onsdag 20 oktober 2010

Det är svårt att hitta information om flaskmatning...

...sägs det ibland, jag googlar,

69.400 resultat på 0.14 sekunder.

Av Eva-Lotta Funkquist

11 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för infon Eva-Lotta! Men vi vill gärna se information om flaskmatning från myndigheterna, t.ex. på 1177.se . Det är landstingets samlade hälsoinformation till hela Sverige. Där ska det finnas information om ersättning. De presenterar amning som det enda alternativet, att mata på något annat sätt finns inte. Vi behöver också denna information fritt från barnmorskorna, inte bara "vid behov".
Hälsningar,
Andrea Nord aenord@hotmail.com

Anonym sa...

Men herregud. Ingen har väl påstått att det inte går att hitta info på nätet. Jag utgår från att du bara spelar dum. Du vet mycket väl att det som saknas är information från samhällets sida. Får vi inte vettig info kommer det att fortsätta dyka upp undrande som antar att ersättning får man på recept eller de som sitter på huk bland matvarubutikens hyllor med ängslig blick och läser finstilta texter.
Finns det något som gör mig förbannad är det fanatikers tunnelseende och självtillräckliga beskäftighet och ointresse för konsekvenser. Thomas Ljungberg citerar man som en guru. Personligheter hos icke-ammande känns av intuitivt och slås fast. Forskningsrapporter används flitigt, oavsett om man kanske är för okunnig för att värdera dem. Studier hit och studier dit slängs aningslöst i ansiktet kors och tvärs. Plötsligt uppträder man som en av gudarna anställd folkhälsoprofet som talar om Hermageddon. Barnens bästa är alltid ett enda. Sen kommer ett näst bästa, och det näst bästa skall med nödvändighet infekteras av orättvisande påståenden som ska piska upp en vilja att ändå ge allt. Vara den bästa oantastliga modern. Som bara ger upp om hon gjort allt, inklusive hälsan, för sitt barn.
Fortsätter man på den inslagna vägen så kommer väl det nya skällsordet bli "flaskmatad". Och med betydelsen korkad, otrygg, sjuklig och hotad av diabetes.
Jag slår vad om att fanatiker väntar på den avgörande studien som ska påstå att bokstavsbarn är flaskmatade så att de äntligen ska få själsfrid. Skuldkänslan hos dem tillfälligt besegrad. -Jag har inte gjort andra kvinnor illa i onödan. Jag har visserligen bidragit till att göra folk upprörda och förbannade men det är egentligen deras eget fel. Jag är i trygg hamn som bevisat god efter denna kamp. Jag är en garant för att skatten går till rätt saker! Nu ska jag gå vidare mot mitt viktiga folkhälsomål.

Anonym sa...

Den här senaste inlägg du har är ett hån mot kvinnor som klagar på att information om ersättning saknas. Vaddå, skriver du, jag hitter ju 69400 träff på under en sekund. Visst har ni all information ni behöver? Sluta gnälla!

Information saknas faktiskt från officiellt håll och det är ett jättebekymmer för en kvinna som behöver den information och inte kan hitta det från en källa hon kan lita på. Och att förnekas information - genom reklamförbud, ingen information på 1177.se, ingen information från barnmorskan - då är kvinnor helt utan denna informtion från officiellt håll. Och detta gör faktiskt amning till ett tvång, har du tänkt på det?

Jag tycker svenska kvinnor skulle må bättre av att få fritt tillgång till all information de behöver. Kvinnor ska ju få OBJEKTIV information enligt WHO-koden, och det får vi knappast!! Skulle det vara acceptabelt att ge svenska kvinnor information om preventivmedel från en katolsk synpunkt, eller information om abort från en abortmotståndares synpunkt? Det är en förolämpning mot svenska kvinnor att vi får all vår information om hur man matar ett spädbarn från en amningsfrämjande synpunkt! Det blir inte tillåtet att välja något annat! Det beslutet vill vi ta SJÄLV, förstår du? SJÄLV!!! Vi vill själva bestämma över våra egna kroppar! Det skulle inte vara så infekterat, om var och en kunde göra som de ville och så var det bra med det!

/Andrea Nord aenord@hotmail.com

Andrea sa...

Alltså. Jag brukar bli riktigt sur på folk som hävdar att bara för att man informerar om amning så är man fanatiker. Jag retar mig på folk som pratar om "amningsfascister" så fort någon vågar nämna att det faktiskt finns vissa nackdelar med ersättning. Men allvarligt, man kan googla "amning" också och få 565.000 träffar på 0.29 sekunder. NATURLIGTVIS innehåller en förkrossande majoritet av de träffarna inte alls någon saklig information. Det gör garanterat inte en majoritet av flaskmatningsträffarna du fick fram heller. Tyvärr tycker jag att det här inlägget bara spädde på fördomarna hos dem som redan hade dem.

(Sedan undrar jag också lite över er som verkar hänga här på Amningsbloggen enbart för att klaga. Men det är en annan sak.)

Anonym sa...

Hej Andrea!

Vi är här för att klaga och ge en annan synvinkel på det hela - ge lite balans. Vården hänvisar kvinnor till Amningshjälpen och de har Socialstyrelsens godkännande. Och jag anser att väldigt mycket som skrivs här är rena amningspropaganda. Mycket går ut på att främja amning genom att skriva skit om ersättning. Och man får intrycket här att amning skulle vara 1000 ggr bättre än ersättning när så är inte fallet. Skillnaderna är faktiskt mycket små och det är inte medicinsk motiverat här i Sverige att köra över en kvinnas bestämmanderätt för att främja amning till varje pris. Kvinnor ska veta att ersättning också är bra och att de får lov att välja om det om de inte trivs med amning eller rent av inte vill amma.

Hälsningar,
Andrea Nord aenord@hotmail.com

Anonym sa...

Andrea. Du blir sur och det ska ingen ta ifrån dig. Men andra blir glada.
Du vill antagligen att dina barn ska vara istånd att sätta gränser för vad andra gör med deras kropp eller säger om den och dess funktioner. Du vill nog att de ska kunna göra sin stämma hörd och argumentera, försvara sig, säga stopp om någon börjar nagga på integriteten.
OK - det är det vi gör Andrea. Kalla inte det för att klaga. Se det positivt som en motkraft som även du kan använda när du tycker andra går för långt i sina anspråk.
Vi tycker att ni knatar ohämmat för långt. Ni uppträder som något slags inofficiella folkhälsoinstitut som driver en fråga in över andras revir, utan deras mandat. Och utan att intressera er för effekterna.
Det är illa nog att vården uppträder som den gör, men ska vårdapparaten också ha sin förlängda arm av beskäftiga "barnsköterskor" som egenmäktigt driver denna cirkus?

Sofie sa...

Till anonym: "vårdapparatens förlängda arm" "inofficiella folkhälsoinstitut"?
Amningshjälpen bedriver en verksamhet som baseras på att den som vill komma i kontakt med AH söker upp dem själva. Såvitt jag känner till så finns det hjälpmammor som man kan kontakta, hemsida, blogg och en tidning.
Tidningen ligger ibland på MVC och BVC, på hyllan bland mammatidningar och reklamblad, om den aktuella vårdinstansen valt att ha den där.
Men AH jagar inte upp mammor, finns inte på BB eller andra vårdinstanser. Valet att komma i kontakt med AH ligger på den enskillda personen.

Lina sa...

Sofie: Nu svarar jag på en sak fastän det inte var mig du riktade dig till... Vården hänvisar till Amningshjälpen. Både från MVC, BVC och BB blir man rekommenderad att vända sig dit, och de delar glatt ut telefonnummer och webadress. Föräldratidningarna hänvisar till Amningshjälpen lika mycket som till sjukhusens amningsmottagningar.
Självklart söker man sig själv till AH, men det gör man ju till vården också så där är faktiskt ingen skillnad på det viset. Amningsmottagningen letar inte heller reda på en.

Veronika sa...

Fast att vården hänvisar till amningshjälpen är knappast Amningshjälpens fel eller ansvar. Den ansträngda vården med för lite resurser och för lite kunskap om amning har väl kommit på ett fiffigt sätt att slippa ifrån sitt ansvar - de hänvisar till en ideell förening. Som om Naturvårdsverket skulle hänvisa till Naturskyddsföreningen eller Jordens Vänner när folk kommer med frågor om förorenad stadsluft.

Amningshjälpen bildades av folk som tyckte att vårdens kunskap om amning var för liten - men förmodligen inte för att grundarna ville ersätta vården. Snarare för att de ville påverka vården att bli bättre på amning (t ex genom att inte kränka folk och hota dem att amma) och dessutom att själva dela med sig av sina erfarenheter till folk som frågar efter dem, i synnerhet så länge vården inte klarar att ta den platsen. Det är i alla fall så jag har förstått hur det gick till. Jag tror verkligen inte att de privatpersoner som engagerar sig i Amningshjälpen vill ta vårdens plats, oavlönat på sin fritid dessutom. Däremot vill de att folk ska få chansen att amma som de vill och att politiker och vårdapparaten ska vara bättre på att hjälpa dem som behöver hjälp med det.

Nu vill jag visserligen amma, men jag förstår inte att inställningen "folk som vill amma ska få stöd i det" är integritetskränkande. Eller att man, om man vill engagera sig i just det, också absolut måste engagera sig LIKA MYCKET i att folk som INTE vill amma ska få stöd i det. Alla kan inte kämpa för allt. Och de som vill kämpa för något borde inte få skit för att de inte kämpar för något annat istället.

Amningshjälpare får skit för att de inte kämpar för flaskningsinformation, djurrättsaktivister för att de inte kämpar för mänskliga rättigheter, amnestymedlemmar (förut) för att de inte kämpar för jämlikhet mellan könen, feminister för att de inte kämpar mot våld mot män osv. Vad ska det var bra för?

Anonym sa...

Amningshjälpen har inte bara målet att ge råd. Man vill också uppmuntra och stödja amning som sådan. Det är då problemen börjar, för i o m det underordnas råden och informationen även dessa mål. Hade man stannat vid goda råd kring både amning och flaska så hade grälet inte funnits.

Marit Olanders sa...

Anonym: Det är en missuppfattning att om man vänder sig till Amningshjälpen så kommer man att bli "uppmuntrad" eller "övertalad" att amma. I rådgivningssituationer är det alltid mammans egna önskningar och val som gäller.

Föreningen vill på ett strukturellt plan verka för ett amningsvänligt samhälle, sprida kunskap om amning och få upp amning på den politiska agendan. Det betyder inte att föreningen UPPMUNTRAR till amning. Tvärt om betyder mer kunskap om amning att fler får förståelse för hur svårt det kan vara, att det verkligen inte bara är att "amma på så löser sig allt av sig själv".

Föreningen har sina rötter i 70-talets kvinnorörelse och har alltid verkat för att DEN SOM SÅ ÖNSKAR ska kunna amma i den utsträckning hon vill.

Sverige som stat har ett intresse av att många barn ammas eftersom det statistiskt sett innebär att de och deras mammor håller sig friskare. Det har inte Amningshjälpen. Vänd er med er ilska mot Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet och Livsmedelsverket i stället.