söndag 10 oktober 2010

Amning, folkhälsa och ilska

Av: Eva-Lotta Funkquist


I en litteraturstudie gick man igenom publicerade artiklar om amning och hälsa hos barn födda efter fullgången tid, publicerade mellan åren 2004-2009. Författaren framhåller att ammade barn växer långsammare. Vidare konstateras att amning av spädbarn har positv påverkan på barnets intelligens och på barnets senare hjärt- och kärlhälsa. Klicka på rubriken om du vill läsa mer.

Somliga menar att det här är ett bakvänt sätt att resonera på och att resonemanget spelar barnmatsindustrin i händerna. Bröstmjölk är barnets förväntade uppfödning. Då kan bröstmjölk inte leda till högre intelligens, bättre hjärt- kärlhälsa eller annorlunda tillväxt. Fokus flyttas från barnmatsindustrins ansvar för ersättningarnas kvalité och innehåll till föräldrars uppfödningsval. Den som vill och lyckas kan välja "det bästa", till övriga tillhandahålls det "näst bästa".

Som en jämförelse kan man smaka på följande påstående: Rökfrihet skyddar mot lungcancer. Jag tror att de flesta uppfattar det här resonnemanget som bakvänt.

Är detta en bagatell eller är det faktiskt en av förklaringar till att många som inte ammar känner skuld? De ger inte barnet "det bästa" utan har valt det "näst bästa". Skulden skapar kanske i sin tur ilska som då riktas mot dem som uppfattas hävda att "bröst är bäst" och det kanske ofta är de röreler som värnar om amning. Amningshjälpen anses t.ex. ofta hävda att att bröst är bäst trots att vi inte använder den argumentationen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Eva-Lotta!

Intressant artikel!

Jag tror de flesta icke-ammande mammor känner hellre ilska över att de blir så illa bemötta av BVC personal och samhället i stort. En del känner också skuld för att de tror att amning är bäst och aldrig har fått höra något bra om ersättning, bara att amning är så mycket bättre. En del har fått höra att de skadar sitt barns hälsa om de ger ersättning.

De allra flesta som använder ersättning har heller inte valt det - de har försökt amma och inte fått det att fungera. De känner då att de har misslyckats, och det känns ju förjävligt.

Det är visst väldigt många negativa känslor som en icke-ammande mamma kan känna. Jag önskar att de kunde få mer stöd och samhällets acceptance.

Jag tycker det är oacceptabelt att trakassera en kvinna över hur hon matar sitt spädbarn. Vore inte det bra om folk kunde lämna mammorna ifred? Inte trakassera ammande mammor och avvisa dem från caféer och bibliotek, inte komma med kommentarer till mammor som ammar barn längre än 1 år, inte försöka "frälsa" mammor som flaskmatar sina barn.

Hälsningar,
Andrea Nord aenord@hotmail.com

Linnea sa...

Hej Andrea Nord!
Du slår huvudet på spiken med "Jag tycker det är oacceptabelt att trakassera en kvinna över hur hon matar sitt spädbarn". Jag håller med men vill gå lite längre. Jag tycker det är oacceptabelt att trakassera KVINNOR över hur hon matar sitt/sina BARN. Varför är det alltid mammor som attackeras? Här är ett väldigt bra citat:

"I mean, why take on the multi billion dollar food industry, or government health policy, or men, when you can tackle the really difficult targets — like women who are just trying to feed their children?"
http://mymilkspilt.wordpress.com/2010/10/01/getting-junked/

Nadja sa...

Jag förstår inte varför man inte bara kan få göra som man vill utan att andra människor ska börja döma en. Jag tror inget annat än att varje mamma vill ge sitt barn det bästa.

Linnea sa...

Hej har ni sett den här förresten?

http://www.dagensmedicin.se/dagenssjukskoterska/nyheter/2010/10/05/barnmorskor-fick-ner-dodli/index.xml

Finns det några böcker om amning i historien?

Anonym sa...

Linnea: På http://www.ap.skorpan.se/Merattlasa.htm finns lite boktips

Anonym sa...

Hej!
Vill "bara" instämma i tidigare talare: Låt alla mata sina barn som de vill!
Tack!