lördag 4 juni 2011

Leva med barn utgår

Av Eva-Lotta Funkquist

När blivande föräldrar väntar barn brukar de få boken Leva med barn. Boken är väl närmast att betrakta som en institution. Den första upplagan gavs ut 1983 och man är nu inne på den 10:e. I primärvården i Uppsala har man nu valt att byta ut boken mot en annan bok, som ges ut av folktandvården och landstinget i Dalarna.

Något förvånande kan man tycka. Jag undrar varför? Nåja, jag läser boken. Föga imponerande. En stor del av texten är skriven i jag form och det är ett litet barn som berättar, vilket blir väldigt fånigt.

Samarbetet med folktandvården märks. Ett citat: Om barnet ammas efter 1 års ålder, bör detta helst ske i samband med annan mat. Jaha, och hur ska det gå till? Orsaken till att man ger rådet är att bröstmjölk innehåller naturligt socker, men att bröstmjölk ger hål i tänderna saknar evidens. Rådet är alltså felaktigt och riskerar ju naturligtvis att göra amningen så krånglig att mamman hellre väljer att sluta.

Under rubriken Hur tröstar jag ett skrikande barn finner jag följande text: Ett barn känner av hur du mår, är du upprörd behöver du lugna ner dig. Ta ett djupt andetag! Lägg eller sätt barnet i sängen en stund även om det skriker hysteriskt. Jag antar att citatet ovan finns med för att förhindra att barn utsätts för att bli skakade. Men som stycket är formulerat är det inte helt lätt att förstå. Man kan tro att det är bra för ett barn att ligga ensamt om det är mycket upprört.

Primärvården i Uppsala, byt tillbaka tycker jag!

4 kommentarer:

Jonna sa...

Vi fick inga böcker alls. Lika bra känns det som. En sak mindre att bli förvirrad av.

Knyttets mamma sa...

Jag tycker visserligen att Leva med barn är en väldigt irriterande bok det jag läst i den, så jag orkar inte läsa hela.
Den där verkar sämre, dock. Om inte annat mer felaktig faktamässigt (och är det något man BORDE kunna förvänta sig av vården är det ju att påståenden i skrifter ska vara evidensbaserade).

Lisa sa...

Jag tyckte att Leva med barn är helt OK men en bok jag tycker att alla föräldrar borde få är Jesper Juuls "Ditt kompetenta barn".

Maja sa...

Leva med barn tycker jag är en bra bok till nyblivna föräldrar.