torsdag 9 juni 2011

Idag lyssnande jag på Tomas Gustafsson

Av Eva-Lotta Funkquist

När Tomas Gustafsson var mycket ung tränade han i USA. Där mötte han den numera legendariske skridskoåkaren Eric Heiden. Tomas hörde då Eric av en journalist fick frågan vad han satsade på för resultat i de Olympiska spelen i Lake Placid. Tomas, som ju ännu var ung och oerfaren, förväntade sig ett svenskt svar, eller kanske ännu mer, ett Eskilstunasvar: Nja om träningen går som jag har tänkt, så kanske, kanske...

Men inte...

Eric Heiden höll upp högerhanden, spretade med fingrarna och sa: I´m going for five gold medals.

Osvenskt. Jo, men kanske en bra bild för någons huvud. Att våga satsa på det omöjliga. Att våga satsa på det man vill, fast det egentligen inte går.

Eric Heiden tog guld på alla distanser han ställde upp i på OS i Lake Placid 1980, sammanlagt fem stycken. Han var 21 år.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Så.. om vi alla gjorde som Eric Heiden, skulle vi alla lyckas med amningen? Det skulle inte finnas några kvinnor som "inte kunde amma"?

Ibland är dina inlägg i Amningsbloggen provocerande och ibland är de rent av förolämpande.

Anonym sa...

Vad härligt!
Idag har vi lärt oss att vi ska tänja på våra gränser och göra det nästan omöjliga - amma till varje pris! - annars blir våra barn autistiska och vi själva deprimerade.
Gött! Då har vi alla svar!
Amning hjälper mot ALLT!

Amningshjälpen sa...

Anonyma, Nja, det handlade det väl inte riktigt om. Att ha småbarn handlar om väldigt många saker som kan uppfattas som omöjliga. Att föda på det sätt man själv vill t.ex. eller att som nybliven mamma börja studera heltid...
Alla kvinnor vill inte amma, varför skulle de försöka med något som verkar svårt för dem då?, Finns väl ingen anledning?

Lina sa...

Eftersom du lade in det här inlägget på AMNINGSbloggen, så antar man lätt att du vill säga något om AMNING, särskilt eftersom du inte skrev att du tänkte dig någonting annat med inlägget.
Jag tolkade texten precis som de anonyma ovan. Det är det säkert fler som gjort. Så ett tips är att skriva lite tydligare vad du faktiskt menar med det du skriver.

Amningshjälpen sa...

Jag har skrivit om att föda på kvinnans villkor och om att amma och t.ex idrotta på elitnvå samtidigt. Det har med amning att göra och ibland handlar det också om att göra saker som egentligen inte går. Jag har aldrig skrivit om att jag tycker att man ska amma trots att man inte vill (för att det går). Tvärtom tycker jag inte att man ska amma om man inte vill, precis som jag inte tycker att man ska åka skridskor om man inte vill. Sen gör ju alla som de vill i alla fall. Ibland gör väl alla saker som de egentlihgen inte vill?
Hälsar Eva-Lotta

Anonym sa...

Det känns Eva-Lotta som om du inte riktigt tar till dig av kritik som framförs här på amningsbloggen. Du kör bara på. Men, främjer du verkligen amning genom att skriva på ett så provocerande sätt? Du gör många kvinnor förbannade och förstärker deras uppfattning om att Amningshjälpen drivs av fanatiker. Bara en liten tips i all välmening.

Karin Sutare sa...

Det finns många mål som kan kännas omöjliga. Jag tycker om tanken att det mesta är möjligt för oss! Även det vi inte trodde var möjligt!

Men nyckelordet i det här är väl viljan. Vad VILL du? I din amning, i ditt föräldraskap? Och så möts vi där.
Vill du amma, så stöttar jag, även om andra säger att det är omöjligt. Vill du inte, då stödjer jag det beslutet- och så hittar vi vägar du kan gå som gör att ett amningsavslut blir bra!

Knyttets mamma sa...

Jösses vad folk är överkänsliga. Själv tolkade jag inlägget som att om man vill amma ska man satsa på det och kräva att folk tror på en och stöttar en.
Inte säkert att man tar medalj – hoppsan! får amningen att funka menar jag – men chansen är oändligt mycket större än om man inte satsat järnet på NÅGOT MAN VERKLIGEN VILLE LYCKAS MED.
Om man inte vill bli skridskostjärna ska man inte försöka blir skridskostjärna.
Läs inte bloggen om ni är så jäkla lättstötta.
Jag hade jättesvårt att få amningen att fungera, men eftersom jag ville amma gav jag mig fan på det och var jätteenvis och fick det att fungera. Hade jag inte försökt hade det aldrig gått.