måndag 29 juni 2009
Bröst bits
Jag har tänkt på precis samma sak, med den skillnaden att jag oftast märker om någon ammar, eftersom jag är intresserad av ammande kvinnor. Jag har också märkt att de gör det jätteestädat, jättesamlat och ljudlöst. Jag har också tänkt att det måste vara en diskussion om helt andra saker. Men vad är det om? Jag är sjukt nyfiken. Jag önskar att kvinnor slutade att göra det jätteestädat, jättesamlat och ljudlöst. Att de slängde upp brösten på bordet på Riche så att vi får veta. Kommer vakten att bli jätterädd och tro att han ska bli biten och ta fram sin stora batong? Kommer det att bli debatt i riksdagen och helt nya lagar?
Eva-Lotta Funkquist
söndag 28 juni 2009
Amningstillfällena glesas inte ut
När Carol Worthman och Melvin Konner på 1970-talet ville få svar på frågan varför kvinnorna ifrån ursprungsbefolkningen !Kung San södra Afrika föder barn så glest registrerade de under deltagande observation spädbarnens amningsfrekvens. Under de tretton timmar registreringen pågick ammade en tre dagar gammal pojke 36 gånger, en fjorton dagar gammal pojke 41 gånger, en ettårig flicka 63 gånger och en artonmånader gammal pojke 75 gånger. Om man räknar ut antal gånger per timme som barnen ammade ser man att tredagars pojken ammade 2,7 gånger per timme, tvåveckors pojken 3.1 gånger per timme, den ett år gamla flickan 4.8 gånger per timme och artonmånadersbarnet 5.7 gånger per timme. Här finns alltså något intressant att notera; barnen ammar oftare ju äldre de är, alltså tvärtom mot den mycket starkt förankrade västerländska uppfattningen att spädbarnet genomgår en mognadsprocess som gör att amningstillfällena glesas ut ju äldre barnet blir.
Klicka på rubriken om du vill läsa mer!
Eva-Lotta Funkquist
fredag 26 juni 2009
Synliggör amningen!
Jag kan bara hålla med. Men tillägger att världen också behöver se mer bröst som ammas också. Amningen gynnas inte av påklistrad prydhet. Brösten har en viktig roll i sexlivet, i vår kultur om än inte i alla. Men i alla kulturer är brösten en förutsättning för amning.
torsdag 25 juni 2009
Hur får man människor att våga protestera?
-Jag kan faktiskt inte välja själv vad jag ska säga, femminutersmetoden är vår policy när föräldrarna upplever att barnen har sömnproblem och jag måste följa vår policy.
Visst, det är oerhört historielöst att svara så, men samtidigt; är vi inte många som skyddar oss på ett liknande sätt? Nu senast antagligen personalen på de statliga sis hemmen. Ekot har avslöjat att man använder så kallad isolering för att straffa barn. Barn som ej beter sig önskvärt låser man in i ett kalt rum med endast en galonklädd madrass på golvet. Först måste barnet ta av sig alla kläderna. Ekot har gått igenom ett halvårs dokumentation över hundratals händelser där sis hemmen har använt isolering. En trettonårig flicka blev så rädd och ledsen då hon skulle låsas in att hon kräktes tre gånger. Hon klarade inte av att klä av sig själv. Personalen tog av henne kläderna.
Varför väljer ingen ur personalen att protestera mot policyn? Hur många kände till att detta förekom utan att protestera? Hur är det möjligt att det går så här snett? Och vad kan vi göra för att det inte ska hända igen?
I mitt arbete som barnsjuksköterska har jag sett hur det går till när man får personal att tycka att femminutersmetoden är rätt sätt att komma tillrätta med sömnproblem hos små barn. När alla i en vårdkedja drar åt samma håll blir det hela väldigt övertygande. Personal som egentligen "vet" att det här är fel sätt att behandla ett barn på fås i alla fall att rekommendera metoden till föräldrar.
Hur får man människor att istället våga visa sin tveksamhet och protestera? Kan man ha ämnet civilkurage i grundskolan? Eller finns det något bättre sätt?
Eva-Lotta Funkquist
onsdag 24 juni 2009
Det är bara britterna som har hang-ups på sugandet
Och jag blir ju så glad!
Läs själva här
Eva-Lotta Funkquist
tisdag 23 juni 2009
Hot inifrån mycket värre än hot utifrån
Läs mer i Anknytningsteori, betydelsen av nära känslomässiga relatioer, Broberg, m. fl.
måndag 22 juni 2009
200 gram per vecka
Hej!
Jag har en son på 4,5 månader som nu är 70 cm och väger 7,2 kg. Han har alltid varit "smal" i förhållande till sin längd men fram till 3 mån låg vikten gott och väl över normalkurvan. Sen började viktkurvan smyga neråt. Vid 3,5 mån sa BVC att det är vanligt att viktökningen minskar i den här åldern för barnen är mer aktiva och samtidigt har de svårt att koncentrera sig på att äta för allt är så spännande. Vid 4 mån hade han bara ökat ca 100 g på 2 veckor och då sa sköterskan att om han inte börjar öka mer i vikt snart får jag börja ge honom gröt som tillägg. Det vill jag inte för jag vill väldigt gärna helamma tills han är 6 mån.
Eva-Lotta Funkquist
söndag 21 juni 2009
Ammade barn växer långsammare
Klicka på rubriken om du vill läsa mer!
Eva-Lotta Funkquist
Könet avgör energin
Eva-Lotta Funkquist
torsdag 18 juni 2009
Inte kunna amma - en sorg för livet
När hon ska förklara varför det är viktigt får hon gråt i rösten. Det visar sig att hon har fått tre barn, födda under 1960-talet. Då härskade fyratimmarsschemat över Sverige. Att amma kl 6, 10, 14, 18 och 22 (och kanske ett nattmål kl 02 i början) var helt enkelt det man gjorde.
– Jag ammade väl i tre-fyra veckor, sa hon. Sen tog det slut.
Hon minns fortfarande hur hennes barn låg i vaggan och skrek och hon inte för allt i världen fick ta upp det.
När fyra timmar hade gått och det var dags hade barnet somnat.
Och inte nog med det.
– Jag arbetade som barnsjuksköterska på den tiden. Det här var ju vad vi lärde ut till mammorna, konstaterar hon sorgset.
Nu ser hon sin dotter amma på barnbarnets signaler. Hur enkel och smidig amningen blir. Så nöjda de är, båda två.
Samtidigt hör hon att olika röster vill ha tillbaka fyratimmarsschemat. Då blir hon arg.
– Jag hörde en professor säga att barnen ställer in sig på det. Men det går ju inte, säger hon.
Marit Olanders
Koranen och WHO
Det är väl lite häftigt?
Eva-Lotta Funkquist
onsdag 17 juni 2009
Schemastyrd amning - en larvig sak?
Eva-Lotta Funkquist
Råmjölken är livsviktig
tisdag 16 juni 2009
Återupprätta amningskunskapen
Eva-Lotta Funkquist
måndag 15 juni 2009
Nytt nummer av Amningsnytt ute (eller på väg)!
Delamning kan vara frivillig eller ofrivillig.
Delamning kan vara en rörelse. En väg mot avvänjning.
Eller en väg mot enbart amning — helamning.
Men delamning kan också finnas till för sin egen skull.
Möt Ingrid som valde bort helamningen för att få en fungerande vardag med två små barn. Möt Madeleine som kämpar för att få mjölken att räcka till.
Här finns också konkreta tips om hur man kan kombinera bröstmjölksersättning och amning.
Amningsnytt går på BVC
BVC är ett hett ämne bland Amningsnytts läsare. BVC har bara liten påverkan på föräldrars val kring amning, menar en BVC-sjuksköterska som Amningsnytt har intervjuat. Är det amningsproblem vid hembesöket så går det före inskrivningssamtal, menar en annan BVC-sjuksköterska. A och O är att stötta mamman i hennes egna beslut.
Tjock bebis - bra eller dåligt?
I en studie blev de tjocka bebisarna överviktiga senare under barndomen, i en annan studie var det de tjockaste bebisarna som var smalast senare under barndomen. Vad innebär de här rönen för amningsråden? Ingenting.
Dietisternas samröre med barnmatsindustrin
Både Nestlé och Semper presenteras som sponsorer på Dietisternas riksförbunds hemsida. Hur går det ihop med WHO-kodens artikel 7.3? ”Ingen ekonomisk eller materiell förmån för att främja försäljningen av produkter som omfattas av denna kod bör av tillverkare eller distributörer erbjudas hälsovårdspersonal eller medlemmar av deras fmailjer; ej heller bör dessa ta emot sådana förmåner.”
Dags för relationer i stället för metoder?
00-talet har varit metodernas årtionde i svensk barnuppfostran, skriver Amningsnytts redaktion i ledaren. När man använder en metod så ställer man sig utanför det hela själv. Man lever inte på lika villkor som den person man tillämpar en metod på.
I sömnmetoder för spädbarn,varnas föräldrar för att låta barn ammas till sömns, vilket bidrar till att försvåra amningen helt i onödan, eller ens låta barnen ha kroppskontakt medan de somnar.
Kanske det är dags att erkänna det ömsesidiga i relationen mellan barn och vårdare. Kanske är det dags att sluta skrämma kvinnor från att låta barnet somna vid bröstet.
Kontakta Amningsnytts redaktion, amningsnytt@amningshjalpen.se för ett eget ex av tidningen.
"Om ett multinationellt företag ..."
söndag 14 juni 2009
Kolikbarn
Barn med kolik brukar börja gråta vid ett par veckors ålder och gråten brukar kulminera vid sex veckors ålder. Kolik är lika vanligt förekommande hos ammade som hos flaskuppfödda barn, men vanligare hos barn till rökare. Barnet tycks verkligen ha svåra magsmärtor och drar ofta benen upp mot magen. Ofta har de rikligt med gaser och rapar och fiser mycket. Vid tre till fyra månaders ålder brukar problemet avta.
I en studie från 1980 talet lyckades man visa att ökat bärande från födelsen kan minska skrikandet vid 5-6 veckors ålder (Pediatrics. 1986;77:641-8). När man sedan försökte upprepa resultatet genom att behandla kolikskrik genom att uppmuntra föräldrarna till mer bärande lyckades man inte med det (Pediatrics. 2000;106 (1 Suppl): 184-90).
Varför fungerar inte bärandet, när barn i så kallade ursprunliga kulturer nästan inte gråter alls? Nyblivna föräldrar nås av väldigt mycket information som inte alls stämmer överens med hur barnet fungerar ursprungligt. När barnet föds förväntar det sig att bli ammat väldigt, väldigt ofta, faktiskt flera gånger i timmen. Den här informationen kommer nästan aldrig fram till föräldrar och de lämnas att finna en väg att trösta och mata barnet utan så mycket stöd från vårdapparaten (eller med hjälp av helt ovetenskapliga råd). Kolikgråt brukar upplevas av föräldrarna som en gråt som ”går över styr” och barnet hamnar i en ond cirkel där föräldrarnas försök att få tyst på och trösta barnet tycks omöjliga för barnet att ta till sig. Kolikgråt startar ofta på eftermiddagen vid nästan samma klockslag varje dag. Om föräldrarna förekommer barnet och bär det (gärna hud mot hud) och om mamman ammar tätt, tätt innan gråten startar kan man ibland ”mota Olle i grind” och gråten tillåts aldrig bryta fram i full storm. Barnet vill (i enlighet med den mänskliga digivningsstrategin) äta väldigt ofta, men beter sig ibland som det inte vet vad det vill, utan släpper bröstet och skriker (precis som !Kung San barnen). Då kan det vara bra att ”truga” lite, och erbjuda bröstet i alla fall. Då kommer en del barn på att de faktiskt vill äta, om än bara någon minut. Ofta vill inte barnet att den som bär det ska sitta ner, utan istället ständigt vara i rörelse med barnet i famnen och kanske också amma barnet stående eller gående. En bärsjal kan underlätta och barnet ska då helst bäras så att det kommer åt att amma. Barn som äter så här ofta behöver inte rapas utan klarar av att göra sig av med luften ändå. De täta matningarna lugnar barnet och därför brukar det här sättet att amma på inte upplevas som jobbigare. En del mammor bukar beskriva det som att de börjar amma med ”ryggmärgen” och startar amningarna utan att tänka på det. Föräldrar som flaskmatar sitt barn kan efterlikna den här situationen genom att ha iordninggjord ersättning i en kanna i kylskåpet. Därefter kan de mata barnet med småskvättar (kanske 10-20 ml) ofta, ofta. Så små matmängder kan man snabbt värma genom att sätta flaskan i vattenbad eller direkt under kranen
Eva-Lotta Funkquist
En del människor har svårt att skilja på amning och sex- jag är inte en av dem
Eva-Lotta Funkquist
lördag 13 juni 2009
Bröstmjölk angriper cancerceller
Klicka på rubriken om du vill läsa mer om HAMLET!
Eva-Lotta Funkquist
Echo diar varje timme
Eva-Lotta Funkquist
fredag 12 juni 2009
Att ge amningsstöd
Frågeställaren ammar sällan på dagen och oftare på natten. Hon får inget stöd för att hon tycker det är jobbigt att folk frågar om hon "ska amma nu igen". Det enda råd hon får angående nattamningen är att börja ge sonen gröt på kvällarna.
Detta går stick i stäv med svenska rekommendationer om enbart amning till sex månader eftersom det inte finns några näringsmässiga skäl att börja med mat tidigare. Den svenska rekommendationen inskärper också att annan mat ska ges tidigast från fyra månaders ålder. Den här pojken är inte ens fyra månader.
Det finns även studier som pekar på att det finns en något ökad risk för sjuklighet om man börjar med annan mat vid fyra månaders ålder, jämfört med om man fortsätter att helamma till sex månaders ålder, se t ex Chantry et al; Full Breastfeeding Duration and Associated Decrease in Respiratory Tract Infection in US Children
Enligt en svensk studie tar matintroduktionen också längre tid och innehåller oftare "bakslag" om man börjar vid 4 månader jämfört med vid 6 månader, Agneta Hörnell: Breastfeeding and Introduction of Other Foods, A Prospective Longitudinal Study, Uppsala, 2000.
Att det ska gå 3-4 timmar mellan amningarna vid 3-4 månaders ålder är en föreställning som finns bland BVC-personal som inte passar alla mor-barnpar. Det gynnar både amningen och anknytningen att fortsätta amma på barnets signal, om man trivs med det. Att börja styra amningen kan göra amningen onödigt jobbig och kanske också leda till ett tidigare amningsavslut. Vad gäller mamman som frågar här så får jag intrycket att hon tycker omgivningens kommentarer är jobbigare än själva amningen.
Att kalla amningsstunderna för "måltider" associerar dessutom amning bara till mat, när den i själva verket är både mat och skydd.
I flera frågesvar påstår BVC-sköterskan att barn under året "inte behöver nattmål". Inom Amningshjälpen har vi också hört påståendet att inget barn vid ett visst antal månader "behöver" ammas på natten "men det har blivit en vana". Väldigt många barn fortsätter att vilja ammas på natten, och att antyda att mamman ger barnet dåliga vanor skuldbelägger mamman. I frågan uttrycker mamman inte själv någon önskan om att dra ner på nattamningen. Hon söker snarare stöd i att fortsätta amma. Amning kan INTE leda till övervikt, däremot finns det mycket forskning som tyder på att amning skyddar mot övervikt, kanske genom att barnet reglerar hunger och mättnad själv.
Det finns också forskning som pekar på att föräldrar till barn som helammas faktiskt sover bättre och längre än föräldrar till barn som får tillägg till amningen, se här:
Vill man ändå säga några ord om nattamningen kan man säga som det är, om hon drar ner på amningen dagtid kommer barnet sannolikt att amma mer nattetid. Går hon tillbaka till friare amning på dagtid är det mycket möjligt att hon kommer att sova mer sammanhängande på nätterna. Det finns också andra konkreta knep att ta till utan att ta risken att störa amningen genom att införa gröt.
Jag tycker att mamman som ställer frågan bör stöttas för det hon vill ha stöd i, nämligen att fortsätta amma sin son fritt. Amning kan inte ge övervikt. Jag blir ledsen å mammans vägnar som får ett ickestöttande svar. Mamman i det bifogade brevet får dessutom bara svar på sådant som hon inte explicit har frågat om.
Jag svarar på läsarnas frågor om amning i Vi Föräldrar. Jag är hjälpmamma i Amningshjälpen och har gått 5 p kursen i Amning och bröstmjölk i Uppsala. Jag svarar gärna på amningsfrågor på alltombarn också!
Marit Olanders
redaktör på Amningsnytt och Amningsbloggen, hjälpmamma i Amningshjälpen
torsdag 11 juni 2009
Kolik-ett västerländskt fenomen
Eva-Lotta Funkquist
onsdag 10 juni 2009
Vad är det ni gör, små barn?
Eva-Lotta Funkquist
tisdag 9 juni 2009
Kvinnor som ammar samsover oftare med sina barn
Ingela Rådestad skriver i Svenska Dagbladet om Anna Wahlgrens råd om magläge för att få barn att sova bättre. Rådestad är mycket kritisk till Wahlgren och menar att hon sätter barns liv i fara. Nu blir jag så där tråkig och vän av ordning igen, men jag tycker det är viktigt att förstå varför Anna Wahlgrens rådgivning ser ut som den gör. När Anna Wahlgren födde sina barn rekommenderades hon att låta dem sova på mage. Det vanligaste sovläget för barn var tidigare i Sverige och de flesta andra kulturer ryggläget. Det kan tänkas att denna västerländska maglägesrekommendation var ett resultat av att det är lättare att få ett barn att sova ensamt och djupt om det läggs på mage (vilket ju i västvärlden och i barnhälsovården har ansetts eftersträvansvärt) eftersom positionen barnet då har liknar hur barnet ”hålls” i famnen. Under 60 och 70-talet vårdades många barn på sjukhus utan sina föräldrar och det kan tänkas att det blev personalkrävande att ha barnen i ryggläge. Den medicinska förklaringen föräldrar fick till den ändrade rekommendationen var att barn kan kräkas och att ryggläge då skulle vara farligt. Det framstupa sidoläget blev en mall för hur spädbarnet skulle sova. Ett ofattbart högt pris har betalats för denna ovetenskapliga rekommendation eftersom fallen av plötslig spädbarnsdöd plötsligt började öka i hela västvärlden då rekommendationen fick genomslag. Man har angett att risken för att barnet ska dö i plötslig spädbarnsdöd är 18 gånger högre om barnet sover på mage. I början av 1990 talet (då rekommendationen fortfarande var magläge) dog ungefär 100 barn per år i Sverige jämfört med idag, då endast ca 25 barn per år avlider i plötslig spädbarnsdöd. Om vi antar att 50 barn dog varje år p.g.a. rekommendationen att lägga barn på mage så innebär det att 1 000 barn har dött bara i Sverige från 1970 till 1990.
Anna Walhgrens rådgivning har uppstått ur råd som från början kommer från barnhälsovården. Hon fortsätter att rekommendera magläge i egen säng eftersom hon tycker att det är ett enkelt sätt att få barnet att sova ensamt hela natten.Detta är naturligvis fel, men det visar också på hur oerhört viktigt det är att barnhälsovården är omsorgsfull i sin rådgivning. Det man säger idag kommer att leva i generationer.
Kvinnor som ammar samsover oftare med barnen än kvinnor som matar med flaska. Samsovningen gör att kvinnorna får mer sömn och att amningen går lättare. Därför är det viktigt att i amningsrådgivning berätta om säker samsovning. Den ser ut så här (från Amningsnytt nr 3 2008):
o Ickerökande, nyktra föräldrar
o Barnet ammas
o Fast madrass nära golvet, lätta sängkläder
o Ingen samsovning i vattensängar, soffor eller andra mycket mjuka
eller trånga sovplatser, inga tunga plufsiga sängkläder
o Inga glipor mellan säng och vägg
o Inga storasyskon, husdjur eller gosedjur i sängen
Eva-Lotta Funkquist
I väntan på en viktig bok
De tidigare upplagorna från 1988 och 1993 har varit mycket svåra att få tag på och i en föränderlig värld kommer det ju också nya ämnen som är angelägna att ta upp.
måndag 8 juni 2009
Därför mäter man miljögifter i bröstmjölk
Emellanåt utnyttjas kvinnobröst och bröstmjölk för att illustrera hur det förment goda egentligen bär på något ont - som HIV-smitta eller miljögifter. I TV3 visades hösten 2001 en reklamfilm från Greenpeace där man såg en ammande bebis medan alla miljögifter som fanns i dess mjölk räknades upp. Kampanjen fick kritik både från miljögiftsforskare och amningsrörelsen, som menade att filmen spred ogrundad rädsla för att amma.
Det är inte muntert att läsa om vilka skador svårnedbrytbara organiska miljögifter, s k POP, kan orsaka. Under fostertiden kan utvecklingen av centrala nervsystemet, reproduktonssystemet och immunsystemet skadas. POP kan också orsaka cancer och störa könshormonerna på en rad sätt.
Amningsperioden är den tid i livet då man får i sig högst halter av miljögifter. Termen tolerabelt dagligt intag, TEQ, är en teoretisk beräkning på hur mycket kroppen tål av ett visst miljögift. För dioxiner är TEQ för vuxna 1,2-3 pikogram , för barn 2-4 gånger så mycket och för spädbarn 160 pg per kilo kroppsvikt och dag! Barn är känsligare för olika kemikalier än vuxna, men barn äter mer per kilo kroppsvikt än vuxna. De växer också snabbt, så miljögifterna späds då ut efter hand.
Är det bättre för barn och miljö att inte amma utan ge bröstmjölksersättning då? Nej, inte om man har eller strävar mot en fungerande amning. Bröstmjölk innehåller många unika komponenter som bröstmjölksersättning saknar och bröstmjölksersättning ökar risken för en rad sjukdomar både hos mamma och barn. Matning med ersättning i nappflaska kan också medföra andra föroreningar - från vattnet, ersättningen eller plasten i nappflaskan.
lördag 6 juni 2009
Det är en tid som vi ångrar idag
Det är en tid som vi ångrar i dag. Efter att ha provat länge insåg vi att metoden inte gav någon effekt på vår son. Tvärtom upplevde vi metoden omänsklig.
Gulan och Fredrik avråder bestämt föräldrar från att testa någon inne-metod. Låt inte charlataner uppfostra era barn, säger de och tycker att föräldrar istället ska ha rätt till professionell vägledning dygnet runt.
Problemet är bara att den professionella vägledningen har, hur konstigt det än låter, lärt ut just femminutersmetoden. De har gjort den till en inne-metod och genom forskning visat att metoden är effektiv och säker. Anna Wahlgren är faktiskt en av dem som är starkt kritisk till femminutersmetoden.
På samma sätt som Anna Wahlgren visat brist på empati för barnets utsatthet har barnhälsovården gjort det. På många håll använder man Berndt Eckerbergs broschyrer. I Uppsala har man varit särskilt aktiv, forskat på metoden och tagit fram en broschyr som uppmuntrar föräldrar att låta barnet gråta sig till sömns även om föräldrarna ens aldrig har uppfattat att barnet har sömnproblem. Kanske har detta varit en grogrund för att föräldrar ska leta runt efter fler metoder och då kanske hittat Anna Wahlgrens tryckpressmetod.
Eva-Lotta Funkquist
En vanlig orsak till att kvinnor får bröstcancer är kort eller utebliven amning
För kvinnor är därför bra amningsstöd en hälsofråga!
Klicka på rubriken om du vill läsa mer!
Eva-Lotta Funkquist
fredag 5 juni 2009
Under inverkan av oxytocin
Det är något med oxytocinet. Det gör något med oss. Då menar jag inte det där att vi blir omvårdande och glömmer allt annat. Nej, jag tror att det likaväl kan göra oss till rytande lejoninnor, ständigt jakt efter nya strider.
Väninnan har nyligen fått sitt tredje barn. Hon är osams med alla. Drog jag hela listan skulle jag tråka ut er. Jag nöjer mig med några exempel. Hon är osams med sin handläggare på försäkringskassan, till hennes försvar måste sägas att utfallen och angreppen är ömsesidiga. Hon är osams med personer på Länsförsäkringar, bilprovningen och hittegodsavdelningen på Uppsala polisen. Hon är osams med på restaurangpersonalen på IKEA. Hon är osams med aktionsgruppen mot nedskärningar på dagis, högskolan i Gävle och lönekontoret på UAS. Ja ni ser, hon hittar motståndare överallt.
Min roll är given. Hon ringer varannan dag och berättar om nya stridigheter. Jag lyssnar och stöttar. Ja, det var helt rimligt att skrika ”fuck you” till polisen på hittegodsavdelningen. Han förtjänade det. Kanske att hon valde ett något omodernt kraftuttryck? Jag tipsar om ”fetto”. Ja, jag tycker också att personalen på högskolan i Gävle är inkompetenta idioter. De behöver skäll!
Men så kom konflikten med apoteket i Gränby Centrum. Den är i en klass för sig.
Astmamedicinen till väninnans treåring hade tagit slut under julhelgen. Första mellandagen åker hon till Gränby Centrum med minstingen i bärsele. Hon är där en kvart innan öppning och gallergrinden är nedfälld. Sakta fylls det på med likaledes medicintörstande pensionärer runt henne. Så tillslut går gallergrinden sakta upp och något häpnadsväckande händer med pensionärerna. De nyss så orörliga får plötsligt liv och välter sina rullatorer för att komma först under grinden. De ålar och kryper med nummerlappsapparaten i sikte. Väninnan är förstummad och får nummer 17. Det innebär en timmes väntan på ett mellandagsbemannat apotek. Nåja, tänker hon, jag kan ju alltid passa på att handla alla andra apoteksvaror jag behöver. Hon fyller sin korg med tops och schampoflaskor. Sen hinner hon gå runt hela gallerian tre varv. Till slut blir det hennes tur. Det unga apoteksbiträdet har ett drag av beskäftighet över sig. Hon viftar med receptet i vänsterhanden.
- Det här får du inte ut något på. Det gick ju ut den 23 december.
Väninnan finner sig snabbt.
- Du kan ringa till barnakuten och prata med den och den doktorn, säger hon.
- Det är emot våra regler, säger apoteksbiträdet.
Väninnan kommer med hundra förslag. Ring hit, ring dit. Titta på datorn. Faxa. Apoteksbiträdet svarar varje gång med stenansikte
- Det är emot våra regler.
Väninnan blir desperat. Hemma sitter treåringen och flämtar i hörnsoffan
- Vad gjorde du då?, frågar jag spänt, som har en känsla för vilket raseri detta paragrafrytteri måste ha väckt.
- Jag kastade mina apoteksvaror på henne.
- Va!!? Ina! Säger jag och undrar sedan, för att få grepp om graden av katastrof,
-Var exakt träffades hon?
- Nånstans mitt på, svarar väninnan korthugget.
Nu känner jag att jag är tvungen att sätta ner foten. Jag är trots allt tio år äldre. Tio år mer livserfaren.
- Så gör man inte Ina. Man kastar inte saker på folk.
Men se. På detta eventuellt uteblivna stöd var hon förberedd. Blixtsnabbt kommer motdraget.
- Nåja, jag vet en som med en femmånadersbaby på armen var ytterst nära att knuffa ned en civilpolis på tunnelbanespåret på Stockholms central. Polisen fick spjärna emot det värsta hon kunde.
Ja, den historien känner jag ju också till, och tyvärr, den fråntar mig all rätt att moralisera över några kastade apoteksvaror.
Vi övergår istället till att trösta varandra med Kerstin Uvnäs Mobergs oxytocinträd. Det hela blir fullt logiskt. Häng med här. Oxytocinträdet har fem grenar. Fyra av dem symboliserar hur trevliga vi blir av oxytocin. Men inte den femte. En oväntat farlig händelse kan ju göra att vi måste försvara babyn. Om en hyena prasslar i buskarna är det inte så bra att vara stillsamt nyfiken. Men då är det så fiffigt, att oxytocinet i denna situation höjer blodtrycket och pulsen och låter stresshormonerna explodera ut i kroppen. Resultatet blir en lejoninna. Nu finns det inte så många hyenor att strida med i Sverige, men väl apoteksbiträden och poliser. Under inverkan av oxytocin. Kanske något för domstolarna att börja ta hänsyn till.
Eva-Lotta Funkquist
Tidigare publicerad i Jordemodern
torsdag 4 juni 2009
Längre amning - mindre risk för hjärt-kärlsjukdom för mamman
onsdag 3 juni 2009
Otillräcklig mjölk eller otillräckliga amningstillfällen?
Det handlar om en frukt och youghurt-blanding som enligt pressmeddelandet rekommenderas från sex månaders ålder.
Ska halvårsbebisar verkligen äta yoghurt?
I Livsmedelsverkets kostråd för spädbarn står: "Vänta ... med mjölk som dryck och större mängder fil och yoghurt till slutet av spädbarnsåret."
Hipp startade för över 100 år sedan i den lilla tyska byn Pfaffenhofen, strax utanför München. När konditor Joseph Hipps fru fick tvillingar räckte inte bröstmjölken till för de båda barnen. Då fick Joseph Hipp en idé. Han bad sin hustru pressa ur så mycket bröstmjölk hon kunde och blandade den sedan med lite skorpmjöl. Barnen blev mätta av vällingen och Hipp barnmat hade fötts.
tisdag 2 juni 2009
Jaså, så ni gav upp?
Idag fick jag ett hjälmammesamtal från en mamma som går på BVC här i Uppsala. När hon var på ettårsbesöket med sin lilla flicka hade BVC-sköterskan frågat om allt var bra. Det enda som är jobbigt är väl sömnen, svarade mamman. Då bev hon tipsad om femminutersmetoden. Flickan skrek och skrek. Den tredje kvällen skrek hon då de närmade sig sängen. Då förstod mamman och pappan att det här går ju inte, det här kan vi inte genomföra. På nästa besök på BVC berättade mamman om försöket med femminutersmetoden,
Jaså, sa BVC sköterskan, Ni gav upp, då går det ju så klart inte.
Nej, mamman och pappan gav inte upp. De lyssnade på sitt barn. Tack gode Gud för sådana föräldrar! Är det inte dags för BVC-personalen att börja lyssna på barnen också?
Eva-Lotta Funkquist
måndag 1 juni 2009
Det bor nog kurder i alla amningshjälpare
”Det bor en kurd i dig, Eva-Lotta” sa en arbetskamrat med rötterna i Kurdistan till mig en gång. Och det är nog sant, man bör nog t.o.m. ha en liten kurd boende i sig när man är en amningshjälpare.
Man måste våga vara lite motströms, skriver, Heidi i en tidigare kommentar. Och när man är motströms så kan man ibland märka att alla andra verkar tänka; det är bäst för alla om hon får som hon vill, och plötsligt kan man stoppa det där amningsovänliga påhittet rätt enkelt. Så var inte rädda för att synliggöra kurden ni har boende i er, alla amningshjälpare.
Eva-Lotta Funkquist