tisdag 21 juni 2011

Välling med gluten

Av Eva-Lotta Funkquist

Flera nyhetsredaktioner rapporterar idag om Teddystudien (klicka på rubriken så ser du ett exempel). Den har visat att svenska barn utvecklar antikroppar mot gluten tidigare än barn i andra länder. "Det handlar om vad barnen får i sig väldigt tidigt, efter avslutad amning", säger Åke Lernmark, professor vid Lunds universitet och ansvarig för Teddystudien. Intag av välling med gluten tycks vara en riskfaktor för att barnet ska utveckla antikroppar mot gluten och forskarna till studien tycker att man kanske kan rekommendera föräldrar att inte ge barnet glutenhaltiga ersättningar eller vällingar redan idag.

7 kommentarer:

Jonna sa...

Ja, försök vända det skeppet. Lika lätt som att sluta servera margarin i förskolan.

Madelene sa...

Ja tänk hur konstigt det har blivit. Mina barn har aldrig druckit välling, den äldsta ville inte ha, den yngsta struntade vi faktiskt i att prova på...

Veronika sa...

Finns det glutenhaltiga ersättningar?

Välling trodde jag hade blivit mindre vanligt med gluteninnehållande, mer vanligt med havre-, majs- eller risbaserade sedan de kom på att snabb glutenintroduktion ökar risken för glutenintolerans. Men mindre vanligt innebär förstås inte att de gluteninnehållande inte finns och inte används.

Andrea sa...

Denna välling, denna välling... så livsnödvändig för svenska barn, så överflödig i resten av världen...

Mitt första barn drack välling ett par år, och än idag begriper jag inte varför. Det konkurrerade ut amningen och gjorde honom lös i magen. Ammar man är det totalt onödigt. Ammar man inte kan man ge ersättning istället. Vill man ge ett ordentligt mål mat om kvällen kan man lika gärna ge gröt.

Ellinor sa...

Det handlar alltså om de som har genetisk disposition för att utveckla celiaki, som utvecklar antikroppar mot gluten tidigare än de annars skulle göra det, om jag förstår artikeln rätt. Frågan jag vill ställa är: kan vi minska förekomsten av celiaki genom kostrekommendationer, eller bara senarelägga problembilden?

Veronika sa...

Såvitt jag vet har rätt stor andel av befolkningen genetisk möjlighet att få celiaki, men får det inte. Och att det de kom fram till när de mixtrade med ålder för introduktion av glutenhaltig mat och glutenhalten i välling var just att man INTE bara senarelägger sjukdomsdebuten utan faktiskt förebygger insjuknande genom att introducera gluten långsamt under skydd av amning. Eller tvärtom, att man kan provocera fram onödig celiaki genom att alltför hastigt börja med glutenhaltig mat i stora mängder.

Anonym sa...

Lyssna på föräldrapoddens avsnitt om celiaki, allergi, amning och matintroduktion:
http://foraldrapodden.se/archives/1650