torsdag 27 oktober 2011

Amning och högt blodtryck senare i livet

Av Eva-Lotta Funkquist

I USA finns det en stor, i forskningssammanhang berömd, så kallad cohort med många tusen sjuksköterskor som man redovisar studier på med jämna mellanrum. Klicka på rubriken så får du se en av dem.

Kvinnor som har ammat exklusivt i sex månader hade lägre blodtryck senare i livet än kvinnor som inte hade ammat alls. Ju längre kvinnorna sedan ammade delvis (upp till ett år), desto lägre blodtryck hade de senare i livet. Man har redovisat liknande resultat tidigare, men förftattarna till den här studien anser att de har kontrollerat bättre för andra påverkande faktorer.

5 kommentarer:

solängel sa...

Intressant! Då borde det ju vara extra bra att amma (längre) om det finns ärftlig belastning för hjärt-kärlsjukdom. Ytterligare ett skäl, liksom... ;-)

Veronika sa...

Vad intressant! Spontant känns det som om det skulle vara orelaterat - ens blodtrycket och hur länge man ammade sina barn en gång i tiden. Men amning kan visst vara nyttigt på många sätt i åratal efter att man har slutat.

Fast det stod inte i sammanfattningen att de fick lägre blodtryck ju längre de ammade, väl, utan att de fick lägre risk för för högt blodtryck om de ammade längre? De fick inte för lågt blodtryck av att amma länge.

Amningshjälpen sa...

Veronika, i själva artikeln redovisar de också lägre blodtryck ju längre de ammade, men inte för lågt. De är nog inget problem som finns amning. Däremot vid graviditet.

Veronika sa...

Jotack, för lågt blodtryck vid graviditet har jag haft. Innan också, men inte efter, faktiskt. Dvs inte sedan jag började amma (utom när jag både var gravid och ammade). Jag har aldrig kopplat det till amning och det har förmodligen inte något med amning att göra heller, men det skulle kunna ha det. Att mitt blodtryck är normalare nu än innan jag ammade alltså.

Anna sa...

Det är nog relaterat, Amningen och Blodtrycket. Oxytocin och blodtryck har en koppling och amning ger höga nivåer av oxytocin.