söndag 26 juni 2011

Manlighetens kris

Av Eva-Lotta Funkquist

Det påpekas ofta att manligheten är inne i en identitetskris. Maktförhållandet mellan könen är på väg in i en förändring och den kvinnliga konkurrensen når fler och fler områden. Kvinnor klarar skolan bättre; utbildar sig oftare på universitet och lever längre. I fattiga länder är ofta kvinnan förutsättningen för att barnen ska överleva.

Män dör betydligt oftare än kvinnor i olyckor; är oftare kriminella och över hela västvärlden röstar fler män på antidemokratiska partier. Från länder i krig kommer rapporter om direkta order till soldater att använda våldtäkt som vapen (kanske för att man (män) upplever att det är hos kvinnorna som framtidens makt finns).

Världen ropar efter den "goda mannen". Och många män ropar efter en annan mansroll. Man skulle kunna tänka sig att manlighetens identitetskris påverkar umgänget med barnen, men också att umgänget med barnen kan forma den "goda mannen". Men hur beter sig en sån som nybliven pappa? I regi av Södertörns lärcentra kan man gå på pappakurs, nu även i Etiopien (klicka på rubriken). Och om ni inte redan visste det, pappakurserna är väldigt amningsvänliga.

Inga kommentarer: