måndag 25 juli 2011

Tandemamning - att amma två syskon

Av Marit Olanders

Jahapp, det är business as usual på Familjeliv. Samma kvinna som i våras svarar på amningsfrågor, visserligen formellt bli degraderad från expert till amningsrådgivare men ändå, och sidan sponsras fortfarande av en nappflasktillverkare.

Tvärsäkert påstår rådgivaren att man inte kan amma två syskon. Samtidigt passar hon på att marginalisera den frågande mamman genom att påstå att "alla andra" tvååringar inte ammar. Fel! Dubbelfel! Det är inte alls ovanligt i Sverige att kvinnor ammar två barn samtidigt och det finns en hel del ammande tvååringar. En del av dessa ammande tvåårignar har ammande småsyskon och andra har ammande storasyskon!

Amningsrådgivaren tror att mjölken tar slut om det stora barnet ska amma också. Men utbudet av mjölk anpassar sig efter efterfrågan,. DET har hon åtminstone fått rätt i en annan fråga, har jag ett svagt minne av. Men det gäller här också! Och är man orolig för att råmjölken inte ska räcka så är det ju ingen konst att amma det lilla barnet först, eller hur? Kellymom skriver om justr den saken här.

En del storasyskon tycker inte om smaken på råmjölken utan tar frivilligt en paus tills den mogna mjölken kommer tillbaka. Då brukar de bli förtjusta eftersom mjölken då kommer i mycket större mängd än den gjorde under graviditeten.

studdsbollen som skrev frågan till Familjeliv. Vill du och din son amma och fortsätta med det när lillasyskont kommer, så gör det. Det är inte farligt och det fins gott om andra som gör så!

27 kommentarer:

Johanna sa...

Jag ammar två tvååringar och en bebis och alla ligger över medel på BVCs kurvor vad gäller både längd och vikt. Inga problem alls med att få mjölken att räcka till!

Jonna sa...

Hade jag varit medlem på familjeliv hade jag velat dela med mig av en del till den där rådgivaren. Senast häromdagen berättade en vän att hon minns hur det var när hon var i fyraårsåldern och blev ammad samtidigt som sin syster.

Anonym sa...

Jag helammar en bebis och faktiskt nästan tvååringen också då hon knappt vill äta annan mat :-). Har hur mycket mjölk som helst och skulle tom kunna donera, men min mjölk blev tyvärr inte godkänd vilket är konstigt med tanke på att den ändå ska pastöriseras.

Anonym sa...

Den största orsaken att jag idag kan amma/har mjölk min son som föddes 15 veckor för tidigt är en stora syster på 2,5 år som ammade under graviditeten och även under lille brors sjukhustid.

irene sa...

Nu är debatten igång igen Bra att ventilera frågor från fleras olika synvinklar Frågade mina barnmorskekollegor vad de skulle svara på frågan om tandemamning Samtliga på vår mottagning skulle rekommendera att först o främst sikta in sig på att amma den nyfödda babyn. WHO rekommenderar INTE tandemamning men ger mycket bestämda råd att då så sker MÅSTE vissa kriterier uppfyllas Dvs den ammande modern MÅSTE få i sig minst 3000 kal per dag osv. Rek. att ni själva går in o läser detta. WHO rekommenderar att barn ska ha kompletterande mat till bröstmjölken efter 6 månaders ålder Att det går utmärkt att fortsätta amma upp till två år men då bör barnet ha lärt sig att äta av familjens måltider och efter den långa successiva avtrappningen av amningen från 6- 18- 24 månaders ålder så är det lämpligt att barnet äter allsidig kost
Sen är det en helt annan sak om mamman vill fortsätta att amma eller ej Men då är amningen ett extra tillskott till övrig mat. Angående frågan om tandemamning så kan naturligtvis mödrar göra så men babyn ska i första hand få sitt Detta är inget som vi professionella REKOMMENDERAR men självklart har kvinnor sitt eget val att göra
Kommentar till Marit Olander Det är inte barnen som ammar! Du skriver att syskon ammar Det är mödrarna som ammar och barnet blir ammat eller diar på bröstet!

Amningsbloggen sa...

Irene! Att få i sig 3000 kcal per dag är som tur är inget problem i vårt land. Det finns ingen riktlinje i svensk sjukvård om att man att man som professionell inte ska rekommendera tandemamning vad jag någonsin har hört eller läst. Däremot finns det naturligtvis tyckande. I svenskan använder man ordet ammar dubbelt. Mamman ammar och barnet ammar. Dia går naturligtvis också bra, men för många för det tankarna till djur och somliga tycker det känns språkligt fel.
Hälsar Eva-Lotta

Marit Olanders sa...

Irene: Här kommer ett tillägg till Eva-lottas inlägg. WHO rekommenderar inte amning i upp till två år utan två år ELLER LÄNGRE, "two years and beyond".

När du ändå är här Irene måste jag fråga dig hur du ser på att synas i samarbete med en nappflasktillverkare. Ger inte det dubbla signaler? Jag påminner om WHO-koden 7.3
"Ingen ekonomisk eller materiell förmån för att främja försäljningen av produkter som omfattas av denna kod bör av tillverkare eller distributörer erbjudas hälsovårdspersonal eller medlemmar av deras familjer; ej heller bör dessa ta emot sådana förmåner."
Hur ser du själv på din trovärdighet?

Unknown sa...

Märkligt Irene att du och dina kolleger menar på att proffessionella inte skulle "få" rekommendera tandemamning för det var just vad jag blev rekommenderad av min barnmorska som gravid till mitt andra barn. Nu blev det inte så ändå, men min barnmorska tryckte enbart på fördelarna med det OM jag ville fortsätta eller mitt barn ville fortsätta amma trots småsyskon. Ska vi se till andra fattigare länder (afrika m.m.) så är ju tandemamning väldigt väldigt vanligt just för att det är svårt med den där allsidiga kosten du pratar om och då är amning livsnödvändig. WHO rekommenderar att inga barn i de fattiga delarna av Afrika bör sluta amma innan de är 2 helst 3-4 år och då är det faktiskt rätt vanligt att barnen där har fått syskon!

Jenny sa...

Detta är vad WHO gått ut med i en broschyr med namnet "Breastfeeding: how to support success", riktad till just "de professionella" för att de skall kunna ge "stöd till framgång" för ammande mödrar:

På sidan 56 under rubriken:
A new pregnancy
"Breastfeeding during pregnancy is not harmful to either the baby or the fetus. The mother’s nutrient intake is preferentially utilized for the fetus and the milk and lastly for the mother herself. For the sake of her own health, she should therefore eat a normal varied diet."

Och under rubriken What you can do på efterföljande sida (där amningsrådgivaren i fråga bekvämt nog hoppat över alla punkter utom punkt 3 och 5):
· Encourage the pregnant mother to continue breastfeeding, if she and the baby want to, particularly if her baby is less than six months old.
The baby will benefit from even a token amount of breast-milk.
· Prepare the mother for the possibility that her nipples may become very tender, especially in the first months, and that her milk production may decrease, so that the baby demands very frequent feeding, or weans itself.
· Explain to the mother that her breast-milk reverts to colostrum during the pregnancy to suit the new baby.
· Support the mother if she decides to breastfeed the siblings.
· Make the mother aware that the new baby should have priority. The older baby should be getting a proportion of its nutrients from solid food.
· Make the mother aware that each baby should get both foremilk and hindmilk at each feed. It may be simpler and safer to let each of them have their own breast. In this way the milk in each of the breasts will be tailor-made to suit the needs of the baby who gets it.
· Help the mother make contact with other mothers in your practice who have become pregnant while breastfeeding, and who have breastfed siblings.
· If the pregnant mother wants to stop breastfeeding, support her wish.
Help her to take the baby off the breast gradually.

http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0019/118414/E57592.pdf

Anonym sa...

Vilken tur jag då uppenbarligen haft som stött på kunniga och ödmjuka barnsjuksköterskor och barnmorskor under den tid jag ammat syskon - sammanlagt handlar det om över två års tandemamning och jag har alltid blivit mycket positivt bemött, utan pekpinnar.

Dessutom är det självklart att amningen kompletterats med fast föda från ungefär 6månaders ålder även för mina långtidsammade barn. Förstår inte vad det har med amningslängden att göra?

´villu sa...

Ang Marits kommentar till Irenes svar på fråga om tandemamning.

I Marits kommentarer till Irenes synpunkter kan man läsa in hur Marit illvilligt målar in Irene ett hörn där hon smutskastas med falska påståenden om att vara köpt av kapitalet (“Jahapp, det är business as usual”) och att vara en självutnämnd profet i amningsfrågor.
På så sätt skapar journalisten Marit sin egen legitimitetsgrund att köra ett eget hemmagjort vetenskapsrace i frågor om amning.

Följande är några vantolkningar och felaktiga tillskrivanden som återfinns i Marits kommentarer:

1. “Irene är degraderad från... till...” Här skapas intrycket att Irene blivit offentligen smädad för brist på yrkeskompetens och yrkesheder! Däremot har Irene gjort anspråk på att ett meningsutbyte i amningsfrågor ska ha grund i vetenskap och beprövad erfarenhet.
2. Att vara “sponsrad”. Att vara sponsrad innebär inte med nödvändighet att man åsidosätter sin yrkesetik och sitt professionella ansvar.
3. “Tvärsäkert påstår rådgivaren att man inte kan amma två syskon.” Marit läser med skyddsglasögon. Vad Irene har skrivit är att det yngre barnet bör prioriteras.
4. “Rådgivaren tror att mjölken tar slut.” Irene hävdar å andra sidan naturlagen om att resurser ej är oändliga.
5. Med Marits positionering för dubbelamning “Det är inte farligt att amma två syskon”, förses Irenes utsagor med en varningsstämpel. Här har vi ett exempel på ett falskt och illvilligt tillkrivande. Farlighetsaspekten är Marits eget tankefoster.
Det är sorgligt att Marit saknar vetenskaplig skolning när hon nu som självutnämnd rikslikare får hålla på att raljera om och utdöma sakkunnigas omdömen i amningsfrågor. Ett vetenskapligt förhållningssätt innebär att man formulerar råd som är direkt anpassade till de särskilda omständigheterna i det individuella fallet och ej att blint hävda en fundamental uppfattning i alla fall.

Villu

Unknown sa...

Kort fråga: Villu, har du själv läst det svar som Irene skrev? Har du nått bättre sätt att skriva att hennes titel på FL gick från amningsexpert till rådgivare och att det kom till en text om att man bör rådfråga fler än bara henne?
Citat direkt från Irenes svar på FL:
"Annars kanske han tömmer dina bröst så den lilla babyn inte får vad den behöver." Detta insinuerar dels att mjölken lätt tar slut, dvs inget om tillgång och efterfrågan och är man rådgivare i amning så SKA man veta att bröstmjölkens volym ökar om brösten stimuleras mycket vilket dem gör om två barn ammar. Dessutom insinuerar det att mamman inte själv skulle vara kapabel att inse att bebisen behöver äta först, det stora barnet sedan, för att inte tala om att hon tillskriver det större barnet matrutiner som denne högst troligt inte har (dvs får det att låta som att mamman skulle helamma det stora syskonet).
Irene skriver också att "alla" professionella barnmorskor avråder från att tandemamma vilket är LÖGN. Jag vet inte hur du tolkar det hela men skriver man att alla som "vet vad de pratar om" avråder från något med motiveringen att det därför finns en orsak bakom det så låter man påskina att det är farligt att amma två barn samtidigt, iaf för det nyfödda barnet.
Marit har på intet sätt skrivit en text här utifrån "hjärnspöken" och är det någon som argumenterar utifrån vantolkningar måste jag tyvärr säga att det är du. Vad gäller den vetenskapliga grunden i Marits svar så är det öht inga fel på dem, men du kanske har egen fakta att komma med?

irene sa...

AMNINGSHJÄLPEN sposras av flera olika affärsdrivande företag genom de annonser som finns på hemsidan Hur ser du på detta Marit Olander?
Man måste faktiskt läsa fråga o svar för att kunna kommentera Ni som skriver förvrider orden och lägger egna innebörder i dem Saklig debatt är väldigt positiv för då får man fram mycket fakta Men nu är det pajkastning eller kanske rent av stening... Amning är i alla fall en helt fantastisk möjlighet och det bästa som finns Tandemamning är inte bara solsken Det finns nackdelar som ej berörts i denna debatt

Marit Olanders sa...

Irene, jag är nyfiken på hur du förhåller dig till WHO-koden, som reglerar marknadsföreing av bland annat nappflaskor, speciellt dess artikel 7.3.

Susanna sa...

Varför envisas så många med att tro att långtidsammade barn inte äter annat än bröstmjölk. Även Irene verkar ju tro att man helammar tvååringar. Är folk så himla inkörda på att matintrodukton betyder amningsavslut. Jag har ammat en tvååring. Han gick på dagis, åt massor med mat av alla de slag och så ammade han också, men han drack inte välling. Just nu har jag en 19 månaders här hemma. Han ska snart serveras Tacos, han älskar tacos. Men för ett par timmar sen när han skulle sova middag så fick han en slurk tuttemjölk. För vad han äter till middag påverkar ju inte amningen.

Amningsbloggen sa...

Villu, det är ju just Irenes vetenskap vi vill veta mer om. Vi tycker det verkar mer som tyckande och inte vetenskap.
Hälsar Eva-lotta

Tina sa...

Jag vill gärna veta vilka nackdelarna är med tandemamning. Med källförteckning. Jag har aldrig hört om något liknande under alla min år som ammande mamma eller forskningsintresserad journalist. Irene, vill du vara snäll och räkna upp nackdelarna och var informationen kommer från?

Jasmine sa...

Jag har en lång och komplicerad amningshistoria. När min son var nyfödd fick han ersättning redan på BB och när han var en vecka gammal fick jag rådet av BVC att komplettera med bröstmjölksersättning. Rent felaktiga råg men det förstod jag inte då. Och sedan var den onda cirkeln igång. Veckorna fylldes av ammande, pumpande, rengöring av flaskor och pumpar, oro, upprepade mjölkstockningar, smärta och svamp. Jag var mer eller mindre helt låst till hemmet. Min sorg var bottenlös och min enda önskan var att det skulle fungera. Jag fick välmenta men högst oombedda (och ofta felaktiga) råd från omgivningen, som dessutom tyckte att jag att jag borde ge upp. Jag var på Amingsmottagningen på sjukhuset några gånger och det hjälpte delvis. Men jag har i efterhand förstått att även de har missat en del väsentliga saker som påverkade amningen negativt. Bl.a. min sons användande av napp (också på rek. av BB) som jag tror försämrade sugtekniken. Vi kämpade vidare, helammade även i en period men drabbades av allt svårare mjölkstockningar och även svamp som krävde upprepad medicinering för oss båda två.

Så småningom upptäckte jag Amningshjälpen och började sluka fakta om amning. Den här gången hamnade jag på rätt forum. Den verkliga vändpunkten kom när jag kom i kontakt med en kvinna, en doula och utbildad amningsrådgivare i Amningshjälpens regi. Då var min son nästan sju månader. Jag möttes av stor förståelse och värme och fick råd som jag aldrig hade hört förut. Bland annat om bröstkompression – som blev till stor hjälp mot mina återkommande mjölkstockningar. När min son sedan slutade med napp vid åtta månaders ålder blev allt ännu bättre. Två månader senare var mjölkstockningarna utläkta och sedan dess har jag inte haft någon alls.

Det är nu snart ett år sedan. Min son är i dag ett år och nio månader och ammar fortfarande. Vi njuter av det båda två och har inga planer på att sluta. Vi har kämpat hårt och jag har förstått att okunskap och dåliga råd, förbiseende av problem, skuldbeläggande från BVC och alla oombedda kommentarer från omgivningen har varit faktorer som gjort att det tog oss tio månader att komma förbi alla hinder och bara kunna börja njuta av amningen.

Därför – med denna historia i bagaget - blir jag ledsen när jag läser en del av svaren i Familjelivs amningsspalt. Inte bara frågan om tandemamning utan andra också. Jag skulle vilja säga att en del svar innehåller just sådana råd som gav upphov till mina stora amningssvårigheter. I en del fall skulle jag nog också vilja säga att om jag hade följt vissa råd skulle min amning t.o.m. med stor sannolikhet ha gått förlorad. Sedan tror jag att amningsrådgivaren på alla sätt och vis är en varm och omtänksam person som säkert i verkliga livet - på ett BVC och inte i ett nätforum - är hur hjälpsam och omtänksam som helst. Ibland kan saker tyvärr se värre ut när de är skrivna.

Jag blir också bestört, men också oändligt trött, på elaka kommentarer som den från Villu ovan. Jag har under dessa snart två år mött så mycket okunskap om amning (jag själv stod olyckligtvis för en del av den) och mött så mycket motstånd mot amning att jag rent av, ibland, skulle vilja kalla det amninghat. Just ett sådant förefaller kommentatorn Villu representera och jag ställer mig frågan vad en sådan person gör i denna blogg överhuvudtaget.

Det blev ett långt inlägg men jag ville berätta. Jag är glad och tacksam över att Amningshjälpen och den här bloggen finns – och även andra bloggar som jag också funnit nu på senare tid, som t.ex. Sagogrynet och Höstlycka. Ni är till stor hjälp och inspiration! Framförallt som jag nu återigen får oombedda råd och ibland rena påhoppningar. Den där ”tyckande och tänkande omgivningen” har nämligen en hel del att säga om långtidsamning också. Men tack vare min nyvunna kunskap och med alla dessa era kloka bloggar i ryggen, kan jag nu lätt bara säga: ”Jag bryr mig inte skvatt”. Och läser i stället: ”The Politics of Breastfeeding” av Gabrielle Palmer.

irene sa...

NU RÄCKER DET MED ELAKHETER OCH FELTOLKNINGAR OCH ÖVERDRIFTER.
Läs sakligt utan negativa glasögon på.Reagera inte med undantagen.
Till Marit: JAG ÄR INTE SPONSRAD AV AVENT. Jag är rådgivare för Familjeliv och betalas för min insats av dem. Att sedan Avent köper reklamplatsen bredvid mig har jag inget emot. Marknadsföringen av amningsprodukter som underlättar för kvinnor att upprätthålla sin amning så länge som möjligt även efter att de har återgått till arbetslivet, är positivt. Ni förväxlar redskap med innehållet. Det är BRÖSTMJÖLKSERSÄTTNING och marknadsföring av densamma som strider mot WHO koden.Tack o lov finns det nappflaskor som med rätt innehåll dvs. bröstmjölk räddat många för tidigt födda barns liv!
Du insinuerar om favörer Marit TA TILL BAKA DETTA! Jag följer min yrkeskod och yrkesetik.

Till Jenny: Denna brochyr från WHO och dessa rekommendationer är framtagna för den fattiga världen där det inte finns tillgång till rent vatten.Mycket saklig information men är inte precis tänkt att användas som REKLAM för att allt fler kvinnor i Sverige skall gå över till syskonamning!

Marit Olanders sa...

Tack för ditt klargörande Irene. Att jag som journalist och bloggare ställer frågor är inte att insinuera utan en chans för dig (och vem det nu må vara) att ge sin syn på en viss sak.

Personliga påhopp accepteras inte på Amningsbloggen. Enstaka gånger, i andra trådar, har det hänt att jag har raderat inlägg. Amningsbloggen månar om en öppen och saklig debatt. Jag har läst inläggen i denna tråd noga och jag ser inga påhopp på dig, Irene. Jag ser raka frågor som väntar på raka svar, och berättelser om egna erfarenheter som inte direkt berör dig.

Jag tycker också det är tråkigt att inte Familjeliv inte träder fram och förklarar sitt agerande.

Vad gäller WHO-koden så omfattar den både bröstmjölksersättning, nappflaskor och dinappar. Det borde du känna till.

WHO:s rekommendationer, vidare, gäller för hela världen, inte bara för vissa länder.

Syskonamning tillämpas enligt befintlig forskning av en liten grupp välutbildade välinformerade kvinnor som orkar och vågar stå emot omvärldens misstroende. De har rätt till tillgänglig fakta.

Tina sa...

Vilka elakheter syftar du på Irene? Och så vill jag väldigt gärna ha källor och svar på min fråga ovan.

Tina sa...

Och vad gäller WHOs rekommendationer om amning har du fel. De riktar sig mot hela världen, bland annat för att förekomsten av infektioner (öron, mag-tarm-system) blir betydligt mindre i I-länder, enligt stora studier. Jag föreslår att den som är intresserad läser WHOs expertgrupps uttalanden och sammanfattningen av resonemangen som lett fram till rekommendationerna. Någon annan kanske har länken till hands, jag skriver inte från min egen dator.

Cecilia sa...

Enligt Folkhälsoinstututets skrift "Amning idag" som är utgiven på Gothia förlag går det utmärkt att amma under graviditeten och fortsätta amma båda barnen sedan den nya babyn är född.

Som amningsrådgivare i Amningshjälpen är det viktigt att inte låta sina personliga åsikter lysa igenom, och jag är noga med att skilja på mina personliga val och åsikter och vad den hjälpsökande mamman frågar om, hennes behov och situation som kan vara mycket olika mina egna. jag försöker gärna presentera flera olika möjliga vägar att gå, så får mamman känna efter om någon av dem kan kännas rätt för henne och hennes familj. Mina privata åsikter kan jag dryfta på min blogg eller privat med släkt och vänner. Det är inget jag ska prångla på hjälpsökande mammor. Vissa trivs med att tandemamma, andra trivs inte med att tandem amma. Hur bra det blir eller inte är i allra högsta grad individuellt! Liksom trivsel med amning av ett barn är individuellt.

Där upplever jag att Familjeliv brister i sin rådgivning. Jag saknar een vetenskaplig grund för råden om amning och graviditet "Detta blir inte bra kära du" är både att klappa nedlåtande på frågeställarens huvud och osakligt.

Jag har själv tillskillnad från FLs rådgivare erfarenhet av att amma syskon, en 2-åring och en bebis. Det fungerade mycket bra för oss. Jag har även ammat 2-åringar utan att amma yngre syskon och känner många andra mammor som ammar 2-åringar, så att "alla andra" slutat amma då är inte heller en sanning.

En 2-åring äter dessutom fast föda och ammar mest för mys, tröst och för att det är bra för hälsa och immunförsvar och att det helt enkelt varit normalt att ammas minst 2-3 år såväl historiskt, globalt som biologiskt. En 2-åring ligger inte ständigt vid tutten, utan ammas kanske lite morgon och kväll.

Små matvägrare är mindre vanligt men de finns av alla sorter! Både ammade och de som lever mest på välling. Matvägrare är dock inget jag har personlig erfarenhet av då alla mina barn ätit med god aptit från start.

Matlust är något helt annat än att längta efter en lugn stund i famnen. Vare sig det är med napp i munnen, en vällingflaska eller med amning. Vilket som passar familjen bäst är inget jag tycker att man som amningsrådgivare bör sätta sig till doms över.

Jenny sa...

Irene, igen:
Just denna broschyr är framtagen för Europa.
Rekommendationerna angående amning är universella. Rådgivningen till gravida och ammande kvinnor kan däremot säkerligen behöva se olika ut beroende på om amning är livsnödvändigt, som i många fattiga länder eller "bara" ger hälsofördelar, som i vår del av världen.
Och just denna broschyr riktar sig som sagt till rådgivare i Europa, för att du och dina europeiska kollegor skall kunna ge de mammor ni möter i er praktik stöd som får dem att lyckas med sin amning.
Idag sker alltför ofta motsatsen.

Och jag förstår inte ditt sista stycke. Menar du verkligen att du skulle göra "reklam" för tandemamning om du gav saklig information om det istället?
Jag vill gärna tro att det är en feltolkning från mig, men förstår faktiskt inte varför du annars skriver en sådan kommentar.
Jag bifogar länken igen:
Breastfeeding: how to support success

Helene sa...

Irene: du säger att du inte är sponsrad av avent men i en tråd skriver du till en mamma:


"Jag är ju engagerad för Philips Avent som vill hjälpa alla kvinnor till att få amning att fungera så länge som möjligt Också när kvinnor återgår till arbete och pappan är hemma Produkter finns att köpa på Apoteken Jag får ju inte göra reklam här men eftersom du frågar så måste jag ju svara dig"

Vad innebär "engagerad" och vad gör du när du skriver så... om inte reklam??

Anonym sa...

I ett inlägg den 28 juli 2011 skriver Irene, Amningsrådgivare på forumet Familjeliv att "Tandemamning är inte bara solsken Det finns nackdelar som ej berörts i denna debatt". Frågan om vilka dessa nackdelar är har därefter ställts ett par gånger bland kommentarerna.Jag skulle väldigt gärna vilja veta det, då jag tandemammade mina barn och inte upptäckt några nackdelar - tvärt om! Men är ju såklart orolig att jag i så fall utsatt dem för något farligt. Irene skriver även med hänvisning till WHO att en tandemammande kvinna måste få i sig minst 3000 kalorier per dag. Vad är orsaken till det? Får inte mjölken tillräckligt med näringsämnen, eller energi? Och i så fall - hur märker man det? Om man som mamma inte får i sig 3000 kalorier, men bebis växer som den ska ändå, finns det ändå ett problem?

Frågor från en naiv mamma...

Marit Olanders sa...

Den vanligaste anledningen till att kvinnor slutar tandemamma verkar vara att de inte orkar med det - att det blir för mycket att amma två (eller fler) barn.
Även om man ammar bara ett barn bör man äta lite mer än vanligt. Undernäring är som bekant inget stort problem i vår del av världen. Ofta är man mer hungrig under amningsperioden så man äter mer än vanligt av sig själv. Dessutom förbättras matsmältningen av amningshormonerna. Mjölkens kvalitet påverkas inte i första taget av mammans näringsstatus, även undernärda kvinnor producerar mjölk av god kvalitet. Eventuelll näringsbrist går ut över henne själv.