskret? Är viss amning okej men inte annan? Skam har i alla tider varit ett effektivt sätt att kontrollera kvinnor och barn. Hur ser icke diskret amning ut? Är det när barnet plötsligt släpper taget och låter mjölken spruta? Eller är det när barnet håller om den lediga bröstvårtan med handen? Tvinnandet, eller masserandet, har visat sig ha en funktion. Det ökar oxytocinflödet och hjälper mamman att släppa ifrån sig mjölken. Att utdrivningsreflexen hänger upp sig är ett av de vanligaste amningsproblemen.

Frågan handlar förstås mycket mer än om amning. Lars H Gustafsson formulerar det väl i P4 Extra. Man ska respektera barnet och respektera mamman, det är de som bäst vet när det är dags att amma. Men det handlar också om alla människors lika rätt att röra sig i det offentliga rummet. Får man inte ha med sig sina barn i det man gör innebär det att man själv blir begränsad.
- Att inte få amma sitt barn när det behöver är ett slags diskriminering, säger Lars H Gustafsson. Det är en viss grupp människor som inte är välkomna på offentliga platser på samma villkor som alla andra.

Åhléns säger att amning visst är välkommet hos dem. Vad bra! då blir ju nurse innen en helt igenom positiv manifestation för föräldrars rätt att både vara på offentliga platser och svara på sina barns behov i den takt de uppstår. Då ökar också chansen att man har sett hur fungerande amning ser ut, innan man själv får barn.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ja vad ska man säga? Egentligen inget för du skriver så bra Marit! TACK!

Kram Jenny

Anonym sa...

Bra skrivet! Det känns dock så synd att debatten ska behöva föras överhuvudtaget. Själv ammar jag tvillingar på 20 månader och har ofta ingen möjlighet att skyla mig särskilt väl. Aldrig någonsin har jag önskat visa upp mig, snarare tvärtom men barnen har helt fått styra själva både hemma och ute. Och visst har vi fått blickar, blickar som vissa gånger utan tvekan varit negativa även om jag för det mesta ändå har svårt att avgöra om det är fascination eller kritik som riktas mot oss.

Det är inte helt lätt att amma offentligt, särskilt inte två och särskilt inte nu när pojkarna är över 1,5 år. Det som, utöver att barnens behov går främst, ger mig styrkan att inte gömma mig är just det du skriver - att visa ATT vi ammar! Ju fler som gör det desto bättre så att amningen får vara den naturliga företeelse den ju är!

Mamma Eli

Anna med tre sa...

Så bra skrivet och så riktigt!

Anonym sa...

Sedan när är en restaurang en offentlig plats? Det finns inga som helst förbud mot amning på offentlig plats vilket du förstås känner till. Däremot får en enskild näringsidkare ha sina egna regler på en restaurang (t.ex. klädkod, åldersgräns osv). På just det här stället är man välkommen att amma, om man är en betalande kund.

Marit Olanders sa...

Anonym, vad bra!Då blir det förhoppnignsvis riktigt lyckat för alla perter på lördag!

Anonym sa...

Om man råkar förstöra för en företagare som troligen inte har gjort något fel (eftersom ammande kunder är välkomna på kafét - i tråden på Familjeliv skriver många att de ammat där många gånger när de har varit där och fikat) är helt egalt i sammanhanget, tycker du? Att sprida osanna rykten och uppmana till att samlas i mobbar?

Anonym sa...

Nu är artikeln borttagen från Aftonbladets sajt, så som de brukar göra när de har skrivit något som är fel. Men du verkar tycka att det inte spelar någon roll om något är sant eller inte, utan vill att det ska passa dina egna fördomar och förutfattade meningar.

Annan anonym sa...

Jag tror att Marit och amningshjälpen inte bryr sig om ifall det visar sig att de har haft fel ang detta, de kommer att genomföra sin lilla "manifestation" ändå. För att de fått ett tillfälle att pysa ut lite frustration över hur deras hjärtefråga kan behandlas så neutralt av andra, att alla inte brinner för amning som de, och för att de är SÅ missförstådda! Och ett tillfälle att manifestera någon slags känsla av "systerskap" som bygger på att man ammar.
Åhléns cafe har inget med det att göra egentligen.

Anonym igen sa...

Ja, jag har insett nu att de verkar ha någon slags offermentalitet. Jag trodde att Marit m.fl. skulle bli tacksamma över att få mer info, men det är ju flera som skriver att det inte spelar någon roll vad som egentligen har hänt eller ens om det har hänt, de ska dit och agitera ändå. I mina ögon är det obegripligt att man kan vilja sparka in vidöppna dörrar. Det borde gå att använda sin kraft bättre.

Annan anonym sa...

Ja, och jag hoppas att de isåfall får den negativa publicitet de förtjänar. Kanske ska tipsa Aftonbladet om detta?!

Jag vill iallafall tacka för mer info om det "inträffade"!!

Snälla Amningshjälpen, förlöjliga inte er själva nu på lördag. Vänta med att hålla en nurse in tills det finns en verklig anledning, annars kommer ni bara få stämpel som oseriösa hysteriska amningsfanatiker.