måndag 15 juni 2009

"Om ett multinationellt företag ..."

Om ett multinationellt företag utvecklade en produkt som var både näringsmässigt balanserad och utsökt god, en mirakelmedicin som kunde både förebygga och bota sjukdom, som var nästan gratis att framställa och kunde levereras i precis den mängd konsumenten efterfrågade, skulle tillkännagivandet av det få företagets aktier att rusa upp i börstoppen. Forskarna som framställt produkten skulle vinna priser och för alla inblandade skulle förmögenhet och inflytande öka dramatiskt. Kvinnor har producerat ett sådant undermedel sedan mänsklighetens uppkomst och utgör ändå den halva av mänskligheten som har minst rikedom och makt.

Detta citat, eller delar av det, kan man se här och där. Det kommer från den brittiska författaren Gabrielle Palmer och utgör inledningen till hennes bok The Politics of Breastfeeding, som nyligen har utkommit i en tredje, omarbetad upplaga. Jag har översatt det till svenska som hastigast här men i original är den förstås skrivet på engelska - boken finns inte i svensk översättning.

Jag ville bara att ni skulle veta det. Cred för citatet till Gabrielle Palmer.

Marit Olanders


5 kommentarer:

Eva-Lotta Funkquist sa...

Tack Marit. Jag kände mig plötsligt rik. Men faktum är att jag tror att våra aktier är på väg att rusa i höjden, fast då från en väldigt låg nivå. Är det inte så?

Madelene sa...

Läste just på mjölkpaketet om vilket mirakel som sker i korna när de gör god och näringsrik mjölk av gräs :-)
Tänk om citatet du skrev det kunde stå på reklamtavlorna på bussar och tunnelbanor och spårvagnar och , och !!!

Eva-Lotta Funkquist sa...

Jag har tänkt mycket på det här att det sker så mycket våldtäkter i krig. Det kanske det alltid har gjort, men man kan ju tro att det blivit ett vanligare krigsföringssätt. Eller är det enbart att det uppmärksammas? Har inte detta i så fall med att göra med kvinnors relativt sett ökade makt, att man mer ger sig på dem? Eller?

Marit Olanders sa...

Har verkligen kvinnor relativt sett ökat sin makt? Jämfört med vad?

Eva-Lotta Funkquist sa...

Fattigdomen är på väg att försvinna i de områden där man inför mikrolån. De som lånar ut pengar vägrar att låna ut till män. I västvärlden klarar (pojkar) män inte av skolsystemet. Traditionellt sett kvinnliga hjärtefrågor blir viktigare och viktigare inom politiken. Och: amningen uppmärksammas mer och mer i världen.
Jag vet inte, det är en känsla jag har...
När man läser kommentarerna Linda Skugge fick då hon ammade på krogen så får man en känsla av att det handlar om rädsla för maktförlust. Att man ser amningen som en makthandling som ska bekämpas. Amningenen håller ihop och skapar samförstånd och måste därför motarbetas.