fredag 14 oktober 2011

Kan man debattera "långtidsamning"?

Av Marit Olanders

Som Sagogrynet och amma vidare berättar så har svt skickat ut en massa förfrågningar om att delta i programmet Debatt i ämnet "långtidsamning". Citattecken för att jag inte är säker på vad som menas med lång tids amning.

Eftersom jag undrade vad som skjulle debatteras och hur en debatt med en allt annat än opartisk progrmaledare ska gå till så skrev jag så här till svt:

För amningsbloggens räkning undrar jag

Vad ska debatteras? Ska där sitta folk som säger att amning är äckligt och så ska någon långtidsammare försvara sig?

Belinda Olsson är inte heller opartisk i amningsfrågor. Hon framförde starkt amningskritiska åsikter i Aftonbladet 2003. Hon framförde åsikten att reklam för bröstmjölksersättning borde vara tillåten i Sverige och hon visade också sin okunnighet genom att kritisera att någon med mjölkstockning råddes att amma när hon sökte vård. Vid mjölkstockning är det A och O att få ut mjölken och då är barnets sugande det mest effetkiva sättet. Det har onekligen förekommmit amningshets på svenska vårdenheter (vilket Olsson hävdar), men att amma när man har mjölkstockning är en helt normal insats för att inte göra det onda värre. Om jag tolkar
Belinda Olssons egen blogg rätt har hon också tagit uppdrag för Semper, som har stort intresse av att amningen minskar.

Amning är inte som vilken hobby som helst, det är ett känsligt ämne som engagerar. Hur tänker ni när Belinda Olsson ska leda en debatt i ämnet?

Vänliga hälsningar
Marit Olanders
bloggare på Amningsbloggen och ansvarig utgivare för Amningsnytt


ps Tyvärr hittar jag inga länkar till Belinda Olssons krönikor i Aftonbladet.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Så som TV-debatter brukar bli så känns hela idén bara fel.
Som du skriver, åsikter om att det är äckligt kommer säkert föras fram (till producenternas glädje över underhållsTV förmodligen).
Och vad jag vet är amningsmotstånadare oftare mer hetska i sina uttalanden än vad de som tagit ställning för amning brukar vara så redan där riskerar det bli övervikt åt ena hållet.
Och om ingen kommer... då får (den gissningsvis) hetska sidan fritt spelrum.
En lugn diskussion i morgonsoffan känns mer lockande.
/Ingrid (valt anonym pga tekniska skäl, kan inte logga in på blogger just nu)

Veronika sa...

Det skulle kanske kunna bli kul om de valde några lugna trygga oprovocerbara personer med bra sakargument, som satt och förklarade vad amning över typ ett år går ut på och inte tog åt sig om övrigas argument om att det är onödigt och äckligt. Kanske. Fast jag ser inte debattprogram, så jag vet inte hur de brukar lyckas få till det. Och jag anar att det inte skulle uppfylla deras syfte.

Anonym sa...

jag ammade min son i över 7 år, men jag skulle aldrig ställa upp i ett sådant program. Skulle tycka att jag hängde ut sonen. Detta är privat mellan honom och mig. Kanske om han var vuxen att det skulle vara lättare då.

Anonym sa...

Håller med. Varför ska det debatteras och blåsas upp. Låt alla mammor, barn och familjer göra som de vill. Amma eller ej. Och se till att alla som behöver bra amningsråd får det. Sjukt konstigt att börja debattera något så naturligt som amning.

motvalls sa...

Mycket intressant. Fantastiskt bra svar du mailade! Jag tror dessvärre inte på att den här frågan gör sig bra i Debatt. Det kommer bara snedvridas, ni kommer att bli avbrutna å misstolkas. Debatt är fel forum. Där får ingen tala till punkt eller lägga fram argument på bra sätt. Hitta andra forum, där NI sätter agendan. Vill minnas att t ex RFSU alltid jobbar så: hellre själva sätter agendan, skriver den första debattartikeln eller lyfter frågan. Inte går med på att bli indragna i nån annans sätt att driva frågor.

Anonym sa...

Hej!

Det är kanske denna länk som ni inte hittade:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/belindaolsson/article10643527.ab

Förresten, vad är det i Belindas blogg som gör att ni tolkar att hon tagit uppdrag för Semper?

Anonym sa...

Förlåt, det blev fel med länken:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/belindaolsson/article10643527.ab

Andrea sa...

Jag fattar inte heller, möjligen om syftet med debatten är att diskutera den svenska amningsnormen i allmänhet och vilken press den medför både för kvinnor som ammar mindre än normen och de som ammar mer.

Men annars. Människan som art har en biologiskt naturlig amningslängd. Resten är kulturella föreställningar. Vad finns att debattera?

Lisa sa...

Jag undviker debattprogram för de gör mig alltid illa till mods. Folk pratar i munnen på varandra och blir lätt otrevliga. Jag skulle inte vilja sitta och försöka "försvara" min amning i en sådan miljö. Någon ovan föreslog en lugn diskussion i en morgonsoffa, det tycker jag också låter mycket bättre.

Anonym sa...

Jag är också nyfiken, vad är det som gör att du tolkar Olsson som förespråkare för Semper och bröstmjölksersättning framför amning? Jag hittar ingenting om det.

Marit Olanders sa...

Citerar Belinda Olssons blogg: " ... Johan Ehrenberg la sig i och bad mig sluta gå storföretagens väg (Semper)"

Marit Olanders sa...

Ja, det var bland annat den texten som lkänkades till här ovanför.

Anonym sa...

Marit! Nu har du GROVT missförstått Belindas (icke!-)koppling till Semper!!! Läs detta och ta sedan bort smörjan du skrev i inlägget:

"Jag fick till exempel ett mejl från den kände vänstermogulen Johan Ehrenberg häromåret när jag skrev om ersättning och föräldratidningar. Han menade att det var att gå de storkapitalistiska företagens vägnar om man förespråkade ersättning. Så bara att skriva om ersättning som ett alternativ blir synonymt med att "förespråka". Men om man inte har en egen ko i vardagsrummet då? Vad göra? Och varför är det mer okej att förespråka amning i så fall?"

Hämtat från Belinda Olssons artikel i Aftonbladet; "Okej att inte vilja amma"
http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/belindaolsson/article10643527.ab?partner=wwwredirect

Marit Olanders sa...

Jag undrar var Semper kommer in i bilden.
Det är Belinda Olsson själv som nämner Semper i din blogg. Jag skickade som sagt inlägget som en fråga till SVT men har inte fått något svar på den.
Mitt inlägg är f ö mycket mer försiktigt formulerat än den text du länkar till, där Belinda Olsson kallar Amningshjälpens dåvarande ordförande för amningsmulla. Tanken att hon skulle kunna ha Amningshjälpens nuvarande ordförande som gäst i en tevestudio känns olustig.

Marit Olanders sa...

Rättar mig själv: *i sin blogg*

Anonym sa...

Marit: du formulerar dig KNAPPAST FÖRSIKTIGT, när du i en kommentar hos Sagogrynet påstår att Belinda Olsson finns med på Sempers lönelista!
Jag tycker inte heller man gör uttalanden som det du gjort på Amningsbloggen om man inte kollat upp fakta FÖRST! Vad fick ni lära er på journalisthögskolan egentligen?!
Det är ju skrämmande att se hur du hänger ut personer och sprider rykten innan du tagit reda på hur det verkligen förhåller sig. Hur svårt är det att fråga Belinda själv först, om du nu är ute efter att göra en kritisk granskning av henne?!!
Dåligt!!!

Marit Olanders sa...

Anonym, bra att du är på hugget med etiken på internet! Hoppas du skrivit ett minst lika argt mejl till Belinda Olsson angående hennes ogrundade påhopp i Aftonbladet på namngivna personer som amningsmullor. Till skillnad från Belinda Olsson har jag varit tydlig med att det är _min egen tolkning_ jag redovisar. dessutom tycker jag det är viktigt att folk som funderar på att ställa upp i teve känner till att programledarens starka åsikter om amning.

Hanna sa...

Om jag skulle känna för att bli lite kränkt kanske jag kollar den debatten när den sänds...

Maja sa...

Hej amnings-eldsjälar!
Jag har fyra synpunkter på det som skrivits ovan...
1) Vad är ni så rädda för?! Att få diskutera amning på bästa sändningstid är ju ett gyllene tillfälle för Amningshjälpen att få ut sitt budskap, att få stå upp för det som ni brinner för!
2) Varför så snara med att måla fan på väggen? Ta reda på hur programupplägget planeras och ge era eventuella synpunkter på det! Det kan ju göras på ett bra sätt!
3) Skicka dit en REPRESENTANT, om det inte finns någon "privatperson" som vågar ställa upp! Som förening måste ni väl ändå våga?! Det hoppas jag på iallafall! Skicka någon som representerar Amningshjälpen som organisation, t.ex ordförande eller annan styrelsemedlem!
4) Vad Belinda Olsson skrivit på sin personliga blogg och i sina krönikor (också personligt formulerade texter), ska hon kunna hålla isär från sin roll som programledare, om hon är profesionell. Och det får vi väl ändå utgå ifrån att hon är? Jag tycker det är mycket onödigt och mycket beklagligt att ni utgår ifrån att hon är så oproffsig, att ni diskvalificerar henne redan innan programmet ens är gjort! Och OM det visar sig att programmet blir som ni befarar - ta det DÅ!! Man kan kritisera en person för något den gjort, men aldrig för något denne eventuellt skulle kunna göra. Det är fördomsfullt.

Anonym sa...

Efter att ha kollat på debatt några gånger så har jag flera gånger blivit mycket bestört över hur svårt Belinda verkar ha i sin roll som moderator, alltför ofta lyser hennes egen ståndpunkt igenom på ett mycket otrevligt sätt.
Min handledare satt med som expert i en debatt i våras, han blev helt klart angripen och påhoppad och lämnades inget utrymme att värja sig. När en sådan man med så mycket pondus och som aldrig låter någon sätta sig på honom blir så illa tilltygad i tv. Hur ska en normal människa kunna värja sig mot hätska åsikter då?

Amningshjälpen sa...

Maja, rädda tycker jag nog ändå inte att vi är. Vi debatterar ju alla möjliga jättesvåra frågor på den här bloggen som rör upp massor med känslor som man ibland kan häpna över och vi signerar med våra namn. Saken är den att vi är inte ett dugg inbjudna till att vara med i ett debattprogram med Belinda Olsson. Om om man brinner för något så blir saklighet väldigt centralt. Men med saklighet säljer man liksom inga lösnummer, men vi jobbar inte heller så.
Hälsar Eva-Lotta

Marit Olanders sa...

Maja: Jag är rädd att det ska komma dit någon mamma som är stolt och tycker att hon gör något fint bara för att bli hånad och få höra alla de välkända glåporden om att det är äckligt, att hon håller kvar sitt barn på bebisstadiet, att det är incest etc. Och åpterigen, amning är inte en hobby vilken som helst. Det blir ofta en del av ens identitet. De flesta hamnar i situationer där de måste försvara sig, om de inte håller sin amning till garderoben.
Apropå professionalitet i journalistyrket så ingår också att inte ta uppdrag där man har en egen tydlig ståndpunkt. Som debattledare är det extra viktigt, och svårt, att vara neutral. Och då är vi tillbaka till grundfrågan - vad finns det för "sidor" i frågan om "långtidsamning"? Annat än de som tycker det är fint och de som tycker det är äckligt?

Sofie sa...

Maja: vilka är "för" långtidsamning?
Amningshjälpen uppfattar jag som att de arbetar för att långtidsamning ska få vara möjligt utan påhopp, sämre vård mm, samt att fakta ska finnas tillgängliga om amning i allmänhet.

Jag har faktiskt aldrig hört någon argumentera för att alla/så många kvinnor som möjligt ska amma länge.
(egentligen menar jag vanligtvis med långtidsamning mer än två år, pga WHOs rek. Men samma sak gäller ett år och längre, som är svensk rek. Vad är egentligen långtidsamning?? Hur länge är det? Vem har tolkningsföreträde?)

Jag har heller aldrig någonsin hört en långtidsammande kvinna argumentera för att andra ska amma länge!

Vad ska för-sidan argumentera för?
Att varje individ ska få amma då länge de vill?
Ska långtidsammande kvinnor sitta och behöva försvara sig i tv mot de, i samhället så vanliga, attackerna: "äckligt", "förstör barnet", "sjukt", "fel", "bara för mammans skull", "binder barnet för hårt", "konstigt", "finns ingen näring -ingen nytta", "incest".

Vad är det för debattprogram? Vad för sakfrågor kommer lyftas fram då?

Är det överhuvudtaget något att debattera om -kvinnors och familjers privata val?

Det kan inte bli något annat än pajkastning av ett debattprogram om långtidsamning!

Jag hade kunnat tänka mig att delta i ett debattprogram om amning. Då hade jag fört fram mina åsikter och tankar om amningshets och anti-amningshets, mina (bedrövliga) vårderfarenheter som ammande kvinna, politiska ställningstagande mm.

Aldrig i livet att jag skulle delta i ett program som går ut på att häckla mina privata livsval!

Cocco sa...

Långtidsamning...
Jag tror många tycker jag har ammat mina barn länge och det är nog också så jag uttrycker mig när jag träffar folk på öppnis och så men i själva verket tycker jag att jag har ammat de ganska kort tid. De är ammade i 17 resp 14 månader. De finns säkert de som tycker jag har ammat de så länge att det är äckligt men herregud som min sambo brukar säga- Man får stå för sina egna emotioner!

Maja sa...

Marit och Sofie: Jag vet inte heller vad tanken med programmet är, lika lite som ni, och därför skickade jag en uppmaning till er (alla) att ta reda på mer om hur Debatt-redaktionen tänker och planerar detta, INNAN ni börjar måla fan på väggen.

Så, FRÅGA INTE MIG, FRÅGA DEBATT!!!
Om ni verkligen är intresserade av att veta?

Tack för mig.

Anonym sa...

Sofie: Så bra skrivet!
Istället för att debattera långtidsamning kanske de skulle debattera 5-minuetersmetoden?

Sofie sa...

Maja: ursäkta, jag borde varit tydligare!

Ett debattprogram bygger på att det finns de som är för och de som är emot. Ämnet enligt Debatt själva är "långtidsamning".
Som jag försökte förklara anser jag att det inte existerar någon för-sida. Däremot finns det en hel del människor som anser att man får göra som man vill.

En mot-sida finns det, det har jag egen erfarenhet av. Men det ger heller inget underlag för debatt för det finns öht ingen forskning eller någon slags objektiva argument mot långtidsamning.
Det som finns är de obehagliga tyckanden utan grund som jag räknade upp i mitt förra inlägg.

I mina ögon finns det ingenting i denna frågan som kan bli en debatt. Det är ett privat livsval och såna är sällan goda debattämnen. (man kunde lika gärna ha en rubrik som Skiljas eller inte?)

Jag ser inte att ev goda föresatser från Debatts sida ändrar på saken. (vilket jag iofs tvivlar en del på då de tex inte har bjudit in Amningshjälpen, det är ju brukligt att direkt bjuda in experter eller föreningar, inte chansa på att de får höra om det slumpvis via ett facebook-upprop.)
Det kommer bli en obehaglig tillställning.
Eftersom jag inte har något som helst intresse av att delta kommer jag inte kontakta kanalen själv för att fråga mer.