onsdag 19 oktober 2011

I USA kan dom!

Klicka på rubriken

16 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar hur de har formulerat denna mening:

"With this Call to Action, the Surgeon General seeks to make it possible for every mother who WISHES to breastfeed to be able to do so by shifting how we as a nation think and talk about breastfeeding."

Här antyder de att amning är frivilligt och att de vill göra allt för att hjälpa de kvinnor som vill amma. Det hade kunnat stå annorlunda, tex "make it possible for every mother to breastfeed.." då hade det mer liknat de svenska rekommendationerna.

undrar sa...

Ska man behöva ha ett klart statement att man vill amma? Varför?

Anonym sa...

Sjukvården ska fråga först hur man vill mata sin bäbis, inte utgå ifrån att alla vill amma.

Anonym sa...

Håller med anonym! Mycket bra formulerat. :)

Marit Olanders sa...

Är inte risken att man som förälder blir vilseledd och tror att det är ett val mellan två jämlika alternativ om sjukvården frågar? Är det inte etiskt tveksamt att framställa det så - närt man i själva verket vet att det kan göra skillnad?

Lo sa...

Marit Olanders:
Nää, det är INTE etiskt tveksamt! Det som är etiskt tveksamt är att man på de flesta MVC och BB-avdelningar idag inte frågar utan utgår ifrån att alla vill amma. Det gör att många känner sig tvingade! (Jag själv är ett exempel på det.)

Jag är besviken. Jag trodde att du och de andra i Amningshjälpen var FÖR att amning/flaskmatning är ett fritt val och ska framställas som det i vården?!

Det är klart att amning eller ersättning kan göra skillnad - men det är långt ifrån givet för alla åt vilket håll man ska gå för att må så bra man kan. DET trodde jag faktiskt att Amningshjälpen också stod för! Det är iallafall det ni själva brukar hävda här på Amningsbloggen, så med denna kommentar motsäger du faktiskt dig själv.
Tråkigt och upprörande.

Marit Olanders sa...

Tack för ditt svar Lo! Det stämmer att Amningshjälpen stöttar kvinnor i deras val. Vården har inte samma utgånspunkt utan har också ett uppdrag att främja hälsa (vad nbu det innebär). Jag tycker inte nödvändigtvis att man ska ta för givet att alla vill amma, jag ville mest peka på att det knakse inte är så enkelt.

Lina sa...

Hej!

Intressant diskussion, jag lägger mig i lite...
Den psykiska hälsan då? Den undervärderas ofta men är väl minst lika viktig? Alla kvinnor mår inte bra av att amma (eller känna att de inte har något eget val).
För oss känns det väldigt viktigt att vårdpersonalen inte utgår ifrån att alla vill amma, utan att de faktiskt ställer frågan.

Veronika sa...

Det beror på hur de frågar och hur de informerar om alternativen. Jag vet inte riktigt varför de skulle fråga heller, de har ju inget med det att göra? De kan förstås fråga för att få veta vad man vill ha mer information om och hjälp med, men då kan de kanske fråga vad man vill ha mer information om. Man kanske har tänkt t ex flaska men vill ändå veta mer om amning, för att veta vad man väljer bort. Eller har tänkt amma, men tycker man redan kan tillräckligt om det (man kanske har ammat förut) och är mest intresserad av att få veta mer om flaskning, ifall det skulle bli aktuellt. Alltså, inte ens om de ställer frågan om hur man har tänkt mata sitt barn för att få veta vad de ska fokusera på i informationen blir det alltid rätt. Det vore bättre att de frågade om det de behövde veta och inte en massa annat.

Antagligen så frågar de, de som gör det alltså, bara som en öppning, för att komma in på ämnet matning.

Tove Kungsholmen sa...

Ja, den psykiska hälsan som ofta hänger ihop med sömnen? Jämställdheten? Pappans känsla av att vara behövd? Det finns många aspekter på etiken i det här Marit.

Marit Olanders sa...

Jag vet, Tove, och öroninflammationer och magsjukor hör också hit.
Den psykiska hälsan hänger ihop med sömnen. Helammande och helflaskmatande mammor sover lika bra - bättre än delammande.

Marit sa...

Glömde en länk: http://amningsbloggen.blogspot.com/2008/10/helammande-mammor-sover-mest-och-bst.html

Anna E sa...

Tove Kungsholmen, den enda korrelation jag känner till mellan hur man matar sitt barn och jämställdhet är att i familjer där det ammas är pappan mer föräldraledig än i familjer där det inte ammas.

Pappans känsla av att vara behövd - ska man avstå amning för att pappan vill känna sig behövd och det enda sättet för honom att kunna göra det är att mamman inte ammar utan båda flaskar "på lika villkor". Sorgligt i så fall. Väx upp säger jag bara till dessa pappor. Modersmjölk är den bästa maten för ett spädbarn, det ger bland annat skydd mot infektioner. Ska pappans känsla av att vara behövd genom att ge flaska väga tyngre än dessa hälsofördelar för barnet? Då är det väl bättre att pappan umgås med barnet på alla de andra sätt som står till buds förutom själva matandet, och inser att han gör en god sak för sitt barn genom att låta det få bli ammat.

naturligmamma sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Hej Naturligmamma! Läs gärna Sagogrynets kloka ord (ovan). Bli inte provocerad för att andra gör annorlunda än du. Försök ha lite tolerans för att amning eller vanlig födelse inte passar alla.

Sedan handlar denna artikel om att myndigheterna och samhället borde ge all stöd de kan för att de kvinnor som VILL amma ska få lyckas med det. Det tycker jag är toppen bra!

Marit moderator sa...

Jag har tagit bort ett inlägg här ovanför eftersom det var osakligt och innehöll svepande påhopp på läsare. Debattera gärna men gör det sakligt.